- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Fico u prvom obraćanju posle atentata: Velikim silama smetalo što sam odbio bombardovanje Beograda

© AP Photo / Kay NietfeldSlovački premijer Robert Fico
Slovački premijer Robert Fico - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
Pratite nas
Slovački premijer Robert Fico izjavio je večeras, u prvom obraćanju posle atentata, da velike sile nisu bile oduševljene kada je odbio da bombarduje Beograd 1999. godine.
Nabrajajući svoje političke odluke koje nisu bile u skladu politikom velikih sila, među kojima je odbijanje učešća u bombardovanju SRJ 1999, Fico je rekao da je suverena slovačka spoljna politika orijentisana na sve strane jednostavno sveta nije u modi.
„Nisu sve velike demokratije bile oduševljene kada sam odbio da bombardujem Beograd ili povučem slovačke vojnike iz Iraka; kada sam blokirao uvođenje obaveznih kvota za ilegalne migrante ili radikalno odbio predlog da se ukine pravo veta državama članicama EU. Samopouzdana suverena slovačka spoljna politika zasnovana na članstvu u EU i NATO, ali orijentisana na sve četiri strane sveta, jednostavno nije u modi“, naglasio je Fico.

Ne verujem da je to bio napad usamljenog ludaka

Robert Fico je u video-poruci saopštio da bi mogao da se vrati na posao na kraju ovog meseca ili u julu, nakon atentata koji je 15. maja na njega izvršio 71-godišnji pisac Juraj Cintula, a napad je pripisao mržnji opozicije.
Fico je rekao da protiv Cintule, koga je opisao kao glasnika zla i političke mržnje, neće preduzeti nikakve aktivne pravne radnje niti tražiti odštetu.
„15. maja je jedan aktivista slovačke opozicije pokušao da me ubije zbog mojih političkih stavova“, rekao je on i istakao da nema razloga da veruje da je to napad usamljenog ludaka.
Naglasio je da je nekoliko meseci unazad upozoravao na mogući atentat na nekog od vladajućih političara i precizirao da je mržnja i agresivnost aktuelne opozicije, pokrivena i tolerisana od strane javnog mnjenja, nevladinih organizacija koje finansiraju strane zemlje kulminirala nakon uspešnih predsedničkih izbora koalicionog kandidata Petera Pelegrinija.
Fico je rekao da njegova vlada nije savršena, ali da se neslaganje s nečijim političkim mišljenjem ne rešava pištoljem, već razgovorom.
„Svakako da se mnoge stvari mogu uraditi drugačije. A upravo ponuda da se stvari rade drugačije i bolje, da se imaju drugačija mišljenja, mora biti elementarna osnova svakog smislenog demokratskog nadmetanja. Ponuda ne može biti da se protivnik zatvori ili zlonamerno ubije bez razloga. O tome će opozicija morati da razmisli“, rekao je Fico i upozorio da će biti još žrtava ukoliko ne dođe do promene.
Slovački premijer je dodao da mu je napad ozbiljno oštetio zdravlje, da je pretrpeo nekoliko operacija i bolove, ali je duboko zahvalio medicinskom osoblju u bolnici u Banjskoj Bistrici, gde se lečio nakon atentata.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala