- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski tenk T-80 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Mediji: Ukrajina već koristila američko oružje za napade na Rusiju

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 833. dan. Ruske snage dominiraju na frontu, a najžešće bitke se vode u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti. Ukrajinska vojska nastavlja sa pokušajima da bespilotnim letelicama izvrši terorističke napade na teritoriji Rusije. Kijev u vojsku vraća dezertere usled velikih gubitaka i manjka vojnika.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:39 05.06.2024
Pariz je tražio sednicu Saveta bezbednosti UN o Ukrajini u petak, saopštio je izvor u Savetu bezbednosti.
„Francuska je tražila sednicu SB UN o Ukrajini u petak u vezi sa nedavnim događajima u Harkovu“, rekao je izvor za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, sednica je inicirana kako bi se razmotrila humanitarna pitanja.
21:27 05.06.2024
Zamenik portparola Pentagona Sabrina Sing izjavila je da ne može da potvrdi medijsko saopštenje da je Ukrajina već koristila američko oružje za napade na Rusiju.
„Videla sam saopštenja vezana za to, ali ne mogu da ih potvrdim“, rekla je ona tokom brifinga, dodajući da se za dalje komentare treba obratiti ukrajinskoj strani.
21:20 05.06.2024
Ukrajina je proteklih dana koristila američko oružje za napade unutar ruskih granica, prenosi AP, pozivajući se na jednog zapadnog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman.
Agencija nije precizirala gde je izvršen pomenuti napad i o kakvom je tačno oružju reč.
Prošle nedelje je američka administracija dozvolila Ukrajini da koristi oružje koje joj je isporučeno protiv ciljeva na ruskim teritorijama u blizini Harkovske oblasti, ali je ostavila na snazi zabranu prekograničnih napada korišćenjem operativno-taktičkih raketa „atakams“ i drugog vatrenog oružja velikog dometa.
16:15 05.06.2024
Snažna eksplozija u Odeskoj oblasti
16:14 05.06.2024
Neimenovani predstavnik Pentagona u komentaru Sputnjiku odbio je da potvrdi pisanja medija da je ukrajinska vojska već iskoristila američku „dozvolu“ za napade na Rusku Federaciju, objašnjavajući to činjenicom da taj ukaz tek treba da stupi na snagu.
Ranije je Njujork tajms, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, javio da su ukrajinske oružane snage, nekoliko dana nakon dobijanja „dozvole“ Sjedinjenih Američkih Država izvele napad duboko na teritoriju Ruske Federacije - u Belgorodsku oblast, koristeći sisteme Hajmars.
15:59 05.06.2024
Situacija na frontu ostaje teška za Kijev, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.
„Situacija je i dalje teška zbog visokog intenziteta neprijateljstava“, napisao je na svom Telegram kanalu.
Ukrajinski general je ukazao na poteškoće u području Kupjanska, gde ruska vojska iz dva pravca probija odbranu Oružanih snaga Ukrajine. Sirski takođe tvrdi da Oružane snage Rusije nastavljaju da napreduju na Kurahovskom, Pokrovskom (Pokrovsk je ukrajinski naziv grada Krasnoarmejska) i na Harkovskom pravcu.
12:26 05.06.2024
Ukrajinski energetski sistem izgubio je više od pola proizvodnih kapaciteta, piše „Fajnenšel tajms“.
„Rusija je izbacila iz stroja više od polovine proizvodnih kapaciteta Ukrajine. Pod naletom napada, snaga elektrana u zemlji pala je ispod dvadeset gigavata", navodi se u članku uz podsećanje da je pr epočetka operacije Kijev raspolagao kapacitetima od 55 gigavata.
Kako je za britanski list izjavio jedan ukrajinski zvaničnik, samo 1. juna zemlja je izgubila 1,2 gigavata kapaciteta za proizvodnju struje.
Moramo da se spremamo za život u hladnoći i mraku, rekao je taj zvaničnik.
12:26 05.06.2024
U poslednja 24 sata ukrajinske snage su izgubile do 1.590 vojnika, proizlazi iz izveštaja Ministarstva odbrane Rusije.Kako se navodi, jedinice grupe „Sever“ su u Harkovskoj oblasti poboljšale svoje položaje, a slična situacija je i na drugim pravcima.Ruska vojska je uništila skladišta oružja i tehnike ukrajinske grupe „Hortica“ i pripadnika „Legije stranaca“.
PVO sredstva su tokom prethodnog dana oborila 55 ukrajinskih dronova, 10 projektila „hajmars“ i „oljha“, 2 avionske bombe „hamer“, 2 rakete sistema „patriot“.
Oružane snage Rusije uništile su skladište bespilotnih čamaca ukrajinske vojske.
08:55 05.06.2024
U ukrajinskom granatiranju sela Novozlatopolj u Zaporoškoj oblasti nastradalo je petogodišnje dete. Kako je na Telegramu napisao gubernator oblasti Evgenije Balicki, dete preminulo tokom reanimacije.
08:41 05.06.2024
Sjedinjene Američke Države spremne su da daju Ukrajini kredit u visini od 50 milijardi dolara na račun dobiti od zamrznute ruske imovine, ukoliko Evropska unija produži antiruske sankcije na neodređeno vreme, objavio je „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na dokument o diskusiji Evropske unije.
Prema dokumentu, detalji kredita, uključujući rok otplate, kamatu i sl. tek treba da budu utvrđeni.Dokument koji sadrži predlog Vašingtona biće razmatran danas na virtuelnom sastanku ministara finansija EU.
08:15 05.06.2024
Usled miniranja ukrajinskih graničara obala reke Tise pojavili su se prvi slučajevi nastradalih ukrajinskih građana koji su pokušali da je ilegalno preplivaju i napuste zemlju kako bi izbegli totalnu mobilizaciju, saopštio je izvor Sputnjika, upoznat sa situacijom.
Ranije je zapadna regionalna uprava Pogranične službe Ukrajine saopštila da je najmanje 45 ukrajinskih građana poginulo dok su pokušavali da napuste zemlju preko planina i reke na državnoj granici.
07:55 05.06.2024
Vojni obveznici u Ukrajini posle stupanja na snagu pooštrenog zakona o mobilizaciji plaćaju i po 20.000 dolara kako bi napustili zemlju, rekao je načelnik Odseka strateških istraživanja pri ukrajinskoj policiji Andrej Rubelj.
07:50 05.06.2024
Grupa „Centar“ uništila 340 ciljeva ukrajinske vojske, između ostalog komandni punkt, a likvidirano je do 585 ukrajinskih vojnika, tri borbena vozila pešadije, uključujući američki „bredli“, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.
07:42 05.06.2024
Zgrada američkog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Vašington: Uslov za mir u Ukrajini – još veće isporuke oružja Kijevu
07:38 05.06.2024
Američki obaveštajni dron RQ-4B Global Hawk koji je još juče primećen kod obala Krima nastavio je i danas da kruži iznad neutralnih voda Crnog mora na visini od 16,7 kilometara, proizlazi iz podataka sajta „Flajtradar“.
Dron je poleteo sa aerodroma na Siciliji, a potom je preleteo preko teritorije Grčke i Bugarske ka Crnom moru i Krimu.
Letelica je nekoliko puta nestajala sa radara i ponovo se pojavljivala a sve to je pratilo preko 5.000 ljudi.
07:27 05.06.2024
Ukrajinska vojska prebacila je u Harkovsku oblast 12 američkih višecevnih bacača raketa M270 MLRS, municiju za njih, kao i osoblje zaduženo za održavanje koji ne govori na ukrajinskom, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.
07:25 05.06.2024
PVO je iznad Belgorodske, Kurske i Voronješke oblasti oborila pet ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:23 05.06.2024
Državni istražni biro Ukrajine dozvolilo je ukrajinskoj vojsci da, zbog velikih gubitaka i nedovoljnog broja mobilisanih, za svoje potrebe angažuje dezertere.
To je direktor biroa Aleksej Suhačov u pismu obavestio glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog u pismu u koje je Sputnjik imao uvid.
07:20 05.06.2024
Kod Artjomovska je pronađeno skrovište sa oružjem koje su pripadnici ukrajinskih nacističkih bataljona napravili još 2014. godine.
„Pronađeno je 20 pušaka AKS-74U, 184 pištolja PM, municija – 18.656 komada“, navodi se u saopštenju uprave FSB za DNR.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala