Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Francusko-nemački plan za Kosovo od danas ne postoji - Šolc i Makron ne kontrolišu ni svoje države

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSeverna Kosovska Mitrovica
Severna Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2024
Pratite nas
Nemačko-francuski sporazum za rešenjekosovskog pitanja nikada nije ni bio obavezujući, a tek sad, posle debakla koju su vladajuće stranke Nemačke i Fracuske doživele na evropskim izborima ovaj plan faktički gubi na snazi i legitimitetu, smatra bivši vicepremijer Nebojša Čović.
Stranke Emanuela Makrona, predsednika Francuske, i Olafa Šolca, nemačkog kancelara, i njihova politika doživele su na izborima za evropski parlament pravi debakl: Preporod predsednika Makrona osvojio je 14,56 odsto glasova, dok je Šolcova Socijaldemokratska partija Nemačke dobila glasove 13,9 odsto birača.
U svetlu ovakvih rezultata, s obzirom da je deo njihove spoljne politike bio i nemačko-francuski plan za Kosovo i Metohiju, nameće se pitanje da li je i on izgubio legitimitet.

Debakl i nemačko-fracuskog sporazuma

Nebojša Čović, bivši vicepremijer Srbije, kaže da kada su u pitanju Francuska i Nemačka ni Makron ni Šolc nemaju većinu čak ni u svojim državama pa samim ti je nestala i legitimnost njihove ukupne spoljne politike.
„Makron i Šolc prema rezultatima nemaju više podršku ni u svojim državama. Makron je uradio ono što je trebalo jer je raspustio parlament i raspisao izbore. Njihova politika je ocenjena kao loša od strane njihovih građana i u Nemačkoj i u Fracuskoj jer su postali bukvalno jastrebovi američkog pristupa kad je u pitanju sukob u Ukrajini koji može da eskalira do te mere da ugrozi čitav svet,“ konstatuje Čović.
On dodaje da su izjave koje su Šolc i Makron davali u poslednja dva meseca u žaru međusobne borbe za to ko će od njih dvojice biti lider EU bile, kako kaže, blago rečeno histerične i ratnohuškačke.
„Što se nas tiče, francusko-nemački predlog je podao predlog, u smislu da se još Briselskim sporazumom iz 2013/15. godine znalo šta je bila obaveza Prištine – Zajednica srpskih opština i to u punom kapacitetu. Makron i Šolc su to probali da relativizuju francusko-nemačkim predlogom, odnosno Ohridskim sporazumom,“ podseća Čović.

Sporazum više nema legitimitet

Na pitanje da li Srbija ako je tako, može da ignoriše francusko –nemački plan u potpunosti, Čović kaže sledeće:
„Isto onoliko koliko su oni ignorisali Briselski sporazum iz 2013/15. godine. Prema tome, ne možete da sprovodite nešto nije ni potpisano ni prihvaćeno, a da ignorišete ono što je potpisano i prihvaćeno i da se to godinama ne sprovodi. Zato treba samo biti strpljiv i ignorisati jedan takav plan, mada je stanje na terenu odnosno na Kosovu i Metohiji alarmantno za Srbe. Aljbin Kurti nastavlja podmuklo i tiho etničko čišćenje Srba sa prostora KiM, što i jeste zapravo njihov plan. Njihovi sporazumi ne služe da se sprovode, već da ih sprovodi samo ona strana koju oni nateraju, u ovom slučaju nas, a da druga strana ne sprovodi i da time kupuje vreme. Nešto slično što se desilo i sa sporazumom iz Osla u vezi sa Bliskim istokom, ili Minskim sporazumima kada je u pitanju Ukrajina.“

Građani kaznili politiku Makrona i Šolca

Čović ističe da moramo da se naviknemo na to da će u Evropi biti dosta promena kao i da ulazimo u još nestabilniji period nego što se sada nalazimo. On, međutim, ne misli da će se nešto bitno za nas promeniti posle izbora u Evropi, s obzirom da većinu i dalje imaju iste snage.
Podsećanja radi, francuski predsednik Makron raspustio je parlament i raspisao vanredne izbore nakon što je njegova partija Preporod osvojila samo 14,56 odsto, i to na izlaznost koja bila 52,5 posto birača Francuske, što je najveći nivo učešća na evropskim izborima od 1994. godine. Slično je prošao i nemački kancelara sa svojom strankom, s obzirom da su rezultati za njegovu stranku bili najgori u istoriji.
Šolcova vladajuća koalicija izgubila je podršku Nemaca, a opozicija već traži izglasavanje nepoverenja vladi ili održavanje prevremenih izbora, iako ih redovni izbori očekuju iduće godine.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2024
RUSIJA
Medvedev: Šolc i Makron su poslati na smetlište istorije
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2024
SVET
Objavljeni preliminarni rezultati na izborima za Evropski parlament
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala