- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban: Izbori za EP prošli kako sam želeo, možda i zaustavimo voz koji Evropu vodi u rat

© Sputnik / Lola ĐorđevićViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2024
Pratite nas
Izbori za Evropski parlament prošli su onako kako sam planirao i želeo, na osnovu rezultata izbora usporen je voz koji je Evropu vodio u novi rat, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
„Tokom kampanje govorio sam samo o tome da su izbori za EP mogućnost da se uspori ili zaustavi sve brže kretanje evropskih političara ka ratu. Najpre u Evropi, a zatim u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako ne uspemo da spojimo ove dve polovine, ako pristalice mira ne mogu da pobede u takmičenju protiv rata, onda ćemo uskoro biti uvučeni u rat u Evropi“, rekao je Orban u intervjuu za TV M1.
On je naglasio da je taj voz usporen, ali ga je moguće i zaustaviti, jer se u Francuskoj koja je bila zemlja koja se najodlučnije zalagala za rat, dogodio pravi politički zemljotres.
Pristalice mira su pobedile sa ogromnom snagom i velikim brojem glasova, istakao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da sada čeka (bivšeg američkog predsednika) Donalda Trampa da pobedi u SAD i onda će nastupiti mir.

Prethodno, Orban je na „Maršu mira“ u Budimpešti ocenio da se Evropa sve više približava ratu, ona je kao voz sa poludelim mašinovođom, to se mora sprečiti. On je podvukao da će posle izbora za EP i američkih predsedničkih izbora biti moguće formirati transatlantsku koaliciju za mir.
Na održanim izborima za EP stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona, „Preporod“, izbore je završila kao druga, ali sa duplo manje osvojenih glasova (15,2 odsto) u odnosu na glavnog konkurenta, „Nacionalno okupljanje“, koje predvodi Marin Lepen (oko 32 odsto glasova). Sa druge strane Rajne, vladajući nemački socijaldemokrati kancelara Olafa Šolca osvojili su treće mesto, iza koalicije hrišćanskih demokrata (CDU/CSU) i, što je možda i najvažnije, drugoplasirane Alternative za Nemačku (AfD). Dramatične gubitke na izborima za EP doživeli su i drugi članovi Šolcove „semafor koalicije“, Liberali i Zeleni.
Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2024
SVET
Težak šamar: Krah vodećih lidera Evropske unije
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala