- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ispisana je istorija srpskog fudbala – mesto do 7.500 stanovnika dobilo Superligaša

© Sputnik / Lola ĐorđevićFudbalske lopte
Fudbalske lopte - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
Pratite nas
Pre nepunih godinu dana fudbaleri Tekstilca iz Odžaka upisali su prvi gol u Prvoj ligi Srbije, a sada su ostvarili istorijski uspeh i obezbedili plasman u Superligu. U drugoj utakmici baraža Javor i Tekstilac igrali su nerešeno (1:1), ali zbog prvog meča u kom su slavili 1:0 Tekstilac je uspeo da napravi podvig.
Klub iz Odžaka slavio je na domaćem terenu, ali jedan gol nije bio dovoljno velika garancija, pa su tako u Ivanjici takođe morali da budu na visini zadatka.
Od samog starta zapretili su gosti preko Miroslava Markovića koji je pogodio preču. Isti fudbaler bio je rešen da upiše pogodak i to se i dogodilo u 53. minutu iz penala.
Probudio je taj gol fudbalere Javora koji su u 75. minutu izjednačili golo Bubakarija Dukurea. Ostao je sam u kaznenom prostoru i pred njim je bio lak zadatak.
Imao je tim iz Ivanjice šansu i za potpuni preokret, ali pošto je nisu iskoristili ispisana je istorija srpskog fudbala.
Klub iz Odžaka osnovan je 1919. godine i to zaslugom radnika Fabrike užarije i kanapa Johana Ertla, industralijanca i poslanika u parlamentu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Prvi fudbaleri ovog kluba bili su ujedno i radnici fabrike, a Ertlov sin kasnije je nastavio da održava klub zbog čega su Odžaci postali poznati kao spotski grad jer je uz fudbalski nikao i teniski teren.
Dres fudbalskog kluba iz Odžaka ranije su nosili Savo Pavićević, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i reprezentativac Crne Gore, kao i Aleksandar Davidov i Branislav Trajković koji su tokom karijere odigrali po jednu utakmicu za reprezentaciju Srbije, a nosili su i dres Partizana, kao i još jedan fudbaler Tekstilca Zoran Ćirić.
Posle 105 godine od osnivanja uz bogatu istoriju Tekstilac je ispisao još jednu stranicu. Mesto koje broji oko 7.500 stanovnika dobilo je Superligaša.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
SPORT
„Federer pao, Federer pao“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala