- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Amerika manipuliše podacima o ofanzivnom naoružanju

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKINuklearna bojeva glava
Nuklearna bojeva glava - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države manipulišu podacima o strateškom ofanzivnom naoružanju, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.
Prema rečima diplomate, Rusija pokazuje svu moguću transparentnost u nuklearnoj sferi u granicama političke i vojne celishodnosti.

"Što se tiče pokušaja zapadnih zemalja da zarade političke poene na informacijama o veličini svojih nuklearnih potencijala - sve je to licemerno. Prvo, navedene brojke su često fiktivne ili uslovne. Podaci o ofanzivnom naoružanju koje je nedavno objavio Stejt department, kao i ranije, dovode u zabludu zbog neusaglašenosti računanja sa pravilima START-a, koje Vašington tvrdoglavo pokušava da zaobiđe beskrupuloznim manipulacijama“, objasnio je diplomata.

Rjabkov je napomenuo da „izvan zagrada“ ostaje značajan potencijal – više od 100 jedinica strateškog ofanzivnog naoružanja, koje bi trebalo da se stavi u okvir sporazuma.
„Podaci o veličini arsenala Velike Britanije i Francuske uopšte nisu proverljivi i čisto su deklarativni. Bilo šta može da se iznese u javnost. Dobro se sećamo kako je Velika Britanija lako i ravnodušno prema mišljenju međunarodne zajednice nedavno podigla kvantitativni prag za nuklearne bojeve glave za više od trećine“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova.
Sada se stiče utisak da retorika Zapada na temu veličine njihovih nuklearnih arsenala ima jedan cilj – da izvrše psihološki i vojno-politički pritisak na Rusiju i Kinu.
"Iza toga, sa svom očiglednošću, stoji patološka želja da se ocrne naše zemlje“, rekao je diplomata.
Dodao je i da iza poziva G7 na produženje Sporazuma START ne stoji ni najmanja spremnost da se uzme u obzir ukupni potencijal NATO-a u ovom kontekstu.
„Bez toga neće biti moguće ozbiljno razgovarati o zacrtanim temama. Na Zapadu će, siguran sam, zažaliti što su sami sebi uskratili mogućnost da dijalogom ojačaju sopstvenu bezbednost“, rezimirao je Rjabkov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala