- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojna tehnika u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Poslanik Rade: Prva grupa francuskih instruktora već upućena u Ukrajinu

Pratite nas
Ruske snage zauzele su povoljnije položaje kod Urožajnog u DNR, dok vojna grupacija „Sever“ nastavlja napredovanje u dubinu ukrajinske linije odbrane. Oboren još jedan ukrajinski Su-27, kao i više dronova iznad Belgorodske oblasti. Predsednik SAD Džozef Bajden odobrio je da ukrajinska vojska izvodi udare američkim oružjem unutar teritorije Rusije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:27 31.05.2024
Međunarodni monetarni fond i ukrajinske vlasti postigli su preliminarni sporazum na radnom nivou o dodeli nove tranše finansijske pomoći Kijevu u iznosu od 2,2 milijarde dolara, saopštio je MMF.
20:17 31.05.2024
Petoro civila je poginulo, a troje je ranjeno u ukrajinskom granatiranju DNR, saopštio je predsednik Republike DNR.
19:37 31.05.2024
Aktuelna situacija u Evropi umnogome liči na onu uoči Prvog svetskog rata (porast nacionalizma, nasilje, socijalna nejednakost) a atentat na slovačkog premijera treba da bude alarm, smatra analitičar „Politika“, praveći paralelu sa atentatom na Franc Ferdinanda 1914. godine.
19:31 31.05.2024
Ukrajinski general u ostavci Sergej Krivonos poručio je građanima Kijeva da ne treba da veruju video-spotovima koji su posvećeni odbrambenim kapacitetima grada, kao ni izjavama Vladimira Zelenskog na temu zaštite grada.
„Viđali smo slične video-snimke i o Harkovu, slušali Zelenskog kako će sve biti dobro, zato ne verujte natpisima na zidovima i ogradama, nego gledajte šta je iza“, rekao je on u intervjuu za Jutjub kanal „Fabrika novosti“.
Krivonos kaže i da Zelenski samo naglas govori ono što mu pišu autori govora a da on sam nema pojma o vojnoj sferi.
19:23 31.05.2024
Prva grupa francuskih instruktora već je upućena u Ukrajinu, izjavio je poslanik Rade Aleksej Gončarenko (u Rusiji na listi terorista i ekstremista).
„Prema mojim izvorima prva grupa francuskih instruktora kreće u Ukrajinu“, napisao je on na Telegramu.
Glavnokomandujući ukrajinskih snaga Aleksandar Sirski je ranije izjavio da je potpisao odluku prema kojoj francuski instruktori mogu da posećuju ukrajinske centre za obuku vojnika.
18:38 31.05.2024
Poljska je spremna da obučava ukrajinske jedinice na svojoj teritoriji, a ne da šalje svoje instruktore u Ukrajinu, izjavio je novinarima poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski za list „Žečpospolita“.
On je precizirao da je Kijev poslao Varšavi zahtev za slanje poljskih instruktora u Ukrajinu, ali da su poljske vlasti zaključile da je bezbednije i efikasnije da se obuke ukrajinskih vojnika održavaju u Poljskoj.
Pored toga, Sikorski je potvrdio da Poljska ne zabranjuje Ukrajini da primenjuje poslato naoružanje na teritoriji Rusije.
17:12 31.05.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
16:15 31.05.2024
Šest ukrajinskih dronova oboreno je iznad Belgorodske oblasti oko 16 sati po moskovskom vremenu.
16:02 31.05.2024
Američki državni sekretar Entoni Blinken u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
SVET
Blinken ne isključuje mogućnost da će udari američkim oružjem ići sve više u dubinu ruske teritorije
15:49 31.05.2024
Poljska državna novinska agencija PAP je prvo objavila a zatim povukla saopštenje o delimičnoj mobilizaciji od 1. jula.
U prvobitno objavljenoj vesti se navodilo da će u vojsku biti pozvano 200.000 Poljaka i da će svi biti poslati u Ukrajinu.
Posle nekoliko minuta agencija je povukla vest, a u kabinetu premijera su rekli da razmatraju šta se dogodilo.
Prema navodima medija, reč je o hakovanju.
Poljsko Ministarstvo za digitalne tehnoligije sumnjiči Rusiju za to što se dogodilo, ali ne navodi nikakve dokaze.
15:45 31.05.2024
Vladimir Zelenski je izjavio da je danas dobio pismo od američkih vlasti vezano za dozvolu primene američkog oružja za udare na rusku teritoriju. On je rekao da sadržaj pisma predstavlja korak napred.
„Dobili smo pismo od američke strane rano jutros. Ne mogu da iznosim detalje. Želim da vidim šta će biti u praksi ali to je korak napred u celini gledano, trebalo je razmotriti to pitanje i ranije“, rekao je Zelenski na pres konferenciji u okviru samita severnih država i Ukrajine.
15:44 31.05.2024
Najvažnije iz nedeljnog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Južna grupa snaga ruske vojske poboljšala je položaj duž linije fronta. Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 3.415 vojnika u zoni njene odgovornosti;
Četrdeset pet ukrajinskih vojnika predalo se tokom prošle nedelje;Oružane snage Rusije izvele su 25 grupnih napada visokopreciznim oružjem, uključujući raketama „kindžal“, uništeni su komandni punktovi i arsenali oružja;
Oružane snage Ukrajine izgubile su usled dejstava grupe snaga „Dnjepar“ gotovo 325 vojnika;
Jedinice grupe snaga „Sever“ uništile su sedam brigada protivnika i odbile 20 kontranapada, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 1.740 vojnika;
Ukrajinska vojska izgubila je gotovo 2.310 vojnika i tri tenka u zoni odgovornosti grupe snaga „Zapad“;
Oružane snage Ukrajine su usled dejstava grupe „Sever“ izgubile osam borbenih vozila višecevnog raketnog sistema „grad“ i „vampir“ u Harkovskoj oblasti;
Grupa snaga „Dnjepar“ ruske vojske uništila je sedam ukrajinskih brigada;Grupa snaga „Centar“ odbila je 31 kontranapad Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio gotovo 2.515 vojnika;
Grupa snaga „Centar“ nastavila je da napreduje u dubinu odbrane protivnika;
Grupa snaga „Jug“ uništila je 19 terenskih skladišta municije ukrajinske vojske;
Jedinica „Istok“ poboljšala je taktički položaj u zoni odgovornosti, ukrajinska vojska izgubila je gotovo 920 vojnika;
Avijacija i PVO Rusije oborile su dva aviona MiG-29 i dva Su-27, 14 raketa „atakams“, 17 bombi „hamer“, po šest raketa „harm“ i „neptun“, 58 projektila višecevnog raketnog sistema, 312 dronova;
Jedinica „Istok“ odbila je četiri kontranapada ukrajinske vojske u svojoj zoni odgovornosti
15:20 31.05.2024
Sjedinjene Države dale su Ukrajini dozvolu da za napade na teritoriji Rusije koriste višecevne bacače raketa „hajmars“, raketne sisteme GMLRS i artiljeriju, piše „Vol strit džornal“ pozivajući se na američke zvaničnike.
Podsetimo, predstavnik Stejt departmenta je juče rekao da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za udare na ciljeve na ruskoj teritoriji koja se graniči sa Harkovskom oblašću.
Zabrana i dalje važi za rakete „atakams“.
14:48 31.05.2024
Norveška i Ukrajina potpisale su bilateralni sporazum o saradnju u oblasti bezbednosti. Norveška Vlada izdvojiće Kijevu ukupno više od 328 miliona dolara, saopštila je Vlada zemlje.
14:38 31.05.2024
Oružane snage Ukrajine ciljano su gađale civile koji su pokušali da se evakuišu iz Volčanskog okruga Harkovske oblasti, saopštio je zamenik šefa ruske vojno-civilne administracije regiona Evgenije Lisnjak.
Kako je precizirao, u napadu izviđačkog drona ranjene su četiri osobe.
14:36 31.05.2024
Premijer Danske Mete Frederiksen izjavila je da će lovci F-16, koje je Danska namenila za Kijev, uskoro biti na putu za Ukrajinu.
Podsećamo, Holandija i Danska su prve pristale da isporuče Ukrajini te lovce.
14:07 31.05.2024
13:44 31.05.2024
Ukrajinci potisnuti iz Staromajorskog, borbe u Urožajnom
Ruska vojska potisnula je Oružane snage Ukrajine iz većeg dela sela Staromajorsko, rekao je za Sputnjik predsednik Komisije Javne komore Rusije za suverenitet Vladimir Rogov.
„Nastavljaju se borbe na vremenskom pravcu. Naša vojska postigla je nove uspehe i napredovale su u Staromajorskom. Veliki deo sela već je oslobođen“, rekao je Rogov.
On je precizirao da se nastavljaju borbe i u selo Urožajno, gde su se ruske snage učvrstile i korak po korak potiskuju Ukrajince.
Sela Urožajno i Staromajorsko nalaze se u DNR. Snage Kijeva su zauzele ta sela tokom kontraofanzive u leto prošle godine.
12:05 31.05.2024
Rusi i Ukrajinci razmenili 75 vojnika
Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno je 75 ruskih vojnika u zamenu za 75 ukrajinskih, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Ti vojnici će biti vraćeni vojnom avijacijom u Moskvu gde će im biti ukazana sva neophodna medicinska nega.
Iz Ministarstva navode da je veliku pomoć prilikom razmene zarobljenika pružile Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).
11:26 31.05.2024
Litvanija spremna da šalje instruktore u Ukrajinu
Litvanija je spremna da pošalje svoje instruktore u Ukrajinu kako bi obučavali ukrajinsku vojsku, saopštila je litvanska premijerka Ingrida Šimonite.
„Ako to bude potrebno, Litvanija će ih obučavati sa ostalim zemljama koje takođe budu spremne da to učine“, rekla je ona. Takođe je pozvala Evropu da izdvoje između 0,25 i 0,5 procenata svog BDP za pomoć Ukrajini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala