- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Ukrajina nikoga ne zanima u Americi, gubici Kijeva pet puta veći od ruskih

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden je predvidljiv, političar stare škole, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa urednicima svetskih medija na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. On je podsetio da Ukrajinu u Americi nikoga ne zanima.
Kako je istakao, Rusiji je svejedno ko će pobediti na američkim izborima - sarađivaće sa svakim koga izabere američki narod.
„Nikada se nismo mešali u unutrašnje političke procese u Sjedinjenim Državama i nećemo se mešati“, rekao je on.
Putin je nazvao glupošću priče da je Donald Tramp ruski špijun.

Nikoga ne zanima Ukrajina

Nikoga u SAD ne zanima Ukrajina, njih zanima sopstvena veličina i liderstvo, istakao je Putin, odgovarajući na pitanje novinara.
„Nikoga u Sjedinjenim Državama ne zanima Ukrajina. Interesuje ih veličina Sjedinjenih Država, koje se ne bore za Ukrajinu niti za ukrajinski narod, već za svoju veličinu i za svoje liderstvo. Ni u kom slučaju ne žele da dozvole bilo kakav uspeh Rusije, jer veruju da će u tom slučaju biti naneta šteta liderstvu Sjedinjenih Država. To je cela poenta onoga što Sjedinjene Države rade“, rekao je on.
Kako je istakao, promena politike SAD prema Ruskoj Federaciji i Ukrajini je moguća ako SAD posle izbora budu razmišljale o jačanju zemlje, a ne o hegemoniji.
Putin je podsetio da su nenadoknadivi gubici Ukrajine tokom specijalne vojne operacije pet puta veći od ruskih.
„Ako govorimo o nenadoknadivim gubicima, poginulima, onda je njihov odnos jedan prema pet“, rekao je predsednik.
Prema ruskim procenama, ukrajinska vojska u zoni specijalne vojne operacije gubi približno 50 hiljada ljudi mesečno u vidu sanitarnih i nenadoknadivih gubitaka.
On je istakao da se zbog toga i vrši pokušaj totalne mobilizacije u Ukrajini. Putin veruje da će Bela kuća naterati rukovodstvo Ukrajine da snizi starosnu granicu za mobilizaciju na 18 godina, a zatim će se rešiti Vladimira Zelenskog - već postoje kandidati.
Prema rečima ruskog lidera, u zarobljeništvu u Ukrajini se nalazi 1.348 ruskih vojnika i oficira, dok je 6.465 ukrajinskih u Rusiji.

Kina ostaje glavni ekonomski partner Rusije

▪️Putin smatra pogrešnom želju Zapada da uspori razvoj kineske ekonomije: da bi zapadne zemlje bile uspešne, moraju da se integrišu u kinesku ekonomiju , a ne da se mešaju u nju.
"Odnosi između Moskve i Pekinga su zasnovani na dubokim interesima, a Kina je dugo godina ključni ekonomski partner Rusije, iako saradnja nije samo ekonomske prirode", naglasio je Putin.
Rusija i Kina jesu i nastaviće da izvode zajedničke vojne vežbe, Moskva takođe ima šta da ponudi Pekingu u vojno-tehničkoj sferi.
Ruska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
RUSIJA
Putin: Kažu da se na Kosovu prolivala krv, a šta je u Donbasu - vodica?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala