- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sarkozi: Rat između zemalja Tolstoja i Balzaka nezamisliv – jesmo li razmišljali o posledicama?

© AFP 2023 / VALERY HACHE Nikolas Sarkozi
Nikolas Sarkozi - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2024
Pratite nas
Zapad treba da nastavi dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi, izrazivši ozbiljnu sumnju u neophodnost slanja vojske u Ukrajinu i istakavši da ne može da zamisli rat Rusije i Francuske.
„Što se tiče slanja vojnih snaga, dozvolite mi da izrazim ozbiljnu sumnju. Ne mogu da zamislim rat između zemlje Tolstoja i zemlje Balzaka. Jesmo li razmišljali o posledicama?“, rekao je on u intervjuu listu „Figaro“.
Prema njegovim rečima, pogrešno je pokušati objasniti uzroke ukrajinskog sukoba „jednostrano i uskogrudo“.

„Ukrajina je most između slovenskog i zapadnog sveta. Njena uloga je da nastavi da bude spona ta dva sveta koji su različiti, ali treba da koegzistiraju. Kijev je prva prestonica Rusije, Ukrajinci i Rusi su vekovima živeli zajedno, u Ukrajini ima desetine miliona ljudi koji govore ruskim jezikom. Sve to čini da je ovo pitanje još složenije, a ne jednostrano i usko kako ga neki objašnjavaju. Možemo i moramo da vodimo dijalog sa ruskim predsednikom, poručio je Sarkozi.

Prema njegovim rečima, svet „pleše na ivici vulkana“ i vojna retorika je krajnje opasna.
„Ukoliko budemo čekali da jedna od strana poklekne da bi se okončao rat, onda treba biti spreman na eksploziju sa dramatičnim posledicama. Smetenost, uzrujanost i neodređenosti mogu stvoriti uslove za katastrofalnu erupciju. Vreme je da počnu ozbiljni razgovori. Kako možemo da stvorimo uslove za mirne odnose Rusije i njenih suseda? Kako možemo vratiti Evropljanima ulogu lidera na njihovom kontinentu?, upitao je nekadašnji francuski predsednik.
On je naglasio da su jedini koji zaista pričaju Kinezi i Amerikanci i dodao da se ne može razmišljati binarno.

„Biti oštar sa Putinom znači rizikovati direktne i oštre pregovore sa njim, a ne uvlačiti se u ratni vrtlog sa nepredvidivim posledicama“, zaključio je bivši francuski predsednik.

Govoreći o bezbednosnim garancijama Ukrajine, Sarkozi je rekao da zapadne zemlje mogu da osiguraju bezbednost Ukrajine bez njenog ulaska u EU i NATO.
On je dodao da je protiv pridruživanja Ukrajine Evropskoj uniji
„Ova opsesija širenjem je prvenstveno američka, jer što se više EU širi na istok, to više slabi njena autonomija i raste njena zavisnost od Sjedinjenih Američkih Država“, primetio je političar.
On je napomenuo da pristupanje Ukrajine EU „ni na koji način neće rešiti njene probleme sa Rusijom“.
„Možemo savršeno da osiguramo bezbednost Ukrajine snažnim međunarodnim garancijama, a da ne dođe do njenog ulaska u NATO. Isto je i sa EU: ona može imati snažno partnerstvo sa Ukrajinom, bez njenog ulaska“, ocenio je bivši predsednik.
S tim u vezi, on je pozvao „da se ne pravi ista grešku kao sa Turskom, obećavajući joj ulazak u EU, u šta niko nije verovao“.
Prethodno je aktuelni lider Francuske Emanuel Makron izjavio da ne isključuje mogućnost slanja vojske u Ukrajinu, ako Rusija probije linije fronta i ako to Kijev bude tražio. Prema njegovim rečima, mnoge zemlje su se saglasile sa pristupom Francuske o potencijalnom slanju vojske u Ukrajinu.
Ukrajinski vojnici tokom vežbe sa francuskim instruktorima u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Glavnokomandujući ukrajinske vojske odobrio dolazak francuskih instruktora u Ukrajinu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala