- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Afrička turneja se nastavlja: Lavrov prvi put u poseti Burkini Faso

© Sputnik / Alexey Filippov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je u prestonicu Burkine Faso. Ruski diplomata izrazio je uverenje da će njegova poseta Burkini Faso – prva do sada, poslužiti kao podsticaj za razvoj odnosa dveju zemalja.
„Naši odnosi su u usponu, prvenstveno kao rezultat dogovora koji su postignuti na sastanku naših lidera, gospodina Putina i kapetana Traorea prošle godine tokom drugog samita Rusija-Afrika“, rekao je Lavrov tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Karamoko Žan Mari Traore.
S tim u vezi, Traore je istakao da će nastaviti rad na unapređenju bilateralnih odnosa koji je započet tokom njegovog sastanka sa Putinom prošle godine u Sankt Peterburgu.
Lavrov je prethodno posetio Gvineju i Republiku Kongo. Poseta Burkini Faso će se odvijati u svetlu promena u sferi bezbednosti i ostvarenih ili mogućih promena u pogledu prisustva francuskih i američkih snaga u regionu Sahela, kojem ta zemlja pripada, kao i proširenja saradnje sa Rusijom.
Burkina Faso je bivša francuska kolonija i donedavno je imala brojne sporazume sa Francuskom u bezbednosnoj sferi. Međutim, krajem septembra 2022. godine deo vojske predvođen kapetanom Ibrahimom Traoreom izveo je državni udar, nakon čega je rukovodstvo zemlje raskinulo niz sporazuma sa Francuskom. Odnosi sa Rusijom su u tom svetlu počeli da se razvijaju aktivnije.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
RUSIJA
Lavrov započeo afričku turneju: Prva stanica – Gvineja /video/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala