- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Belousov: Kijev u maju izgubio 35.000 vojnika, Rusija zauzela 880 kvadratnih kilometara teritorije

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Uđi u bazu fotografijaRuski tenk T-72 u zoni specijalne vojne operacije
Ruski tenk T-72 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Pratite nas
Oružane snage Ukrajine u maju ove godine izgubile su preko 35.000 vojnika i više od 2.700 jedinica naoružanja, saopštio je ministar odbrane Rusije Andrej Belousov.
„Oružane snage Rusije sistematski smanjuju borbeni potencijal ukrajinske vojske“, rekao je Belousov.
Među uništenom tehnikom je 290 tenkova i borbenih oklopnih vozila, uključujući četiri „abramsa“, sedam „leoparda“ i 12 „bredlija“. Pored toga, oboreno je 11 aviona i četiri helikoptera, uništeno je 730 jedinica artiljerijskog oruđa i višecevnih raketnih bacača.
Po rečima Belousova, lišen mogućnosti da preuzme inicijativu na bojnom polju, kijevski režim nastavlja da pokazuje zapadnim sponzorima da je i dalje u mogućnosti da nanese štetu Rusiji napadima na civilnu infrastrukturu.
„Vidimo da intenzitet tih akcija rate uoči predstojeće konferencije u Švajcarskoj sredinom juna“, konstatovao je on.
Takođe je rekao da su ruske Oružane snage u maju presrele preko 1.000 dronova, više od 250 projektila „hajmars“ i „vampir“, preko 80 vođenih avionskih bombi „hamer“, 50 operativno-taktičkih raketa „atakams“ i osam krstarećih raketa „skalp“.
Pod kontrolu ruske vojske 2024. godine prešlo je 880 kvadratnih kilometara teritorije, saopštio je Belousov.

Zapad pogoršava situaciju

Belousov je napomenuo da zapadne zemlje, isporučujući Kijevu oružje, prenoseći obaveštajne podatke, obučavajući trupe, vrbujući plaćenike time pogoršavaju situaciju i produžavaju oružani sukob u zemlji.
„Od februara 2022. godine Kijevu je pružena vojno-tehnička, finansijska i humanitarna pomoć u vrednosti od preko 278 milijardi američkih dolara“, podsetio je ministar.
Uz učešće savetnika i stručnjaka NATO pripremaju se diverzije, a zapadno oružje se koristi za nanošenje štete civilnoj infrastrukturi i civilima u Rusiji, saopštio je Belousov.

Pokušaji da se nanese strateški poraz Rusiji – uzaludni

„Rusija nastavlja specijalnu operaciju i svi njeni ciljevi će sigurno biti ostvareni. Delujemo odlučno i u skladu sa bezbednosnim pretnjama. Svi pokušaji da nam se nanese strateški poraz su bezperspektivni“, poručio je Belousov.

Po njegovim rečima, na osnovu iskustva stečenog tokom specijalne operacije optimizuje se borbeno delovanje ruskih trupa, razvija se odbrambeno-industrijski kompleks zemlje, unapređuje se sistem obuke vojnog kadra, usavršavaju se veštine u okviru operativne i borbene obuke.
Ruska vojna tehnika u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Poslanik Rade: Prva grupa francuskih instruktora već upućena u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala