Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Vatromet - Sputnik Srbija

Srbija i Srpska: Velikim vatrometom i bakljadom u bojama trobojke završen Svesrpski sabor

Pratite nas
U Beogradu je održana centralna manifestacija prvog Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska". Prethodno su vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.
Sabor je počeo u Hramu Svetog Save održavanjem molebana za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku i besedom patrijarha srpskog Porfirija.
Nakon molebana je usledio sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština Srbije i Republike Srpske i predsednika vlada Srbije i Republike Srpske sa srpskim patrijarhom Porfirijem. Potom je održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u prisustvu predsednika Srbije i predsednika Republike Srpske koji su se obratili javnosti.
Vlade Republike Srbije i Republike Srpske jednoglasno su usvojile Deklaraciju o zaštiti nacionalnih interesa.
Usvojena je i odluka o hitnoj pripremi konkursa za idejno rešenja izgradnje memorijalnih centara za obeležavanje mesta stradanja u Donjoj Gradini i u Beogradu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:57 08.06.2024
Devojka sa lepezom u bojama srpske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2024
MULTIMEDIJA
Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska /foto/
21:51 08.06.2024
21:30 08.06.2024
Velikim vatrometom iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save večeras je završen Prvi svesrpski sabor - "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska"
Vatromet - Sputnik Srbija
21:19 08.06.2024
Baklje obasjale su Savski most povodom Svesrpskog sabora
U blizini mosta, na kuli Beograd, ispisano je "Živela Srbija, živela Srpska", kao i "Jedan narod, jedan sabor" uz osvetljenje u bojama srpske trobojke.
Bakljada povodom Svesrpskog sabora - Sputnik Srbija
19:53 08.06.2024
Šapić: Svesrpski sabor je istorijski dan za srpski narod
Održavanje Prvog Svesrpskog sabora je veliki dan za srpski narod i simbolički važan dan, rekao je danas predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić koji je zajedno sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem obišao manifestaciju "Beogradski dani porodice".
On je rekao da Srbi moraju da se čuvaju gde god živeli jer, kako kaže, kad god smo se držali jedni uz druge, tada se u istoriji nije pojavio onaj ko bi izašao na kraj sa nama.
"Beograd, kao stariji brat, želi da pomogne Banjaluci gde god može, da iskustvo u projektima koje sprovodimo prenesemo i u Banjaluku," rekao je Šapić i dodao da će i političari u buduće morati da neguju interese srpskog naroda.
On je poručio da Svesrpski sabor otvara potpuno novo poglavlje srpskog naroda i dodao da je to od velike važnosti da Beograd ima, kako je rekao, srpskog gradonačelnika, jer tada će svima biti dobro, i manjinskim narodima i Srbima.
"Danas se desio istorijski dan i tek ćemo videti šta će iz njega proizaći i koje okolnosti će stvoriti za naš narod u budućnosti. Ovim saborom
šaljemo poruku da niko više neće igrati na srpsku neslogu, da ćemo povesti više računa o dijaspori. Nema mira bez dogovora sa nama, nema mira bez srpskog naroda, nema stabilnog regiona bez nas", naglasio je Šapić.
Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da, kada se oba grada razvijaju, onda srpski narod ide prema napred kao i Srbija i Republika Srpska.
On je napomenuo da njih dvojica predstavljaju dva prestižna srpska grada, te da su se dogovorili da svaki veliki projekat u oba grada obeležimo tako što ćemo jedan drugog posetiti.
"Naša dužnost je da sarađujemo, a ona proizilazi iz velike ljubavi prema našim zemljama i našim gradovima. Sastali smo se na važan istorijski datum, na prvi Svesrpski sabor, doneli smo zajedničku deklaraciju, da čuvamo himnu, grb, zemlju, ćirilicu, srpski jezik, svaki pedalj naše zemlje je dragocen", rekao je Stanivuković.
Napomenuo je da su tri "svete srpske reči" - ujedinjenje, sloboda/nezavisnost i mir.
18:50 08.06.2024
Postoji mogućnost da je pronađen zaručni prsten kneginje Milice
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas prilikom obilaska Narodnog muzeja Srbije da će država pokušati da otkupi sva naša umetnička dela koja se nalaze na aukcijama kao i da postoji mogućnost da je pronađen zaručni prsten knjeginje Milice. "Mi se trudimo da vratimo sve u zemlju što se nalazi na aukcijama. Pokušaćemo da kao država to kupimo i da vratimo u zemlju i predamo Narodnom muzeju. I još nekoliko knjiga, ali ovo je najvažnije", rekao je Vučić.
On je istakao i da je Narodni muzej kao institucija nacionalno blago, ali da nije posećena u onoj meri u kojoj zaslužuje i pozvao sve ljude iz cele Srbije i Republike Srpske, Crne Gore i drugih krajeva da ga posete. "Pozvao bih sve ljude da dođu u Narodni muzej. Pozivam ljude iz Beograda, cele Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i da dođu i vide. Neverovatne stvari imamo", poručio je Vučić prilikom obilaska.
Vučić je u društvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika obišao postavke u muzeju i najpoznatija dela naših slikara.
18:48 08.06.2024
Vučić i Dodik posetili Narodni muzej
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obišli su Narodni muzej u Beogradu, u okviru Svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska". Sa njima su bili i ministri kulture Srbije i Srpske Nikola Selaković i Željka Stojičić.
Vučić i Dodik u Narodnom muzeju - Sputnik Srbija
18:20 08.06.2024
Uskoro počinje izgradnja Memorijalnog centra žrtvama ustaških zločina
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas doneta formalna odluka o početku izgradnje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama ustaških zločina u Jasenovcu i drugim logorima, a koji će biti podignuti u Donjoj gradini u Republici Srpskoj i u Beogradu.
On je prilikom centralne manifestacije rekao da je on kriv što se to nije ranije realizovalo, ali da će sada ti radovi ići brzo, najbrže i najbolje.
18:10 08.06.2024
17:54 08.06.2024
Vučić: Sačuvaćemo mir, sačuvaćemo srpsko ime, sačuvaćemo Srpsku i Srbiju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je centralnoj manifestaciji da je ekonomija ugaoni kamen nacionalne bezbednosti i da će se očuvati jedinstvo, mir, srpsko ime i prezime i da će se sačuvati Republika Srpska i Srbija.
Vučić je rekao i da danas (na zajedničkoj sednici vlada Srbije i RS) nisu govorili predstavnici srpskog naroda sa KiM.
"A što da govore kad oni imaju svog predsednika koji predstavlja Kosovo i Metohiju kao deo Srbije? Nije to neka druga teritorija, ne znam gde. To je deo Srbije i biće deo Srbije uvek. I nikada ne mogu da nam ga oduzmu, jedino da nađu neke među nama koji će to da prihvate", rekao je Vučić.
On je dodao da 35 godina pokušavaju da sruše srpski narod i šta god da se desi uvek je, kaže, srpski narod kriv.
Vučić je naveo da Srbija mora da sarađuje i sa zapadom i sa istokom, dodajući da mora da bude i mudra i pametna i da se bavi ekonomijom.
"Ekonomija je ugaoni kamen naše nacionalne bezbednosti. Sve što imamo danas imamo zahvaljujući dobroj ekonomiji u poslednjih deset godina", istakao je Vučić.
Vučić je zahvalio predsedniku RS Miloradu Dodiku što kaže da nikada Srbija nije više pomagala Republici Srpskoj nego što je to danas slučaj, ističući da je ponosan na to i da će se nastaviti i nikada neće prestati.
"Ali mi smo imali jedan prelomni trenutak. Nedavno se dogodio. Doneli su posle svih pritisaka oko Saveta Evrope i Kosova, posle svega što su radili protiv ovog naroda iako Priština nikakve obaveze nije ispunila, i istovremeno krenuli u donošenje rezolucije o Srebrenici", rekao je Vučić.
Navodeći da kažu da ne piše nigde da je narod genocidan već da je to individualna odgovornost, Vučić je upitao zašto su je onda donosili ako je odgovornost individualna.
Vučić je istakao da je na ovaj svečani dan doneo zastavu iz Ujedinjenih nacija da je pokaže.
"Sanjao sam je danima i noćima, znao koliko vredi, znao da ništa lepše i vrednije od ove zastave nema, borio se za nju. Mi ćemo jedinstvo da čuvamo, mnogo toga konkretnog da uradimo, a da nikoga ni na koji način ne ugrozimo. Sačuvaćemo mir, sačuvaćemo srpsko ime i prezime, sačuvaćemo i Republiku Srpsku, sačuvaćemo i Srbiju. Biće mnogo teških dana, ali ćemo uspeti u svemu tome, poručio je Vučić.
17:47 08.06.2024
Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu, trajaće doveka
"Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati dan, dva ili tri meseca već doveka, i niko neće moći da uništi srpsko jedinstvo i pravi korake unazad", poručio je na Saboru predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić na Svesrpskom saboru - Sputnik Srbija
17:46 08.06.2024
Dodik: Srbija se pod vođstvom Vučića oslobodila stranog tutorstva
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na centralnoj manifestaciji da je jedina alternativa srpskom narodu da svoje postojanje veže za svoj državni i nacionalni interes, kao i da se Srbija, pod vođstvom Aleksandra Vučića, oslobodila stranog tutorstva.
Dodik je rekao da su se Srbi u BiH uvek stideli kada su ih zvali bosanskim Srbima.
"Mi nikada nismo bili bosanski Srbi. Stideli smo se toga, zato što nas neko tako zove, mi smo Srbi i svuda gde živimo samo smo pripadnici jednog jedinstvenog naroda. I kroz borbu svih ovih godina, decenija, našao se čovek koji je stao na čelo Srpskog naroda i Srpske države, predsednik Aleksandar Vučić koji je bez oklevanja u zavetnom odnosu prema narodu stao da vodi narod u teškim godinama oporavka i stabilizacije srpske države", poručio je Dodik.
Naglasio je da jača Srbija znači i ponos svakog Srbina gde god se nalazi.
On je kao srpsku ključnu reč naveo mir.
"Očuvati mir, očuvati mir po svaku cenu, ali jednako tako borbeno se odnositi prema našim ciljevima, ne dozvoliti da nam drugi to nameću. Danas je Srbija pod vođstvom Vučića oslobodila stranog tutorstva i ambasada koje su upravljale političkim životom Srbije. Danas Srbija može slobodno da kaže što hoće, danas Srbija je uvažena i danas Srbija može da kaže jasno da se nalazi i da podržava Srbe gde god oni bili", poručio je Dodik.
Ocenio je da je današnji dan važan ne samo za ovu generaciju, već i za mnoge generacije koje dolaze.
Milorad Dodik na Svesrpskom saboru - Sputnik Srbija
17:36 08.06.2024
17:35 08.06.2024
U programu Svesrpskog sabora 2.500 folkloraša odigralo Moravac u centru Beograda
U okviru sabora "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno", danas je 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske u centru Beogradu odigralo srpsko kolo Moravac. Nikada pre taj broj folkloraša u Srbiji nije igrao kolo.
Na ovaj način folkloraši su čuvali zajedničku kulturnu baštinu Srbije i Republike Srpske. Ranije danas spletom igara srpskog folklora, u okviru sabora predstavilo se 30 kulturno-umetničkih društava iz Republike Srbije na platou na Kalemegdanu. Nastupili su KUD "Gradimir" iz Beograda, FA "Sevdah" iz Vranja, FA Lazarica iz Kruševca, KUD Batajnica i drugi.
Na drugom kraju centra Beograda danas u podne spletom igara srpskog folklora, u okviru sabora predstavilo se 20 kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske ispred Skupštine grada Beograda.
Najmlađi zaigrali Moravac na Svesrpskom saboru - Sputnik Srbija
17:27 08.06.2024
17:27 08.06.2024
17:15 08.06.2024
Na Trgu, kojim se vijore srpske zastave, nastupiće folkloraši iz 20 Kulturno umetničkih društava Repubike Srpske.
Devojka sa lepezom u bojama srpske zastave - Sputnik Srbija
17:14 08.06.2024
Počela centralna manifestacija Svesrpskog sabora na Trgu republike
Centralno obeležavanje manifestacije - Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno", počelo je danas na Trgu republike u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Svečanost kojoj prisustvuju i najviši zvaničnici Srbije i RS, počela je himnom Srbije "Bože pravde" i Svečanom pesmom Republike Srpske.
Predsednici Vučić i Dodik obratiće se okupljenim građanima.
Tomislav Nikolić, Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić na Svesrpskom saboru - Sputnik Srbija
17:00 08.06.2024
Folkloraši Srbije i Republike Srpske razmenili zastave u centru Beograda
U okviru sabora "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska" danas su se kod fontane ispred Kulturnog centra Beograda na Trgu republike ulici u velikom defileu susrela kulturno-umetnička društava (KUD) iz Republike Srpske i Srbije.
Folkloraši su razmenili zastave u duhu saradnje i očuvanja kulturnog nasleđa jednog naroda. Kod fontane se sastalo više od 2.500 folkloraša, okupljenih u 20 KUD-ova iz Repubike Srpske, koji su krenuli od Skupštine grada Beograda preko Terazija, sa 30 KUD-ova iz Srbije, koji su pošli od platoa na Kalemegdanu kroz Knez Mihailovu.
Defile u Knez Mihailovoj su ispratili brojni prolaznici koji su zdušno poklicima i aplauzima bodrili folkloraše. Trg republike u Beogradu je pun posetilaca koji očekuju program Centralne manifestacije sabora "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno" gde će više od 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske igrati srpsko kolo.
Defile na Svesrpskom saboru - Sputnik Srbija
16:36 08.06.2024
Ministarstva poljoprivrede Srbije i RS: Memorandum donosi efikasnije agrarno plaćanje
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Memorandum o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja između Srbije i Republike Srpske, koje je potpisan danas, u okviru Prvog svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska“ na zajedničkoj sednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, omogućiti efikasnije agrarno plaćanje i izlazak na treća tržišta.
"Naša Ministarstva su kompatibilna i po oblastima koje obuhvataju - poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda. Juče smo održali veoma konstruktivan, prijateljski sastanak tokom kojeg smo razmenili iskustva, pre svega, kada je u pitanju funkcionisanje naših institucija za agrarna plaćanja", navodi se u saopštenju.
Kako se navodi, Srbija je napravila krupan iskorak uspostavljanjem sistema eAgrar koji omogućava brzo prijavljivanje za subvencije kojima Republika Srbija podržava svoje poljoprivredne proizvođače.
"Pričali smo o saradnji u oblasti fitosanitarne inspekcije, o saradnji u oblasti veterinarstva, ali i o tome da imamo usklađene i nivelisane cene, generalnu kompatibilnost, i, što je veoma važno, da omogućimo zajednički izlazak na treća tržišta sa određenim poljoprivrednim proizvodima Republike Srbije i Republike Srpske“, navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala