- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bečki kongres: Događaj koji je odredio balkanski vektor ruske spoljne politike

© Sputnik / RIA NovostiSveti savez tri cara - Rusije, Austrije i Prusije - za spas Evrope 1815.
Sveti savez tri cara - Rusije, Austrije i Prusije - za spas Evrope 1815. - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2024
Pratite nas
U glavnom gradu Austrije, Beču, potpisan je 9. juna 1815. godine završni akt Bečkog kongresa. Ovaj događaj se smatra jednim od najznačajnijih u istoriji diplomatije prve polovine 19 veka. Četiri monarhije-pobednice nad Napoleonom – Rusija, Velika Britanija, Pruska i Austrija - crtale su kartu Evrope i sveta.

"Rusija, kao sila koja je dala glavni doprinos pobedi nad Napoleonom, odigrala je zapaženu ulogu u ovom događaju. Uzalud su bili svi pokušaji da se ona izoluje, liši plodova ove pobede i odgurne od učešća u ključnim međunarodnim odlukama. Ona je potvrdila svoj status velike evropske sile", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U završnim dokumentima Kongresa preovladala je anglo-ruska vizija posleratne obnove Evrope, koja je postala uspeh domaće diplomatije.

"Dobivši odobrenje Kongresa za određena teritorijalna proširenja (deo Poljske, Finske i Besarabije), Rusija je ojačala svoju geopolitičku poziciju. Na Kongresu je prvi put određen balkanski vektor ruske spoljne politike, koji će kasnije dobiti veći značaj", dodaje se u tekstu.

Devetog juna 1815. godine svet je priznao: Rusija igra vodeću ulogu u međunarodnoj politici.
Nešto kasnije, 14 septembra 1815. godine u Parizu su ruski car Aleksandar I, austrijski car Franc I i pruski kralj Fridrih Vilhelm III potpisali „Akt o Svetoj Alijansi“. Savez je imao za cilj održavanje međunarodnog poretka uspostavljenog na Bečkom kongresu 1814–1815, nepovredivost posleratnih granica u Evropi i borbu svim sredstvima protiv revolucionarnih ustanaka.
Napoleon pred spaljenom Moskvom - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2019
Hibridni rat: I Napoleon je tako ratovao protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala