- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Milioneri“ su zidali snove i novac sačuvali za trubače

© AP Photo / Alberto PezzaliLiga šampiona
Liga šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2024
Pratite nas
Jedni milioneri kupuju titule, drugi nasleđuju zvanja, a oni iz Dormunda su je pre 27 osvojili bez ogromnih ulaganja, tako da novac nisu bacili u obližnju reku Emšer, već su ga sačuvali za trubače.
Za Sputnjik piše Dragan Stojić, istraživač u oblasti sportske i političke istorije i autor kapitalnog dela Povratni pas.
© FotoDragan Stojić - Povratni pas
Dragan Stojić - Povratni pas - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2024
Dragan Stojić - Povratni pas
U vremenu kad su šeici zarađeno još ulagali u članice svog harema, a ne u kupovinu fudbalskih zvezda, koje im uzvraćaju trofejima, fudbaleri Borusije iz grada u nemačkoj pokrajini Severna Rajna – Vestfalija, šampioni Nemačke u takmičarskoj godini koja je prethodila petoj sezoni UEFA Lige šampiona, izašli su na megdan Juventusu, braniocu evro-trona, popularnoj „staroj dami“ iz Torina, „otevši“ joj čak četvoro „dece“, jer je toliko njih u svojstvu startera, u žuto – crnoj opremi, krenulo u dvoboj za pehar namenjen prvaku našeg kontinenta protiv bivšeg poslodavca.
Iako je trenera „milionera“ Otmar Hicfelda i glavnog „trošadžiju“ protivničke energije i nerava rivalskih navijača Matijasa Zamera krasio loš odnos, znao se red - u plemenu Borusije glavnu reč je u svlačionici vodio „vrač“ (trener), dok je na terenu komandovao igrač kog su zvali Poglavica i uprkos tome što su Torinezi, poput „fijata“ na mlazni pogon, u 11. brzini jurili ka golu nemačkog predstavnika, zahvaljujući činjenici da je Kristijan Vijeri na početku susreta, propuštanjem izgledne prilike, kola Juvea ubacio u trajni „rikverc“, autsajder je parkirao svoje šanse blizu postolja na kom je stajao pehar namenjen pobedniku najbitnijeg takmičenja u klupskog fudbalu.
Čast da prvi na Olimpijskom stadionu u Minhenu mašinusa Apenina spremi za otpad , u njenom drugom uzastopnom finalu elitnog nadmetanja, pripala je Karlu – Hajncu Ridleu neposredno pre isteka prve trećine meča.
Korner je izveo Andreas Meler, čuvar mreže Juventusa je boksovao loptu izvan šesnaesterca, ali ju je Škot Pol Lambert odmah vratio nazad, i kad je preskočila sve igrače pred golom Italijana grudima je primiruje Ridle, potom sa 4-5 metara rezantnim, prizemnim šutem pogađa mrežu po sredini gola, proteravši čuvara mreže rivala Anđela Perucija iz golmanskog raja – 1:0 u korist Borusije u 29. minutu.
Upozoravao je Vladimir Jugović, prvi fudbaler s prostora bivše Jugoslavije s tri učešća u završnoj borbi za zvanje šampiona Evrope, da je u kopačkama njegovih saigrača skriven ogromni teret favorita, a to se 300 sekundi posle prvog pogotka pokazalo tačnim, što je pomoglo nominalno slabijem učesniku predstave da ih nagazi toliko bolno da niko od igrača Juventusa, posle novog ubacivanja lopte iz ugla od strane Melera, nije skočio koliko Ridle, čiji udarac glavom poluvisoko završava bliže desnom uglu Perucijevog gola i naslućivalo se da od „stare dame“ teško na ovom meču može postati devojka.
Strelac se ovim golom, 4. po redu za njega u toj sezoni Lige šampiona, približio našem Milinku Pantiću, koji je upisao pet pogodaka na svoj konto u dresu madridskog Atletika, a Borusija prišla korak bliže prvoj tituli prvaka Evrope u svojoj istoriji, ujedno pomažući Nemcima da se omrse posle 14 godina posta (HSV - 1983. godine).
Dok je Borusijina porodica već tad praktično utolila glad za trofejom, na suprotnoj strani su i koske imale aromu stene, a da im se mramor obije o glavu sve je učinila nesreća. I ništa nije učinila sreća, jer su Zinedin Zidan u uvodnom i Vijeri u završnom poluvremenu pogađali okvir gola. To se u sportu broji, ali se samo golovi računaju, tako da... Još kad ti sudija poništi pogodak, a baš to se desilo Vijeriju, onda stvarno ne znaš šta da radiš.
Zapravo, znaš. Setiš se, ali kasno. Pozoveš u pomoć mlađe snage. U ovom slučaju „rezervistu“ Alesandra del Pjera.
On posle prodora Hrvata Alena Bokšića po levoj strani, potom centaršuta po zemlji na par metara od mete, leči sve Ahilove boli i petom, između Jerga Hajnriha i „jedinice“ nezvaničnog domaćina Štefana Klosa, vraća nadu italijanskom reprezentu.
Do kraja regularnog toka je ostalo 25–26 minuta. Samo što su Italijani „izašli iz bolničkog kruga“, pozvani su da se vrate, jer je doktor Lars Riken, sinonim za Borusiju krajem prošlog veka, postavio novu, za njih lošu dijagnozu pod šifrom 1:3.
U 71. minutu je Meler opet odigrao ključnu ulogu, maestralno je iz kruga na centru igrališta po zemlji proigrao zahuhtalog mladića, koji je po desnoj strani pobegao svima i, kad mu je Peruci krenuo u susret, sa 20 metara lobovao „palog Anđela“, kome ni krila „stratonlonča“ ne bi pomogla da osujeti let lopte preko gol – linije i spreči let svoje ekipe u pakao namenjen gubitničkoj ekipi – 3:1 za četu iz Dortmunda. Nemci su se revanširali Juventusu za pet poraza tokom poslednje decenije 20. stoleća, između ostalog i za one u finalu Kupa UEFA četiri godine ranije.
Čekali su. I dočekali. Tako se snovi zidaju.
Saša Ilić - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2024
SPORT
Ilić „nokautirao“ Arsenal i ostaje u Premijer ligi Rusije!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala