- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Sijarto: Mađarska nije donela odluku o učešću na konferenciji o Ukrajini

© Sputnik / Viktor ToločkoMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2024
Pratite nas
Mađarska još nije donela odluku da li će učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.
„Još nismo doneli odluku. I reći ću vam zašto. S jedne strane, mi zaista poštujemo Švajcarsku. Poštujemo napore Švajcarske da se postigne mir. Zaista poštujemo njihov stav. Ali u isto vreme, pitanje je da li mirovna konferencija ima smisla ako ne učestvuje strana u ratu“, rekao je Sijarto u intervjuu za belorusku televiziju ONT.
Ako ne budu zastupljene obe strane, „mislim da je to legitimno pitanje, da li cela konferencija ima smisla sa stanovišta krajnjeg cilja, a to je težnja za mirom“, naglasio je ministar.
„Stoga smatramo da mirovna konferencija ima pravi smisao i pruža najbolju nadu za mir ako su za stolom obe strane“, ocenio je Sijarto.
Mađarski ministar smatra i da evropski političari ne priznaju neuspeh strategije o Ukrajini kako bi izbegli odgovornost.
„Oni (evropski političari) bi želeli da izbegnu odgovornost, jer neuspeh briselske politike u vezi sa ratom u Ukrajini nije filozofska izjava, već činjenica“, rekao je mađarski ministar.
On je naglasio da je „to činjenica, jer ovaj neuspeh ima opipljiv uticaj na živote običnih ljudi“.
„A ako evropski političari priznaju da su sledili pogrešnu strategiju, ljudi će postavljati pitanja. Dobro, koji političari su promovisali ova rešenja? Koji su bili njihovi motivi? Koje su posledice i kakvu odgovornost treba da snose? To je pravo pitanje. Upravo zato ovi evropski političari žele da izbegnu odgovornost. Zbog toga nisu spremni da priznaju da je trenutna strategija pretrpela neuspeh“, ocenio je Sijarto.
On je takođe skeptičan da bi Brisel mogao da izabere novi vektor u spoljnoj politici.
„Ne vidim način da Brisel promeni svoj politički pristup osim ako se ne dogodi nešto što bi izvršilo spoljni pritisak na donosioce odluka u Briselu. Na primer, izbori za Evropski parlament. Dakle, ako dođe do pomaka ka desnom krilu, ako dođe do pomaka ka proborbenoj politici, ako patriotske ili suverene stranke uspeju da dobiju nove snage, novu vlast, više mesta u Evropskom parlamentu, to će značiti da će politika Brisela prema ratu mora promeniti“, zaključio je Sijarto.

Mirovna konferencija u Švajcarskoj

Švajcarska će 15-16. juna biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.
Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
RUSIJA
Kina neće učestvovati na „mirovnoj“ konferenciji u Švajcarskoj

O evroazijskoj saradnji

Sijarto je dodao i da je Mađarska zainteresovana za razvoj jake evroazijske saradnje i radiće na tome.
„Zaista verujemo da je saradnja na liniji Istok-Zapad nešto na čemu treba da se radi. Snažna evroazijska saradnja je globalni interes i uvek ćemo raditi na tome“, istakao je mađarski diplomata.
On je primetio da su snažna evroazijska saradnja i odnosi poštovanja na linijama Istok-Zapad, Zapad-Istok apsolutno u skladu sa nacionalnim interesima Mađarske.
„Kategorički smo protiv podele sveta na blokove. To bi bilo strašno, bilo bi jako loše za Mađarsku. Stoga ćemo se uvek protiviti podeli sveta. Želimo da svet bude povezan. Smatramo da predstojeće godine treba da budu godine povezivanja, gde saradnja Istoka i Zapada može da se odvija na osnovu poštovanja“, zaključio je ministar.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala