- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva ne shvata stav Zapada: Jeste li za poraz Rusije ili za „mirovne konferencije“?

© Sputnik / Alexey Filippov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
Pratite nas
Moskva ne razume stav Zapada – ili je za poraz Rusije, ili za konferencije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na kraju posete Čadu.
Prema njegovim rečima, organizatori predstojeće „mirovne konferencije“ o Ukrajini, koja će biti održana u Švajcarskoj, ne žele mir.
„Zapadne zemlje isporučuju Kijevu dalekometne sisteme i javno govore: 'Napadnite bilo koju metu na teritoriji Rusije'. Paralelno s tim sazivaju mirovnu konferenciju koja će biti održana u Švajcarskoj za 10 dana. Vrlo je teško razumeti kako se to uklapa – ili ste za strateški poraz Rusije, ili ste za mirovne konferencije, a ako ste za mir, onda je verovatno potrebno rešavati problem uz učešće svih uključenih strana. Mir nije ono što žele organizatori te konferencije“, rekao je ministar na konferenciji za novinare nakon pregovora sa predsednikom Čada Mahamatom Debijem.
Diplomata je ocenio da ono što se dešava u Ukrajini podseća na kolonijalna vremena. Kako kaže, dolaze zapadni ambasadori i daju instrukcije ukrajinskim vlastima.
„Mnogi afrički lideri, a to je danas naglasio i predsednik Čada, odavno su isticali potrebu za odnosima zasnovanim na uzajamnom poštovanja između svih zemalja sveta. Više puta su govorili da su prošli dani kada je zapadni ambasador mogao da dođe i daje instrukcije predsedniku neke afričke zemlje. Hvala Bogu, takva vremena se neće vratiti u Afriku. Ali u Ukrajini se sve dešava upravo to – dolaze ambasadori i daju naloge liderima kijevskog režima“, konstatovao je on.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je danas u Čad. U pitanju je njegova prva poseta toj zemlji. Pre toga, od 2. juna posetio je Gvineju, Kongo i Burkinu Faso.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala