- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mali: Ekonomska razmena Srbije i Republike Srpske premašila milijardu evra, biće još veća

© Sputnik / Lola ĐorđevićSiniša Mali
Siniša Mali  - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2024
Pratite nas
Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je ekonomska razmena između Srbije i Republike Srpske prošle godine premašila milijardu evra, kao i da očekuje da će u budućnosti biti još veća.
Mali je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Srpske, u okviru Svesrpskog sabora, podsetio da je Srbija od 2018. godine do danas za projekte u lokalnim samouprava Srpske i u četiri grada u Federaciji Bosne i Hercegovine opredelila 100 miliona evra.
Mali je istakao da je specijalizovana izložba Ekspo 2027. najveća razvoja šansa za Srbiju, Srpsku i ceo region.
"To je najveća šansa, za podizanje infrastrukture, rast plata, penzija, da dođemo do magične cifre vrednosti godišnjeg BDP-a od 100 miliona evra, od čega će i Republika Srpska imati koristi", istakao je Mali.
Dodao je da će Srbija naredne sedmice izdvojiti 10 miliona evra za izgradnju auto-puta Bijeljina-Sremska Rača, kao i da će auto-put Kuzmin-Sremska Rača biti završen do kraja godine, ali i da će uskoro biti izabran izvođač radova i započeto projektovanje saobraćajnice od Požege do Kotromana na granici sa Republikom Srpskom.
"To će dodatno ubrzati protok robe i ljudi i približiti Srbiju i Srpsku", naglasio je Mali.
Naveo je i da ima mnogo planova kada je reč o železničkom saobraćaju, koji se odnose na prugu Beograd-Sarajevo, kao i investicije u oblasti energetike, poput poput projekata u gornjem toku Drine, kao što su hidroelektrane Paunci, Foča i Buk Bijela.
Dodao je da se radi mnogo kada je reč o prenosnom sistemu, odnosno na izgradnji Tranbalkanskog elektroenergetskog koridora.
Mali je istakao da je od velike važnosti i povezivanje privrednih komora Srbije i Srpske, kao i da se što pre napravi industrijska zona između Bijeljine i Zvornika, gde će se otvoriti nova radna mesta.
"To je osnova svega. To garantuje mir i stabilnost", zaključio je Mali.
Vatromet - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2024
SRBIJA
Srbija i Srpska: Velikim vatrometom i bakljadom u bojama trobojke završen Svesrpski sabor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala