- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Zapad zaoštrava retoriku protiv Rusije, iako se plaši da pređe „crvene linije“

© Sputnik / Lola ĐorđevićDračevski Leonid Vadimovič, izvršni direktor Fondacije za podršku javne diplomatije A.M. Gorčakov
Dračevski Leonid Vadimovič, izvršni direktor Fondacije za podršku javne diplomatije A.M. Gorčakov - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
Pratite nas
Zapad ima sopstvene „crvene linije“ u suprotstavljanju Rusiji, koje se boji da pređe zbog eventualnog odgovora i teških posledica, ali pritom nastavlja da zaoštrava retoriku, izjavio je za Sputnjik bivši zamenik šefa ruske diplomatije Leonid Dračevski, koji je i izvršni direktor Fonda za podršku javnoj diplomatiji „A. M. Gorčakov“.
Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je 4. juna izjavio da su sve „crvene linije“ sukoba u Ukrajini nestale i da je počela njegova eskalacija. Nemački kancelar Olaf Šolc je u utorak rekao da ga ljudi povremeno pitaju da li je podrška Ukrajini otišla predaleko i da su zabrinuti zbog opasnosti od širenja vojnog sukoba.

„Za sada se sve to nalazi u prostoru nekakvih pretpostavki, potencijala, mada se retorika zaoštrava, postaje sve oštrija s obe strane. Ipak, mislim da je to u velikoj meri rat živaca. Mislim da Zapad u glavi ima svoja sopstvena ograničenja, moćne 'crvene linije' koje im ne crtamo mi, nego se oni sami plaše da ih pređu. U suprotnom ne bi bilo samo bolno, nego bi to bila velika nevolja“, ocenio je Dračevski koji u Beogradu učestvuje na skupu "Balkanski dijalog" u Ruskom domu.

On je, takođe, rekao da je moguće da kolektivni Zapad i ceo svet sada gledaju ka predstojećim izborima u SAD, zakazanim za 5. novembar i da njihov ishod u manjoj ili većoj meri utiče na računicu prilikom donošenja odluka o eventualnim koracima koji bi mogli da dovedu do eskalacije sukoba u Ukrajini.
„Moguće je da do izbora neće donositi nekakve konkretne odluke, ali mogu da stvaraju napetost kroz sopstvenu retoriku“, naglasio je diplomata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala