- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Klaudija Šejnbaum pobedila na predsedničkim izborima u Meksiku

© Tanjug / AR/Fernando LlanoKlaudija Šejnbaum
Klaudija Šejnbaum - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
Pratite nas
Klaudija Šejnbaum, kandidat vladajuće stranke Morena, pobedila je na izborima za predsednika Meksika, saopštio je meksički Nacionalni izborni institut (INE) na osnovu reprezentativnog uzorka glasova.
Tako će Meksiko dobiti prvu ženu predsednika.
„Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio Nacionalni izborni institut, vođstvo u trci za predsednika republike premašuje 30 odsto... Želim da se zahvalim milionima Meksikanaca koji su odlučili da glasaju za nas na ovim istorijskim izborima. Želim da se zahvalim Šočitl Galvez, kandidatu 'Snage i srca za Meksiko', na njenom pozivu i priznanjem naše pobede“, kazala je Šejnbaum.
Šejnbaum je kao bivša gradonačelnica Meksiko Sitija najavila da će nastaviti politiku bivšeg predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, prenosi AP.
Glavni rival Šejnbaum bila je bivša senatorka iz Stranke nacionalne akcije Čočitle Galvez.
Istovremeno, predsednik meksičke vladajuće stranke Morena Mario Delgado izjavio je da je ta stranka na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojila apsolutnu većinu poslaničkih mesta u parlamentu.
Morena, međutim, neće moći samostalno da izglasa ustavne izmene koje je najavljivala, pošto je za to potrebna dvotrećinska većina, prenosi Rojters.
Glavna pitanja u predizbornoj kampanji bila su nasilje kartela i ekonomija, koja je za vreme Obradora održavala rast BDP-a od 1 odsto na godišnjem nivou.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala