- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Objavljeni preliminarni rezultati na izborima za Evropski parlament

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2024
Pratite nas
Evropska narodna partija desnog centra osvojila je najviše 189 poslaničkih mesta na izborima za Evropski parlament, pokazuju prvi preliminarni rezultati koji su objavljeni tokom noći u Briselu.
Ovi rezultati pokazuju da će EPP i Progresivna alijansa socijalista i demokrata ostati najveće grupacije u EP, ali i da su desničarske partije povećale broj mandata u EP.
EPP je povećao broj mandata sa 176 na 189, dok je Progresivna alijansa socijalista i demokrata pretrpela blagi pad i imaće 135 poslanika u novom sazivu EP, dok je u prethodnom imala 139 poslanika.
Najveće gubitke pretrpele su grupacije Obnovimo Evropu, kojoj pripada i partija Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona, kao i grupacija Zeleni-Evropski slobodarski savez.
Obnovimo Evropu će u novom sazivu EP imati 80 poslanika, dok je ranije imala 102 poslanika, a Zeleni će imati 52 poslanika, dok su ranije imali 72 poslanika.
Prvi preliminarni rezultati ukazuju da su desničarske stranke povećale broj mandata na izborima, pa će tako Identitet i demokratija, koji okuplja stranke desnice poput Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, imati 58 poslanika, dok je ranije imala 49, a Evropski konzervativci i reformisti, kojima pripadaju i Braća Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni, imaće 72 poslanika, dok su ranije imali 69.
Levica će u novom sazivu imati 36 poslanika, partije koje se ne dovode u vezu ni sa jednom političkom grupacijom 46, a ostali 52 poslanika.

Meloni: Prerano govoriti o drugom mandatu Usule fon der Lajen

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je da je suviše rano da odgovori na pitanje o drugom mandatu za predsednicu Evropske komisije Ursule fon der Lajen.
"Još uvek prikupljamo podatke da bismo videli ko ima većinu, ali i dalje postoji većina koja je podržavala Ursulu, ali stranke koje nisu deo ove većine takođe rastu", rekla je Meloni govoreći za italijanski radio RTL o rezultatima izbora za Evropski parlament (EP)
Ona je dodala da rezultati na izborima pokazuju zahtev građana da EU više obrati pažnju na desnicu i da će Italija imati ključnu ulogu u Evropi.
Meloni je ocenila da je izborni uspeh Marin Le Pen u Francuskoj veoma važan i da ukazuje na dešavanja u Francuskoj i ostalim evropskim državama.
Govoreći o niskoj izlaznosti na izborima za EP, Meloni je kazala da građani posmatraju EU kao udaljenu.
"Mislim da nam je potrebna Evropa koja je više sposobna da sluša svoje građane, da im manje zadire u živote, ali koja se nosi sa velikim pitanjima koja spadaju u njene nadležnosti", napomenula je Meloni.
Njena stranka "Braća Italije" osvojila je 28,85 odsto glasova na izborima za EP, dok je na drugom mestu levičarska opoziciona Demokratska partija sa 24,04 odsto, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova.

Stranka Marin le Pen osvojila 30 mandata, Makronova 13

Stranka Marin le Pen osvojila je 31,47 odsto glasova na izborima za Evropski parlament, dok je Preporod Emanuela Makrona osvojio 14,56 odsto, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske nakon što su prebrojani svi glasovi.
Time je stranka Marin le Pen osvojila 30 mandata u EP, a stranka Makrona 13, prenosi „Figaro“.
Socijalistička partija osvojila je takođe 13 mandata sa 13,8 odsto glasova, dok je stranka Nepokorena Francuska osvojila 9,87 odsto glasova, odnosno 9 mandata.
Republikanci su dobili 6 mandata sa 7,24 odsto glasova, a Ekološka stranka 5,47 odsto i Ponovno osvajanje 5,46 odsto, odnosno po pet mandata.

Lista mađarskog premijera Viktora Orbana osvojila najviše mandata u Mađarskoj

Na osnovu 99.95 odsto obrađenih glasova, najviše mandata u Mađarskoj na izborima za Evropski parlament osvojila je lista mađarskog premijera Viktora Orbana, podaci su Nacionalne izborne kancelarije.
Koalicija "Fides-KDNP" imaće 11 evroparlamentaraca od 21 koliko daje Mađarska. Za tu listu glasalo je 2.015.152 birača, odnosno 44.61 procenata izašlih na jučerašnje glasanje.
Među izabranim poslanicima EP je i Anamarija Viček, članica Saveza vojvođanskih Mađara.
Na drugom mestu je lista "Tisa" sa 7 osvojenih mandata.
Za listu novoosnovane partije nekadašnjeg Orban ovog saradnika Petera Mađara, sada žestokog kritičara mađarskog premijera, glasalo je 1.341.252 birača, odnosno 29,69 odsto izašlih.
Koalicija okupljenih oko socijalista imaće 2 evroparlamentarca u novom sazivu EP.
Za "MSP-DK-Zelene" opredelilo se 366.044 glasača, odnosno 8.10 odsto onih koji su izašli na birališta.
Jedan mandat otišao je desnom pokretu "Naša domovina" za koji je glasalo 305.163 Mađara, odnosno 6,76 birača.
Novi poslanik EP biće Laslo Torockai, nekadašnji gradonačelnik Ašothaloma na mađarsko-srpskoj granici, žestoki protivnik ilegalnih migracija.

Stranka premijera Micotakisa osvojila najviše glasova na izborima za EP

Grčka vladajuća stranka premijera Kirijakosa Micotakisa Nova demokratija osvojila je najveći broj glasova na izborima za Evropski parlament (EP) sa 28,31 odsto glasova, odnosno 7 mandata, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke.
Opoziciona levičarska Siriza osvojila je četiri mandata sa 14,92 odsto glasova, prenosi Katimerini.
Socijalistička stranka Pasok imaće tri mandata u EP sa 12,79 odsto glasova, dok je nacionalistička stranka Grčko rešenje osvojila dva mandata sa 9,3 odsto glasova.
Komunistička stranka KKE osvojila je dva mandata sa 9,25 odsto glasova. Po jedan mandat osvojile su stranke Niki (4,37 odsto), Put slobode (3,4 odsto) i Glas razuma (3,04 odsto).

Stranka Donalda Tuska osvojila najviše glasova na izborima za EP u Poljskoj

Stranka poljskog premijera Donalda Tuska "Građanska koalicija" osvojila je na jučerašnjim izborima za Evropski parlament (EP) 37,06 odsto glasova, saopštila je poljska Nacionalna izborna komisija na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.
Druga po broju osvojenih glasova je stranka "Pravo i pravda" (PiS) sa 36,16 odsto, prenosi agencija PAP.
Partneri Građanske koalicije u koalicionoj vladi, "Treći put" i "Levica", osvojili su 6,91 odsto i 6,3 odsto glasova.
Stranka krajnje desnice "Konfederacija" osvojila je 12,08 glasova. Izlaznost na izborima bila je 40,65 odsto.

Koalicija Bojka Borisova pobedila na evropskim i parlamentarnim izborima u Bugarskoj

Koalicija GERB-SDS bivšeg premijera Bojka Borisova pobedila je na vanrednim parlamentarnim izborima, kao i na evropskim izborima u Bugarskoj.
Prema podacima agencije „Galup“, na izborima za Evropski parlament GERB-SDS je osvojila 26,2 odsto glasova, dok je drugo mesto zauzela koalicija „Nastavljamo promene -Demokratska Bugarska“ (PP-DB) sa 15,7 odsto.
Slede „Preporod“ sa 15,4 odsto, „Pokret za prava i slobode“ (DPS) sa 11,7 odsto, Bugarska socijalistička partija (BSP) sa 9,7 odsto i „Ima takav narod“ sa 6,4 odsto.
Izlaznost birača na izborima za Evropski parlament bila je 29,8 odsto.
Koalicija GERB-SDS pobedila je na parlamentarnim izborima sa 25,8 odsto glasova.
Drugo mesto osvojila je koalicija PP-DB sa 15,5 odsto, a treće DPS sa 14,7 odsto.
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2024
SVET
Makron posle poraza na izborima za EP raspustio Narodnu skupštinu i raspisao izbore
Premijer Belgije Aleksandar de Kro - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2024
SVET
Belgijski premijer podnosi ostavku /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala