- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnik u zoni SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO Gotovo 70 odsto teritorije Časovog Jara u DNR je oslobođeno

Pratite nas
Napad je izveden na skladište municije u gradu Sarni, u Rovenskoj oblasti, izazvavši snažnu detonaciju. Kako prenosi AFP, ukrajinske oružane snage koristile su zapadno oružje za napad na rusku teritoriju, između ostalog i na okolinu Krasnodara.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:39 29.05.2024
Nikolas Sarkozi - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2024
SVET
Sarkozi: Rat između zemalja Tolstoja i Balzaka nezamisliv – jesmo li razmišljali o posledicama?
21:42 29.05.2024
Nemački kancelar Olaf Šolc zalaže se za to da se Kijevu dozvoli da koristi zapadno oružje za udare na teritoriji Rusije, piše „Politiko“pozivajući se na izvor dobro upoznat sa situacijom.
„Izvor upoznat sa stavom nemačke vlade rekao je, bez detalja, da se Šolc zalaže za primenu zapadnog oružja protiv ciljeva unutar Rusije“, navodi se u članku.
Ranije danas zvanični predstavnik nemačke vlade Štefen Hebeštrajt je rekao da vlada ne može da odgovori da li Ukrajina ima pravo da gađa ciljeve na ruskoj teritoriji jer je to deo poverljivih sporazuma država partnera.
Podsetimo, Šolc je protiv isporuke raketa „taurus“ velikog dometa Ukrajini.
20:58 29.05.2024
Gotovo 70 odsto teritorije Časovog Jara u DNR je oslobođeno, izjavio je prvi zamenik predsednika komiteta Državne dume za pitanja Zajednice Nezavisnih država, evroazijske integracije i veze sa sunarodnicima Viktor Vodolacki.
20:02 29.05.2024
Artiljerci brigade "Sever - V" dobrovoljačkog korpusa koji je deo grupe "Jug" ruske vojske sprečili su rotaciju ukrajinskih snaga kod Časovog Jara, obezbedivši napredovanje ruskih jurišnih jedinica.
18:54 29.05.2024
Ujedinjene nacije učestvovaće na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj u svojstvu posmatrača, saopštio je na brifingu portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.
18:54 29.05.2024
Pomorska avijacija Crnomorske flote otkrila je i uništila ukrajinski bespilotni čamac koji se kretao u pravcu Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na Telegram kanalu.
17:42 29.05.2024
Trenutno se ne radi na oslobađanju Harkova, već na formiranju sanitarne zone, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.
Prema njegovim rečima, veličina sanitarne zone zavisiće od dometa oružja koje je isporučeno Kijevu, sve treba da bude proporcionalno.
17:38 29.05.2024
Francuski vojnici skrivaju svoje oznake kako se ne bi preterano isticali među vojnicima ukrajinske vojske, rekao je bivši agent CIA Lari Džonson za Jutjub kanal „Džadžing fridom“.
„Postoje već i dokazi da francusku vojnici skrivaju svoje oznake na kapama. To govori o tome da oni žele da se sakriju“, rekao je on i dodao da Pariz ne može da pomogne Kijevu da preokrene situaciju na frontu.
Ukrajinska vojska nastavlja da trpi gubitke dok ruska nastavlja da se probija u dubinu protivničke odbrane, naveo je Džonson.
17:23 29.05.2024
Rusija će, najverovatnije, do kraja godine imati vatrenu nadmoć nad Ukrajinom objavila je agencija Rojters, pozivajući se na analitičare.
„Akutna globalna nestašica artiljerijske municije znači da će Ukrajina, verovatno, zaostajati za Rusijom u pogledu naoružanja do kraja godine“, navodi se u članku.
Istovremeno, stručnjaci nisu razmatrali odnos snaga Kijeva i Moskve u sledećoj godini.
Rojters podseća da Ukrajina planira da ove godine proizvede milion FPV-dronova, iako ukrajinska vojna lica i komandanti kažu da je taj broj potrebno udvostručiti ili čak utrostručiti kako bi se izbeglo zaostajanje za ruskom vojskom.
17:13 29.05.2024
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2024
RUSIJA
Lavrov pozvao zemlje: Ne idite na samit o Ukrajini - cilj je da se Rusiji postavi ultimatum
16:43 29.05.2024
Tenkovi M1 Abrams na međunarodnim vojnim vežbama u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
„Nisu predviđeni za naš rat“: Ukrajinski vojnici razočarani „abramsima“
15:27 29.05.2024
Ukrajini je potrebno minimum 60 zapadnih lovaca za zaštitu linije fronta, rekao je Mihail Podoljak, savetnik šefa kancelarije Zelenskog.
Prema njegovim rečima, optimalan je broj od 100-200.
15:23 29.05.2024
Kanada ne ograničava Ukrajinu po pitanju primene oružja koje joj isporučuje, rekla je ministar spoljnih poslova Melani Žoli.
Ona je pozvala da se po tom pitanju zauzme progresivni stav jer se, kako tvrdi, Rusija ne pridržava crvenih linija.
15:13 29.05.2024
Ruska vojska je apsolutno nadmoćnija kad su u pitanju granate, rakete, taktička avijacija, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak u intervjuu agenciji „Blumberg“.
Prema njegovim rečima, ta okolnost bi mogla da „primora proukrajinsku koaliciju da prihvati neprihvatljive uslove“.
U vezi sa tim, predstavnik Kijeva je još jednom istakao da je neophodno da Zapad poveća isporuke pomoći Ukrajini.
Podoljak je ocenio da je ukrajinskim snagama trenutno potrebno najmanje 60 borbenih aviona zapadnih zemalja u cilju pokrivanja linije fronta, koja je u poslednje vreme proširena za još 70 km u poređenju sa 1.200 km pre intenziviranja borbi na harkovskom pravcu.
On smatra da je optimalan broj takvih aviona koji su potrebni Kijevu oko 100-120.
13:02 29.05.2024
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništila prvu ukrajinsku 155 mm haubice TRF-1, francuske proizvodnje.
Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
☑ Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 125 vojnika u zoni odgovornosti Istočne grupe Oružanih snaga Rusije;
☑ Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje, porazile šest brigada Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde Ukrajine;
☑ Istočna grupa zauzela je povoljnije položaje i porazila ljudstvo i opremu dve brigade Oružanih snaga Ukrajine;
☑ Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 400 vojnika u zoni odgovornosti Zapadne grupe;
☑ Grupa „Centar“ je u poslednjih 24 sata poboljšala svoju taktičku poziciju i odbila pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, gubici protivnika su iznosili 335 vojnika;
☑ Grupa Sever je porazila neprijateljske brigade i odbila 4 kontranapada, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 165 vojnika.
☑ Ruska vojska oborila je ukrajinski MiG-29.
☑ Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile su skladište bespilotnih plovila Oružanih snaga Ukrajine, pogon za sklapanje dronova, kao i ukrajinsku aviotehniku.
11:26 29.05.2024
Ukrajinske oružane snage ispaljuju rakete Storm Šedou na Rusiju, uz dozvolu Londona, rekao je Jurij Sak, savetnik ministra za stratešku industriju Ukrajine u intervjuu za Blumberg.

„Već imamo presedan. Na primer, Velika Britanija je ranije dozvolila Ukrajini da koristi rakete dugog dometa Storm Šedou koje su isporučili“, rekao je on, komentarišući diskusije u EU o mogućnosti da se Kijevu dozvoli da koristi zapadno oružje za napade na rusku teritoriju.

Uz to, Sak tvrdi da Ukrajina pravi sopstveno oružje koje se koristi za napade na Rusiju.
10:52 29.05.2024
Mornarička avijacija Crnomorske flote uništila je dva ukrajinska bespilotna plovila u Crnom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Pomorska avijacija Crnomorske flote u severozapadnom delu Crnog mora, oko 11.00 časova po moskovskom vremenu, otkrila je i uništila dva bespilotna plovila Ratne mornarice Ukrajine koji su se kretali ka poluostrvu Krim“, saopštilo je Ministarstvo.
09:29 29.05.2024
Razmena zatvorenika između Moskve i Kijeva suspendovana je već nekoliko meseci zbog nategnutih zahteva Ukrajine, izjavila je komesarka za ljudska prava u Ruskoj Federaciji Tatjana Moskaljkova.
„Nažalost, razmena ne postoji već nekoliko meseci zbog Ukrajine, koja stalno postavlja nove izmišljene zahteve“, rekla je ona.
Ombudsman je posebno zahvalila ruskom Ministarstvu odbrane za rad na povratku ljudi iz zatočeništva.
08:11 29.05.2024
Kako javljaju ruski telegram kanali, izveden je snažan raketni napad hipersoničnom raketom „Kinžal“ na Javorovski poligon u Lavovskoj oblasti.
Objekat je ključni centar za smeštaj stranih vojnih instruktora i plaćenika ukrajinske vojske.
Navodno, u trenutku napada na poligon tamo su se nalazili državljani Francuske, Poljske i drugih zemalja.
07:21 29.05.2024
Ukrajinske oružane snage koristile su zapadno oružje za napad na rusku teritoriju, između ostalog i na okolinu Krasnodara, prenosi AFP.
Prema nekoliko zapadnih izvora, zapadno oružje je već nekoliko puta korišćeno na teritoriji Rusije, posebno nedavno na grad Krasnodar“, navodi se u članku.
Bild prenosi da je Ukrajina koristila sistem Patriot koji je dobila od Nemačke, čime se krše sporazumi sa saveznicima o neprihvatljivosti napada na Rusiju.
Vladimir Putin je upozorio da bi takve akcije Ukrajine i Zapada mogle dovesti do globalnog sukoba. Govoreći o članicama NATO-a u Evropi, on je rekao da male zemlje „moraju da shvate sa čime se igraju“ jer imaju male teritorije i veoma gustu populaciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala