- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Makron: Kijevu odobreni napadi na Rusiju francuskim oružjem, Ukrajini stižu i „miraži“

© AP Photo / Henrik Montgomery/TTEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron potvrdio je u intervjuu za francuske medije da je ukrajinskoj vojsci dozvoljeno da izvodi napade na Rusiju francuskim oružjem.

„Govorimo Ukrajincima da im ne dozvoljavamo da koriste oružje za napade na civilno stanovništvo, ali da neutrališu tačku sa koje su napadnuti – da, to mogu“, rekao je Makron, dodajući da Pariz „ne namerava da eskalira sukob“.

Francuska se zalaže za postizanje mira u Ukrajini, ali ne po cenu kapitulacije Kijeva, rekao je predsednik u intervjuu za televizije „TF1“ i „Frans 2“.
„Mirno rešenje ne bi trebalo da bude postignuto po cenu kapitulacije Ukrajine. Mir mora biti zaključen na osnovu pregovora“, naveo je on.

O isporukama lovaca „miraž“ Ukrajini

Makon je saopštio da Pariz namerava da koordinira isporuku borbenih aviona „miraž 2000-5“ Ukrajini i da će već ovog leta započeti sa obukom ukrajinskih pilota.
„Sutra nameravamo da započnemo novi oblik saradnje i da saopštimo o isporuci Ukrajini francuskih lovaca 'miraž 2000-5', koji će joj omogućiti da štiti svoju teritoriju i svoj vazdušni prostor. Stoga od sutra počinjemo sa obukom pilota, a kasnije ćemo obezbediti isporuke tih aviona“, precizirao je predsednik.
Prema televizijskim podacima, reč je o isporuci pet novih lovaca.

O obuci 4.500 ukrajinskih vojnika

Osim toga, Makron je najavio da Francuska namerava da obuči 4.500 ukrajinskih vojnika i da ih naoruža, u tu svrhu će poslati instruktore u Ukrajinu.
Prema njegovim rečima, obuka ukrajinskih vojnika ne predstavlja faktor eskalacije.
„Predlažemo da pripremimo 4.500 ukrajinskih vojnika, opremimo ih, obučimo i obezbedimo im municiju i oružje neophodno za odbranu sopstvene teritorije. Ta brigada, ako se može nazvati francuskom, nesumnjivo je veoma važan faktor. Tako će se na ukrajinskom tlu nalaziti francuski instruktori“, rekao je on.

O privođenju francuskog državljanina u Moskvi

Predsednik se osvrnuo i na saopštenje Istražnog komiteta Rusije da je u Moskvi priveden državljanin Francuske osumnjičen za prikupljanje informacija o vojnim aktivnostima Rusije.
Kako je rekao, francuski državljanin je radio za švajcarsku neprofitnu organizaciju, a ne za Francusku.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala