- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uspešna gradonačelnica na čelu države nastavlja borbu za nezavisnost i podržava Srbiju sa Kosovom

© Tanjug / AP Photo/Fernando LlanoKlaudija Šejnbaum, predsednica Meksika
Klaudija Šejnbaum, predsednica Meksika - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2024
Pratite nas
Novoizabrana predsednica Meksika Klaudija Šejnbaum nastaviće politiku svog prethodnika Obradora čije su glavne tačke borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti od SAD, a Srbija može da računa na podršku u očuvanja svog suvereniteta, smatra prof. dr Dušan Vasić, bivši ambasador u Meksiku.
Klaudija Šejnbaum postala je prva žena predsednik Meksika, države od 128 miliona stanovnika, izuzetne ekonomske snage i političkog uticaja u celom svetu, posle najkrvavijih izbora u zemlji.
Tokom kampanje stradalo je 37 kandidata u oko 800 napada, dok su posle samo 24 sata od izbora Klaudije Šejnbaum nepoznati napadači ubili gradonačelnicu meksičkog grada Kotije, Jolandu Sančez, upucavši je 19 puta.
Izbor Klaudije Šejnbaum koja će preuzeti predsedničku dužnost 1. oktobra nije iznenađenje i njen mandat će označiti nastavak politike stranke Morena, još aktuelnog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, kaže za Sputnjik prof. dr Dušan Vasić, bivši ambasador u Meksiku.

Uspešna gradonačelnica na čelu države

Morena je skraćenica za Partiju narodnog preporoda, a istovremeno ta reč na španskom jeziku znači „crnomanjasta“, a pošto su Meksikanci većinom crnomanjasti partijska skraćenica se uklapa u imidž stranke u Meksiku, dodaje Vasić.
Klaudije Šejnbaum je na neki način došljak jer vodi poreklo iz jevrejske familije koja je početkom Drugog svetskog rata emigrirala iz Evrope, otac iz Litvanije, a majka iz Bugarske. Predsednički mandat, između ostalog je osvojila i zato što se pokazala uspešnom kao gradonačelnica Meksiko Sitija, jednog od tri najveća grada na svetu sa više od 20 miliona stanovnika, smatra Vasić.
„Period na vlasti nije bio ni malo lak i jednostavan za nju. Najveći problemi u tom gradu su socijalni i problemi mira, bezbednosti i visokog nasilja sa kojima se ona suočila. Ali pratile su je i dve velike tragedije. Prvo, urušila se jedna osnovna škola 2017. godine kad je poginulo 19 dece. Drugi veliki udar za nju bila je nesreća 2021. u gradskom metrou kad je 26 ljudi poginulo, a 80 ranjeno. Međutim, ona se uprkos svim problemima koji su postojali pokazala kao vrlo uspešna žena.“
I njen prethodnik i mentor Obrador, ali i mnogi pre njega, takođe je pre dolaska na čelo države bio gradonačelnik Meksiko Sitija, tako da se pokazalo da su uspešni gradonačelnici glavnog grada predodređeni kao osobe koje mogu voditi državu, dodaje Vasić.

Inženjer energetike, dva braka i dvoje dece

Po struci je inženjer energetike u zvanju doktora nauka, bavila se profesurom, objavila je nekoliko knjiga, desetine naučnih radova, bila je član mnogih međunarodnih komisija i angažovana u Ujedinjenim nacijama na agendi zelene energije.
Na neki način imponovala je ženama jer se pokazala vrlo uspešnom u dijalozima sa muškim oponentima. Na ulasku u 61. godinu postala je 14. žena predsednik u Latinskoj Americi. U braku je sa Hesusom Taribaom zaposlenim u „Meksičkoj banci“ koji će prema latinoameričkim običajima nositi titulu „prvog kavaljera“, otkriva Vasić.
U prvom braku bila je udata za predsednika jedne male opštine u okviru glavnog grada, s njim je dobila kćerku, a pošto je on imao sina iz prethodnog braka, Klaudija Šejnbaum ga je usvojila i priznala za svog, tako da zvanično ima dvoje dece. Sa novim mužem u skladnoj zajednici živi od 2016. Zajedno su studirali i posle dugo vremena ponovo su se našli i „prvi kavaljer“ joj zaista predstavlja veliku podršku.

Paravojnim jedinicama protiv narko-kartela

Iako je njen prethodnik i predsednik Obrador uspešno rešio neke negativne stvari u zemlji, iza njega je ostalo mnoštvo nezavršenog posla i problema koji još uvek potresaju Meksiko, smatra Vasić. A na prvom mestu je visok nivo nasilja jer Meksiko spada u zemlje sa najvišom stopom kriminala u svetu.
„I to je ono što će gospođa Šejnbaum na prvom mestu morati da pokrene kao osnovnu temu ne bi li napravila bar jedan korak ka smirenju situacije u zemlji. Jer taman kad je trebalo da preuzme vlast usledili su novi udari, a ne ide joj na ruku ni to što se dešava na socijalnom planu. Ona će svakako, da bi smanjila visok nivo nasilja, proširiti ono što je započeo njen prethodnik Obrador a to je da razvija tzv. nacionalnu gardu. Obrador je pre nekoliko godina formirao neku vrstu paravojnih jedinica koje služe da pomažu državnim organima u očuvanju mira i bezbednosti i vode posebno računa u zaustavljanju organizovanog kriminala.“

Nezavisnost od Amerike i odbrana međunarodnog prava

Druga važna tema su odnosi sa SAD koje su ne samo spoljnopolitičko već i unutrašnje pitanje u Meksiku. Trenutno odnosi nisu na zavidnom nivou jer je Obrador pokazao vrlo odlučan stav, i prema Trampu i prema Bajdenu, da je Meksiko zemlja koja traži poštovanje i da je spreman na saradnju ali da ne želi biti u potčinjenom položaju, dodaje Vasić.
Takvo držanje Lopeza Obradora pokazalo se dobrim i on je uspeo da novi ugovor o slobodnoj trgovini između SAD, Kanade i Meksika, uprkos Trampovim pritiscima, izvede tako da očuva svoju poziciju tako da i dan danas ostvaruje suficit u trgovanju sa SAD.
I odnos Klaudije Šejnbaum sa SAD zasnivaće se na tri stvari – uspostavljanjem prijateljskih odnosa, gajenjem međusobnog poštovanja i jednakosti u odnosima, smatra Vasić.
„Meksiko je i na međunarodnom planu i u Ujedinjenim nacijama, i u drugim međunarodnim organizacijama, i u Evropi, pa i u vezi sa događajima u Ukrajini uvek zauzimao nezavisan stav, i uvek bio bliže poziciji da brani međunarodno pravo i čuva ono što je proklamovano Poveljom UN-a, nego da se povinuje zahtevima koje su postavljale SAD. Dakle, ta meksička nezavisnost u spoljnoj politici i držanje jedne nužne distance prema politici SAD pokazala se uspešnom i siguran sam da će Klaudija Šajnbaum nastaviti tim putem.“

Podrška očuvanju Kosova u Srbiji

Sledeći zadatak nove predsednice biće prevazilaženje polarizacije političkih snaga u podeljenoj zemlji, pre svega između bogatih i siromašnih. Kao predsednici koja dolazi iz levičarske partije, jedna od glavnih tema će joj biti i nastavak socijalnih programa pomoći najsiromašnijim Meksikancima.
Baviće se i očuvanjem finansijske stabilnosti kao i očuvanja kursa pezosa u odnosu na američki dolar. Meksiko ima otvorenu ekonomiju i vrlo je posvećen modernom načinu poslovanja u kom država nema preveliku ulogu, ali to izlaže privredu zemlje velikim potresima u svetu, a posebno u zemljama sa kojima ima uniju o slobodnoj trgovini.
Kaludija Šejnbaum moraće da se bori i protiv vrlo visoke i raširene korupcije koja je prisutna i u javnom sektoru. Iako se zalaže za zelenu energiju, veliko je pitanje šta će uraditi po tom pitanju uraditi, jer Meksiko je peti svetski proizvođač nafte i veliki izvoznik.
Što se tiče odnosa sa Srbijom, Vasić je ubeđen da će Meksiko i pod Klaudijom Šejnbaum nastaviti da razvija prijateljske odnose, da se zalaže za očuvanje teritorijalnog suvereniteta naše zemlje i da neće podleći pritiscima da prizna nezavisnost tzv. Kosova.
Pogledajte i:
Klaudija Šejnbaum - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
SVET
Klaudija Šejnbaum pobedila na predsedničkim izborima u Meksiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala