- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov započeo afričku turneju: Prva stanica – Gvineja /video/

© Sputnik / Asatur Esaяnc / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u prestonicu Gvineje – Konakri, odakle počinje njegova turneja po Africi.
Ovo je šesta poseta Lavrova afričkom kontinentu u poslednje dve godine.
U julu 2022. godine ministar je posetio Egipat, Etiopiju, Ugandu i Kongo. U januaru 2023. godine boravio je u Južnoafričkoj Republici, Esvatiniju, Angoli i Eritreji, a u februaru iste godine posetio je Mali, Mauritaniju i Sudan. Krajem maja i početkom juna boravio je u Keniji, Burundiju, Mozambiku i Južnoafričkoj Republici. Poslednja poseta ministra Africi realizovana je u avgustu 2023. godine kada je prisustvovao samitu BRIKS-a u Južnoafričkoj Republici.
Tokom posete Gvineji planirano je da se Lavrov sastane sa političkim rukovodstvom republike.
Jedna od osnovnih sfera saradnje dve zemlje je iskopavanje rudnih bogatstava, o čemu govore pokazatelji trgovinskog prometa između Rusije i Gvineje. Bilateralni trgovinski promet u 2021. iznosio je 157 miliona američkih dolara.
U Gvineji, pored preduzeća ruske kompanije „Rusal“, posluje i kompanija „Nordgold“ koja se bavi eksploatacijom zlata, i „Geoprospekt“, koja se bavi geološkim istraživanjima.
Druga oblast saradnje je prehrambeni sektor: osnovu ruskog izvoza u Gvineju 2021. godine činili su prehrambeni proizvodi i poljoprivredne sirovine (43,1%), mašine, oprema, vozila (30,1%) i hemijski proizvodi (12,8%), metali i proizvodi od njih (9,8%).
Moskva trenutno priprema prehrambenu pomoć Konakriju u vrednosti od dva miliona dolara. Takođe, između Rusije i Gvineje postoji međuvladin sporazum o vojnoj saradnji, potpisan 2018. godine.
Samit „Rusija-Afrika“  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
RUSIJA
Putin: Afričke zemlje igraju sve značajniju ulogu u rešavanju međunarodnih pitanja
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala