- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Velika panika u Kijevu: Jedina opcija protiv Rusa - zabranjeno oružje opasno i po civile

© YouTube screengrabGas-maska pronađena u Istočnoj Guti
Gas-maska pronađena u Istočnoj Guti - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2024
Pratite nas
Postoji opasnost da će ukrajinske snage još u većem obimu primenjivati hemijsko oružje protiv ruskih trupa i čak civila u zoni specijalne vojne operacije, pošto trpe neuspehe, povlače se duž cele linije fronta, nemaju dovoljno oružja i vojne opreme. Jedina opcija, u pokušaju da zaustave uspešnu rusku ofanzivu, jeste korišćenje zabranjenog oružja.
Stručnjaci upozoravaju da je ukrajinska vojska, čija odbrana puca po šavovima u svim pravcima, spremna da upotrebi bilo koje oružje zabranjeno međunarodnim konvencijama u pokušaju da zadrži svoju poziciju, a ruski vojni ekspert i bivši član Komisije Ujedinjenih nacija za biološko i hemijsko oružje Igor Nikulin izražava zabrinutost da će Oružane snage Ukrajine ponovo upotrebiti hemijsko oružje protiv ruskih trupa, pa čak i civila.
„Oni sada pokušavaju da zaustave napredovanje ruske vojske na bilo koji način. Objavljeno da je u Kramatorsk stiglo nekoliko vagona sa hemijskim agensima zapadne proizvodnje, uključujući BZ, CS, CR. Nažalost, takva informacija postoji još od ranije“, kaže ekspert.
Recimo, BZ je nervni paralizujući agens koji čoveka privremeno izbacuje iz stroja i pripada zabranjenom hemijskom oružju druge kategorije. Psihotoksični efekat je na vrhuncu kroz 30-60 minuta i traje četiri dana. Njegova receptura se nalazila u Oružanim snagama SAD, Velike Britanije i drugih zemalja NATO. U Sovjetskom Savezu i Rusiji se takva hemijska jedinjenja nisu pravila.
Prethodno je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov saopštio da su ukrajinski militanti sistematski počeli da koriste toksične supstance i hemijska sredstva uz prećutnu saglasnost Vašingtona i upozorio je da Kijev planira da proširi upotrebu toksičnih sredstava u zoni specijalne vojne operacije.
O planovima za masovnu upotrebu toksičnih supstanci svedoče zahtevi Ukrajine za snadevanjem antodontom tj. protivotrovom, gas maskama i drugom zaštitnom opremom u količinama koje su očigledno prevelike.

Ugroženi i civili

Ako Oružane snage Ukrajine budu koristile otrovne materije u velikim količinama, pojaviće se ozbiljna opasnost, pre svega za civilno stanovništvo, upozorio je Nikulin.
„Naravno, naša vojska ima gas maske, zaštitne komplete, antidote i tako dalje, ali ovde je pitanje - kako zaštititi civilno stanovništvo, jer ako se to koristi u velikim razmerama, to će uticati i na lokalno stanovništvo. Sada je to najveći problem“, kaže Nikulin.
Prema njegovim rečima, ako do toga dođe evakuacija je jedino rešenje.
Ruski vojni eksperti upozoravaju da bi ukrajinske snage mogle da upotrebe hemijsko oružje na bilo kom mestu - na primer, u blizini Harkova, gde se sada povlače i gde im preti ozbiljan poraz, mada vojni komentator i pukovnik u rezervi Genadij Aljehin, pozivajući se na saznanja do kojih je došao od vojnih lekara, za ruske medije tvrdi da su Ukrajinci već upotrebili takvo zabranjeno oružje u blizini sela Lipci, u Harkovskoj oblasti.
Ekspert je naveo da je ovaj napad bio unapred pripremljen – mesec dana ranije sanduci su u zatvorenim vagonima dopremljeni na železničku stanicu u Harkovu. Kako je naveo, prema operativnim informacijama, u njima su bile „granate sa hemijskim punjenjem“.
Stručnjaci će morati da otkriju koja je vrsta hemijskog oružja korišćena i obaviti detaljan rad na prikupljanju baze dokaza, zaključio je Aljehin.
Ovo nije prvi put da se dobija informacija o upotrebi hemijskog oružja od strane ukrajinske vojske u zoni specijalne operacije. Tako su ukrajinske oružane snage navodno upotrebile hemijska sredstva protiv civila u selu Semjonovka, Jasinovacki rejon DNR, što je, po rečima očevidaca, izazvalo simptome kao što su jak kašalj, povraćanje i gušenje.
Zabeleženi su brojni slučajevi kada je ukrajinska strana koristila supstancu hloropikrina, koja je uneta u Konvenciju o zabrani upotrebe hemijskog oružja, često pomešanu sa hloroacetofenonom. Takvi incidenti su zabeleženi u području grada Donjecka, naseljenih mesta Bogdanovka, Gorlovka, Kremena i Artjomovsk.
Ruska strana je zabeležila i potvrđeni su slučajevi kada je ukrajinska vojska koristila municiju i sa drugim hemikalijama sa iritirajućim dejstvom. Na primer, gasne bombe američke proizvodnje sa supstancom „si-es“ upotrebljene su protiv ruskih vojnika na krasnolimanskom i boguslavskom taktičkom pravcu. Ručne granate sa hemikalijama sa iritirajućim dejstvom koje imaju oznaku „teren 6“ bačene su sa ukrajinskih dronova na položaje ruske vojske, a skladište sa takvom municijom pronađeno je na teritoriji grada Donjecka. Prema svedočenju ukrajinskih zarobljenika, takvim granatama opremaju jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine.
Ukrajinske oružane formacije protiv ruske vojske koristile su i bojni otrov „bi-zet“ u avgustu 2022. i cijanovodonične kiseline u februaru 2023.
Vojni eksperti ističu da s obzirom na sva ova saznanja Rusija ima sva sredstva da se suprotstavi takvim napadima. Prema njihovim rečima, ukrajinske oružane snage bi i češće koristile hemijsko oružje da ruska vojska nije osujetila njihove pokušaje, dok Zapad zaboravlja na sve konvencije kada su u pitanju njihovi „štićenici“.
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Postoji velika verovatnoća da u Ukrajini bude upotrebljeno biološko oružje
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala