- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.
 Dragan Stojković Piksi  - Sputnik Srbija

Piksi o Englezima, „precrtanom“ Radonjiću i ambicijima Srbije na Evropskom prvenstvu

Pratite nas
Dragan Stojković, selektor fudbalera Srbije, imao je jednosatno izlaganje u Kući fudbala u Staroj Pazovi, gde je odgovarao na pitanje novinara. Piksi je pričao o ambicijama Srbije, koju bi voleo da vidi među osam na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, rekao je da nikome vrata nisu zatvorena, a dotakao se i Engleza koji su ga ocenili najgorim selektorom.
Piksi je u utorak saopštio spisak od 26 fudbalera koje vodi na završni turnir, a sada se prvi put obratio naciji pred početak "operacije EVRO 2024".
Piksi će tek 4. juna imati na raspolaganju sve fudbalere, s obzirom na to da su Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić i dalje u Saudijskoj Arabiji, dok je Luka Jović u Australiji sa Milanom, a Nikola Milenković je u sredu uveče igrao finale Lige konferencije sa Fiorentinom.
Pričao je selektor Srbije o novom ugovoru koji je potpisao sa Fudbalskim savezom Srbije na još dve godine. Dotakao se i "prozivke" Engleza koji su ga svrstali na poslednje mesto kada su u pitanju selektori na prvenstvu Evrope u Nemačkoj.
Neizbežna tema bio je i Nemanja Radonjić koji je rekao da neće igrati za nacionalni tim dok je Stojković selektor. Prema njegovim rečima, Piksi smatra da bi se Radonjić odazvao kada bi ga selektor pozvao, dodajući da nikome vrata reprezentacije nisu zatvorena, već da moraju da nastave naporno da rade kako bi se vratili u tim.
Tok konferencije mogli ste da pratite uživo u tekstualnom prenosu uz Sputnjik.
Osman Bukari - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
SPORT
Zvezda prodala brzonogog majstora i zaradila milione
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
11:59 31.05.2024
Kažite mi, kojim biste rezultatom bili zadovoljni? Koji biste potpisali na Evropskom prvenstvu?
„Voleo bih da odemo tamo među osam u Evropi. Da prođemo prvi krug i onda tamo da prođemo sledeću prepreku i to je to. A onda je sve moguće. A da potpisujem nešto, ne bih nikad u životu. Ne volim to. Ovo kad smo razbili Bugare u Leskovcu 2:2. Jel biste potpisali vi da idemo na EP, a onda odigramo 2:2 i ipak odemo. Svaka dobra partija, svaka dobra igra, svako požrtvovanje, sve ono što treba da te krasi, da igraš dobar fudbal. Kroz sve to ćete doći do nečega. Grcima su se smejali su se 2004. i to protiv Portugalije u Lisabonu. U fudbalu se stvari dešavaju i menjaju. Napravićete grešku ako potcenite nekoga. Morate biti skoncentrisani i fokusirani na svoj rad, to je jedino merilo. Raduje me što su igrači zdravi i pravi, niko me nije zvao. Niko me nije pitao da li može nekoliko dana duže ili boli me tetiva, prepona, ovo ili ono. Situaciju koju sam imao pre dve godine, da me malo zaobiđe, da ode kod nekog drugog. Šlager iz Austrije doživeo tešku povredu, odličan igrač i propušta Evropsko prvenstvo. Moram da kucnem u drvo da ovako ostane i nemojte da brinete da će Srbija da bude u punom kapacitetu kada bude najvažnije. Danas je 31. maj, za Andriju Živkovića je važan pošto ulazi u bračne vode. Ženi se momak, šta da radimo. Mora da ih ženimo da ih uozbiljimo malo, da imaju više odgovornosti. Danas je svadba u Nišu, jedan deo igrača će otići organizovano, ne kako ko hoće i kako ko misli. Biće organizovano sa naše strane. Idu samo da čestitaju da se vide sa njim i vraćaju se za Beograd. Slobodan dan za njih, osim jednog igrača koji je imao trening prepodne. Sale Lukić je individualno odradio trening na terenu, a ovi drugi da ih ne vidim, idu danas za Niš. Biće kratko, da neko ne pomisli, e ide Evropsko, svadba, ovi piju. Nemojte da imate dilemu da će biti nepredviđenih stvari. Idu da čestitaju, poslao sam čestitku ja neću biti tamo i dobro došao u novi svet Živkoviću. I Gudelj se oženio. Dobro, biće ozbiljniji u svakom slučaju. To je to, družićemo se. Niste imali neka teška pitanja kao što sam očekivao“.
11:53 31.05.2024
Šta očekujete od Evropskog prvenstva?
„Ovde nije pitanje šta je želim, ovde moraš bre. Očekujem, ja, da ćemo sve od sebe. Da se borimo za našu Srbiju, za naš dres, da damo naš maksimum. Nagrada je što smo otišli tamo, borićemo se“.
11:44 31.05.2024
Dobili ste ugovor u ponedeljak?
„Od marta priča o ugovoru".
Jel ste zadovoljni?
„Da nisam, ne bih potpisao. Niko ne bi na silu. Produžetak saradnje i dogovor dveju strana. Ja sam ne mogu da potpišem".
Koliko znači vama, s obzirom na to da idete na EP s novim ugovorom?
„Daje mi jednu ekstra motivaciju da nastavim da radim. I da jedan period koji je pred nama, po pitanju igrača i tima, da nastavim da radim. Dobra poruka i za igrače. Da će znati, da će imati istog selektora i u narednom periodu. Drago mi je da predstavljam svoju Srbiju i svoju zemlju. Odbio sam ponude koje sam imao zbog Srbije, da bih nastavio saradnju. To što se ranije govorilo, egzekucija je bila pre tri dana".
11:40 31.05.2024
Nećete o Englezima, ali su vas stavili na poslednje mesto selektora da ste najgori selektor na Evropskom prvenstvu?
„Nemam komentar, stvarno. Trudim se da dam svoj maksimum i da posao koji radim radim savesno. Da moje ideje prenosim na igrače i da uradim sve što je u mojoj moći. Da su rekli da sam najgori, mislite da bih se promenio. Super za ovo“.
Da li sa dva ili sa jednim napadačem na Evropskom prvenstvu?
„Znate kako, ja svoje odluke donosim sa punom odgovornošću i čistoj sasvesti. Tu nema, nikada nisam imao tu vrstu dileme. Odluku koju budem doneo, ona će biti potkrpeljena mojim fudbalskim ubeđenjem. Ranije se pričalo o trojici pozadi, sada smo prešli u napad. Da li ćemo sa jednim ili sa dvojicom napred. Taj koji bude igrao će morati da zna svoju funkciju. Igrali sa dvojicom ili sa jednim napred, njihove uloge i obaveze u timu se neće menjati. Ali će morati dovoljno kvalitetno da igraju i u napadu, i da pomognu tim zadnjim linijama u prvoj i u drugoj zoni. Mislim na sredinu terena i na odbranu.
11:34 31.05.2024
Poslednji put igrali protiv Engleske igrali 1986. na Marakani?
„Znate kako, Englezi kao Englezi sa timom i igračima koje imaju. Moraju da budu među 2-3 koje bi trebalo da osvoje Evropsko prvenstvo. Jedan strahovit kvalitet kako na timskom tako i na individualnom. I ostale ekipe su dobre i kvalitetne, ne tako po imenima. Svaka utakmica različita. Važnost svake utakmice će biti na nivou. Ono što je naš posao je da izanaliziramo maksimalno sve protivnike i da izvučemo podatke koji će biti važni za naš tim i za naše igrače. Ali, ići ćemo korak po korak. Ja sada mislim samo o Austriji, biće jako teška utakmica u Beču. Timski su fenomenalni, videćemo šta možemo tako da uradimo i kako da uradimo.
11:32 31.05.2024
Fizička sprema, Brazil prvi protivnik bio u Kataru, sada Engleska, najteži rival?
„I pre dve godine Brazil. Naš problem tamo je bio, što u napadačkom smislu nismo bili na nivou zbog određenih problema koje smo imali. Sada imamo Engleze koji su izuzetno jaka ekipa. Mi to poštujemo, ali verujemo da možemo da napravimo dobar rezultat sa njima. Jesu jaki, ali nisu vanzemaljci. Fudbal je igra 10 na 10, videćemo u kakvom smo stanju. Nadam se da će igrači biti na stopostonom nivou kada je fizička sprema u pitanju. Da, jedan od zahteva da biste bili dobri je da jedan vrlo važan deo odradite na jednom maksimumu. Igrati utakmicu u kvalifikacijama jeste važno, ali imate popravni, ali na EP morate da budete iznad maksimuma u svim segmentima igre. Da li sam zadovoljan sada. To nije bitno sada jer su oni završili svoja takmičenja. Dobili su neke slobodne dane, sa ovima drugima sam radio na tom planu. I ovi koji dođu imaće neki dril, pa u Nemačkoj takođe. Moraće svi da budu na tom maksimumu da bih ja mogao da znam da li će moći da podnesu napore. Vrlo ozbiljno shvatamo ovo takmičenje. Želimo da budemo najbolji što možemo i da odigramo najbolji fudbal što možemo. Ako neko odigra bolje od nas, pružićemo mu ruku. Ali da možemo svakome da napravimo problem, to možemo i hoćemo sigurno.
11:28 31.05.2024
Spajić, dobar primer. Povratnik, da li vam se čini posle odlične polusezone u Zvezdi, da je još bolji kada je bio deo tima koji je otišao na Mundijal?
„Od marta 2021. godine kada sam postao selektor on je bio deo reprezentacije. Drago mi je da se vratio u formu i u reprezentaciju. Imao je jednu tešku povredu, možda i najtežu povredu ukršteni ligamenti pred Svetsko prvenstvo. Bilo je to nefer prema njemu. Ali to je jedna stvar koja se jednostavno dešava. Ne samo da bi putovao na Mundijal, možda bi igrao. Jedan izuzetan profesionalac, njegov personaliti je na izuzetno visokom nivou. Ako me pitate ko je lider u Crvenoj zvezdi, on je lider broj jedan. On se nametnuo da bude lider. Svi ostali igrači mogu samo da gledaju. Neko ko se ne predaje, ko pruža maksimum. Drago mi je da sve utakmice koje sam ispratio u protekloj sezoni su zadovoljavajuće i čak i iznad toga. On je povratnik iz prošlog razloga zbog povrede koju je imao. Prošao je jedan težak period psihološki i sada je ponovo na velikoj sceni. Kvaliteti koje poseduje mogu da zadovolje moje zahteve.
Imate tri golmana, koga god da stavite nećete pogrešiti? Da li ste već odlučili ko će biti prvi golman?
„Razumem medije i javnost. Dileme? Tu nema nikakvih dilema kada ste sigurni u nešto. Da li sam odlučio? Da vam kažem iskreno, ja jesam odlučio, ali nije to u redu da kažem sada. Ima dovoljno vremena. Vanja Milinković-Savić i Rajković su golmani koji su izuzetno kvalitetni i posvećeni svom poslu, svom timu. Meni je drago, a mislim i srpskoj javnosti može da imponuje da ima tako kvalitetne golmane u timu. Pohvalio sam golmana Partizana Jovanovića koji je imao jednu zaista odličnu, odličnu sezonu. Bio je najbolji igrač svoga kluba, svoga tima, ali jednostavno ideja da imamo samo trojicu golmana i da bude takva kakva je je samo moja. Ne bih pogrešio ni da je on ovde. Jer, da nije njega bilo, pitanje je na kom bi mestu Partizan završio. Malo se šalim, ali imamo zaista izuzetna golmana.
11:22 31.05.2024
Nemanja Gudelj, kako vam deluje kako je prošao oporavak od povrede kolena?
„Sve napore izdržava kao da nije bilo problema. Jedno je pričati, ali drugo je kada vidite na terenu. Sve neke napore na treningu koje imaju, ja nemam napor, ja ih pratim i šetam, ne bi bilo fer da i mene teraju da trčim. Momci izuzetnu motivisanost pokazuju. Što se Gudelja tiče, samo neka ovako nastavi“.
Srđan Mijailović, kakva uloga?
„Igrači iz domaće lige, to je tačno. Srđan Mijailović i Uroš Spajić su potpuno zasluženo ovde sa nama. Cenim njihove kvalitete naravno, pratio sam igre u Ligi šampiona njihovog kluba. Pratio sam utakmice izuzetno visokog kvaliteta. Bez obzira na ime protivnika, on je neko ko je uvek maksimalno posvećen igri. Izuzetan profesionalac, igrač koji je univerzalan, koji može da pokrije nekoliko pozicija, pa ćemo vidite.
11:20 31.05.2024
Piksi čestitao kadetima Srbije
Da ne zaboravim da čestitam našim klincima na Kipru što su se plasirali u polufinale Evropskog prvenstva. Nije mi bilo teško da odem tamo da ih ispratim. Gledao sam utakmicu. Ne bih o imenima, ali ima igrača koji već sad pokazuju da imaju reprezentativnu budućnost. Pokazuju jedan potencijal koji pokazuje da će dobiti na potrebnom nivou, da budemo u vrhu.
Šta očekuje od utakmica sa Austrijom i Švedskom?
Dobro pitanje u svakom slučaju. Ove dve utakmice shvatamo najozbiljnije. Austrija je kvalitetna ekipa, Švedska takođe. Situacija nije ista kao u martu mesecu. Ovo je nešto što smo mi želeli i što smo tražili. Tražili smo da budemo na tom potrebnom nivou u svim segmentima fudbalske igre. Da dobijemo dovoljno nekog samopouzdanja što je jako važno. Ozbiljno shvatamo te dve utakmice, videćemo u kakvom stanju su igrači, treba biti pametan i ne treba praviti gluposti po pitanju sastava tima. Mitrović i Sergej dolaze drugog juna oko ponoći, vraćaju se posle svojih obaveza. Jović i Milenković tek trećeg juna. Ako neko misli da oni trebaju četvrtog juna da igraju, onda stvarno nemam komenatar. Mislim na tu vrstu rizika. Pogotovo Jović koji se vraća iz Australije i Milenković koji je igrao pre neki dan utakmicu. Da dođu, pa ćemo videti u kakvom su stanju. Biće na klupi.
11:14 31.05.2024
Radonjić poručio da neće igrati dok ste vi selektor? I nema Erakovića, kako to komentarišete?
„Ja sam neko ko je otvoren, nemam razloga da krijem bilo šta. Nema teorija zavere, imam odličan odnos sa igračima i oni sa mnom. Kako je rekao i da li je rekao, ja u to ne ulazim. Pretpostavljam da kada bi stigao poziv da bi se odazvao. Mislim da je odličan fudbaler. Neke stvari su nedovoljne da biste bili ovde. Želim mu brz povratak on to mora da pokaže i da dokaže. Povratak u reprezentaciju naravno. Što se tiče Erakovića, znate kako. Da bi neko došao, neko mora i da ode. Moje neko razmišljanje je da na spisku bude šest centralnih bekova koji će otići na EP. Ne sedam, osam ili devet, moja odluka je takva. Erakovića cenim, nije ovo za njega kraj, očekujem ga vrlo brzo da se vrati u reprezentaciju. Tu su dva nova imena. Spajić i Stojić su na spisku. Iluzorno je ići sa osam ili devet štopera, to ne treba niti meni, niti ekipi.
11:11 31.05.2024
Da li imate utisak da je ambijent oko vašeg spiska sličan kao pred Katar? Situacija oko Nemanje Radonjića?
„Što se tiče spisak, nemam agente ne pratim tuđa razmišljanja. Svako ima pravo da priča šta hoće. Vrlo slična, ako ne i ista situacija. Ako nema polemike, to je to. Da ste na mom mestu 99 odsto biste uradili isto. Ne smete navijački i sa strašću da gledate, da radite nešto što se kosi sa nekom etikom na kraju krajeva. Nema neke euforije što se spiska tiče, to sam video. Izgleda da sam u pravu oko tih odluka.
„Ja nemam nameru da govorim o igračima koji nisu na spisku. Ono što mogu da vam kažem da su to divni momci, da nikome vrata nisu zatvorena. Odlični profesionalci, odluka je takva kakva je. Na osnovu nekih podataka, statistika, nečega što sam pratio. Svi moraju da znaju da nema apsolutno nikakvih ličnih problema, ne daj Bože. Nije samo on, i drugi igrači na koje ste navikli da ih vidite u reprezentaciji nisu tu, iz potpuno opravdanih razloga.
11:08 31.05.2024
Trojica igrača iz Superlige?
„Igrači koja su odigrali evropska takmičenja. To je moja nagrada, odluka, ono što sam pratio i u tom pravcu doneo odluke. Niko ovde nije na spisku zato što ima lepu frizuru ili mi je brat od tetke, već ima određeni kvalitet. Bar s moje strane i iz mog fudbalskog ubeđenja. Igrači iz Superlige su dočekali da dobiju šansau s pravom. Pratimo i one druge koji nisu dobili šansu i mogu u budućnosti da budu deo A tima. Zavisi od njihovog ponašanja i forme. Nijednom od igrača, nikada vrata od reprezentacije nisu zatvorena. Nisu otpisani oni koji sada nisu tu. I te kako ćemo voditi računa o njihovoj formi i njihovim igrama. Kristalno je jasno da ovu vrstu odluka donosim samostalno i savesno na kraju krajeva.
11:06 31.05.2024
Da li se plasman u drugi klub nameće kao imperativ i kakvim biste vi rezultatom bili zadovoljni?
„Sve ekipe koje su se kvalifikovale za ovaj turnir, a znate da smo se mi kvalifikovali posle više od dve decenije, startuju od nule. Učinićemo sve da prvi korak bude uspešan, a to je da se kvalifikujemo u drugi krug. A kasnije naravno, fokus i razmišljanja će ići u tom pravcu ko nam je sledeći protivnik. Tražiću od igrača maksimalan fokus i koncentraciju. Radićemo na defanzivno-taktičkim stvarima, obratićemo pažnju na fizičku spremnost. EP će biti izuzetno fizički zahtevno takmičenje. Uradićemo sve da ekipa bude spremna. Ono što posebno raduje, da ambulantu koju sam imao pre dve godine, sada nemam. Onoliki broj povreda je prošlost, to je bitan segmen za mene kao trenera“.
11:04 31.05.2024
Kada očekujete da se kompletirate i da imate sve igrače na raspolaganju i kada krećete u Beč? Spisak od 26 igrača, da li ste imali neku dilemu i da li je to ono najbolje što Srbija u ovon trenutku ima?
„Dobar dan svima. Ja sam ovde da odgovaram na sva vaša pitanja kao i uvek. Izuzetno me raduje činjenica da smo nešto ranije krenuli s pripremama u odnosu na neki prethodni program. Objasnio sam igračima o važnosti ovog turnira. Imamo za sada nekih 15-16 igrača. Prvog juna Vlahović, Tadić, Kostić i Samardžić. Drugog juna Sergej, Mitar i Živković. Trećeg juna Jović i Milenković koji je igrao finale Lige konferencija. Jović je sa svojim klubom u Australiji, trećeg juna se vraća u Evropu i dolazi. Da li će pravo u Beč ili u Beograd, videćemo. Što se tiče spiska od 26 igrača, da, mislim da je u ovom trenutku najbolje što Srbija ima. Ja sam tu da donosim odluke, a ne da nekome činim nešto ili neku uslugu, ne daj Bože. Dobro sam razmislio i zadovoljan sam ovom grupom od 26 igrača“.
11:00 31.05.2024
Počela je konferencija
Dragan Stojković će se obratiti Srbiji povodom početka priprema za EP.
10:17 31.05.2024
Pripreme pred EP
Fudbaleri Srbije okupili su se u utorak u Kući fudbala u Staroj Pazovi i počeli su pripreme za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, gde će igrati u grupi sa Engleskom, Slovenijom i Danskom. Pre toga, Orlovi će igrati prijateljski meč protiv Austrije u Beču 4. juna, kao i 8. juna protiv Švedske u Stokholmu.
10:09 31.05.2024
Dobro došli
Dobar dan i dobro došli u tekstualni prenos konferencije selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija povodom početka priprema Orlova za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj koje počinje 14. juna i trajaće do 14. jula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala