- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višecevni bacač raketa „grad“ BM-21 Zapadne grupe snaga ruske vojske dejstvuje u pravcu Kupjanska u LNR - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinski general najavio smanjenje jedinica; Oboren dron iznad Belgorodske oblasti

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 834. dan. Nastavljaju se borbe u Harkovskoj oblasti, oko Časovog Jara u DNR i na drugim delovima fronta. Navršilo se godinu dana otkako je ukrajinska vojska gađala Kahovsku hidroelektranu usled čega je unišetn njen gornji deo. To je izazvalo dramatične poplave, ljudske žrtve i materijalnu štetu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:54 06.06.2024
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Makron: Kijevu odobreni napadi na Rusiju francuskim oružjem, Ukrajini stižu i „miraži“
18:30 06.06.2024
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski najavio je smanjenje jedinica Generalštaba.
„Naš glavni zadatak je da sistem komandovanja trupa učinimo efikasnijim i eliminišemo dupliranje funkcija. To se radi u okviru implementacije strategije razvoja vidova i pojedinih rodova Oružanih snaga Ukrajine do 2035. godine. Po prvi put planiramo deceniju unapred“, rekao je Sirski.
18:28 06.06.2024
Oko 18.00 časova po moskovskom vremenu uništen je ukrajinski dron iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
13:04 06.06.2024
Ukrajini je potrebno da bude mobilisano 100-110 hiljada ljudi ove godine, rekao je poslanik parlamenta Ruslan Gorbenko.
12:33 06.06.2024
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Ruska vojska uništila je skladište bespilotnih čamaca, kao i mesto pripreme i lansiranja bespilotnih letelica avionskog tipa Oružanih snaga Ukrajine;
Ruske snage uništile su privremene punktove stranih plaćenika u Ukrajini;
Jedinice Južne grupe snaga tokom prethodnog dana poboljšale su položaj duž linije fronta, ukrajinska vojska je izgubila gotovo 640 vojnika;
Grupa snaga „Zapad“ tokom prethodnog dana zauzela je povoljnije linije, odbila 2 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio gotovo 155 vojnika;
Grupa „Sever“ poboljšala je položaj duž linije fronta, ukrajinska vojska je u zoni njene odgovornosti izgubila gotovo 140 vojnika;
Jedinice Centralne grupe snaga poboljšale su taktički položaj i uništile formacije pet ukrajinskih brigada;
Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske uništile su dva terenska skladišta municije ukrajinskih snaga;
Grupa snaga „Centar“ odbila je šest kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine;
Ukrajinska vojska izgubila je gotovo 345 vojnika u zoni odgovornosti Centralne grupe snaga ruske vojske;
Grupa „Dnjepar“ izvela je napad na snage ukrajinske vojske kod jednog naselja u Zaporožju i tri naselja u Hersonskoj oblasti;
Grupa snaga „Istok“ zauzela je pogodnije linije i uništila četiri ukrajinske brigade;
Snage PVO Rusije su tokom prethodnog dana oborile 48 ukrajinskih dronova, raketu „neptun“, 7 projektila „hajmars“ i „oljha“.
12:18 06.06.2024
Predsednik SAD Džozef Bajden namerava da po ugledu na svog prethodnika Ronalda Regana održi govor u Normandiji koji bi trebalo da privuče američke birače. Govor će biti o Ukrajini, piše "Politiko".
Podsetimo, Regan je 1984. godine održao govor koji je imao odziv među biračima i podstakao ih da podrže njegovu spoljnu politiku, što je potom iskorišćeno kada je kandidovan na skupu republikanaca i pomogao mu da bude reizabran.
Mnogi smatraju taj govor za najbolji koji je ikada neki američki predsednik održao u inistranstvu.
Bajdenov govor biće usmeren na to da se objasni značaj dalje pomoći Ukrajini isto kao što su Reganove reči pokazale odlučnost SAD po pitanju konfrontacije sa SSSR.
Bajdenova administracija vidi očigledan politički potencijal u predtojećem govoru predsednika u Normandiji i smatra da će on predstavljati inspirativnu zaštitu demokratije i NATO.
U Normandiji se obeležava 80. godišnjica iskrcavanja saveznika u Drugom svetskom ratu.
12:15 06.06.2024
Ukrajinska vojska je prethodnog dana napala Belgorodsku oblast sa minimum 50 dronova, povređenih nije bilo, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
12:09 06.06.2024
Lider DNR Denis Pušilin rekao je da ruska vojska nastavlja sa uspesima na avdejevskom pravcu i u očeretinskom pravcu, takođe, nastavlja se oslobađanje Časovog Jara.
10:51 06.06.2024
Ministar odbrane i izabrani predsednik Indonezije Prabovo Subianto izjavio je da će njegova zemlja nastaviti da ubeđuje Vladimira Zelenskog da se opredeli za mirovne pregovore kako bi se rešio sukob u Ukrajini.
Subianto je izvestio aktuelnog predsednika Džokoa Vidoda o susreti sa Zelenskim na forumu „Šangri-La“ u Singapuru, istakavši da je pokušao da ubedi Zelenskog, nudeći da se Indonezija angažuje, da se što pre obustavi vatra.
Zelenski nije prihvatio inicijativu, ali je Subinato rekao da će se napori u tom pravcu nastaviti.
10:45 06.06.2024
Vladimir Zelenski je nezadovoljan zbog toga što Kina doživljava Ukrajinu isključivo kao instrument u rukama SAD, piše "Nju stejtsmen" pozivajući se na izvore.
Kako se navodi, Zelenski je nameravao da tokom regionalnog foruma "Šangri-La" u Singapuru razgovara i sa kineskom delegacijom, ali do susreta nije došlo.
"Zelenski nije mogao da sakrije bes zbog toga što kina doživljava Ukrajinu samo kao instrument Vašingtona", navodi se u članku.
10:16 06.06.2024
Francuska ne namerava da šalje svoje vojnike u Ukrajinu, izjavio je premijer zemlje Gabrijel Atal u intervjuu TV „Frans 2“.
On je dodao da takvih planova nema i da je o toj temi mnogo diskutovano.
10:09 06.06.2024
SAD bi mogle da donesu odluku da Vladimira Zelenskog zamene bivšim glavnokomandujućim ukrajinske vojske Valerijem Zalužnim ili bivšim predsednikom rade Dmitrijem Razumkovom, u zavisnosti od toga kako dalje bude išao sukob s Rusijom - u pravcu eskalacije ili pregovora, rekao je za Sputnjik bivši poslanik Vladimir Olejnik.
10:05 06.06.2024
Ruske snage izvele su snažan napad na oblast odakle ukrajinska vojska gađa Energodar gde se nalazi Zaporoška nuklearka, rekao je koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.
09:35 06.06.2024
Ruske snage izvele su napad na položaje ukrajinske vojske u Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti, tri osobe su poginule a pet je ranjeno, rekao je koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.
09:31 06.06.2024
Ukrajina je uvek mogla da izvodi napade na Rusiju, to nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rekao je poslanik Bundestaga Norbert Retgen za TV „Feniks“.
„Oduvek je bilo jasno da je, prema međunarodnom pravu, Ukrajini dozvoljeno da se brani od ruskih napada udarima po ruskoj teritoriji. To je uvek bilo jasno“, rekao je on.
Po njegovom mišljenju, Zapad nije ranije davao dozvolu ukrajinskoj vojsci da izvodi napade po ruskoj teritoriji da bi istakli njegov odbramben karakter.
Međutim, situacija na frontu se promenila i zato su zapadne zemlje morale takođe da menjaju svoju taktiku, dodao je Retgen.
08:57 06.06.2024
Ruske snage izvele su napad na Herson koji je pod kontrolom Ukrajine. Došlo je od jake eksplozije municije.
Administracija koju je postavio Kijev evakuiše se iz grada, spaljuje dokumenta, rekao je za Sputnjik koodinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.
08:54 06.06.2024
Ukrajinska vojska je uz pomoć drona-kamikaze napala rafineriju u Starooskolskom okrugu Belgorodske oblasti. Izbio je požar, nema povređenih, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.
07:56 06.06.2024
„Ukrajinci su nas prevarili, rekli su da ćemo obezbeđivati zgradu, ali se ispostavilo da su nas poslali pravo na liniju fronta, izjavio je Kolumbijac koji se borio na strani ukrajinske vojske, a koga su zarobile ruske snage, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Zarobljeni Kolumbijac borio se u regionu Krasnogorovke.
Anhel Kardenas Montila stigao je u Ukrajinu nakon objave na društvenoj mreži „Tik tok“, gde su pozivani plaćenici da se bore u ratu protiv Rusije.
Bivši kolumbijski policajac, koji nije imao borbenog iskustva, u Ukrajini je dobio samo ubrzanu „uobičajenu obuku na poligonu“, tokom koje su njemu i njegovoj devetorici zemljaka pokazali „kako izgleda gađanje na poligonu, kako se bacaju granate i nešto elementarno nalik na ofanzivu“.
Kolumbijac, koji ima četvoro dece, predao se ruskim vojnicima kada su već gotovo svi njegovi zemljaci poginuli.
Prisetio se i da mu Oružane snage Ukrajine čak nisu isplatile ni prvu obećanu platu. On je istakao da se uprkos jezičkoj barijeri, u ruskom zarobljeništvu prema njemu odnose veoma dobro, stalno mu nude hranu i vodu.
07:31 06.06.2024
Trojicka kula, Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
RUSIJA
Moskva traži sednicu SB UN nakon dozvole Zapada ukrajinskoj vojsci da gađa teritoriju Rusije
07:26 06.06.2024
Ruska PVO je tokom noći obotila 13 ukrajinskih dronova iznad Krima, šest iznad Belgorodske oblasti, kao i protivbrodsku raketu "neptun" iznad Rostovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala