- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Razvijen uređaj koji prikupljanjem sunčeve energije može da proizvode temperaturu višu od 1000 stepeni

CC0 / rawpixel.com / Erupcija na Suncu
Erupcija na Suncu - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
Pratite nas
Inženjeri su razvili uređaj koji može da generiše temperature od preko 1000 stepeni Celzijusa prikupljanjem sunčeve svetlosti. Jednog dana bi mogao da se koristi kao alternativa upotrebi fosilnih goriva u proizvodnji materijala kao što su čelik, staklo i cement.
Naime, za proizvodnju pomenutih materijala potrebno je zagrejati sirovine na preko 1000 stepeni Celzijusa.
„Otprilike polovina energije koju koristimo ne pretvara se u električnu energiju. Koristi se za proizvodnju materijala koji su nam potrebni u svakodnevnom životu i industriji“, rekao je Emiliano Kasati iz ETH Cirih u Švajcarskoj, a prenosi Nju Sajentist.

Specijalni solarni prijemnik

Solarne pećnice koje fokusiraju sunčevu svetlost na prijemnik kroz niz pokretnih ogledala mogu da generišu visoke temperature, ali one ne mogu da pređu 1000 stepeni. Stoga su Kasati i njegove kolege dizajnirali solarni prijemnik sa slojem kvarca.
Kvarc je poluprovidan materijal koji prenosi svetlosnu energiju, ali blokira toplotnu energiju. To jest, dok se silicijum zagreva koncentrisanom sunčevom svetlošću, kvarc sprečava izlazak toplotne energije; zadržavajući toplotu i smanjujući gubitak energije unutar sistema.

Stvorene temperature od 1050°C

Tim je testirao modifikovani solarni prijemnik u objektu koji simulira sunčevu svetlost i otkrio da može lako da generiše 1.050 stepeni i da može da dostigne 1.200 stepeni. Iako su ovo preliminarni rezultati testiranja za sada, Kasati se nada da će jednog dana ovaj prijemnik biti široko korišćen kao alternativa za generisanje visokih temperatura u industriji.
Istraživanje pod nazivom Solar thermal trapping at 1,000°C and above objavljeno je u časopisu Device.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala