- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Postoji velika verovatnoća da u Ukrajini bude upotrebljeno biološko oružje

© Foto : U.S. Army photo / Master Sgt. Michel SaureVojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Pratite nas
Postoji velika verovatnoća da će Kijev pokušati da izvrši diverzije korišćenjem biološkog oružja, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
„Povećana je verovatnoća terorističkih napada i diverzija, korišćenjem bioloških agenasa“, rekao je Patrušev na sednici Saveta bezbednosti.
"Postoji velika verovatnoća da ukrajinska strana potpuno izgubi kontrolu nad biološkim objektima. Ne može se isključiti neovlašćeni pristup zbirkama opasnih patogena, uništavanje i pljačka laboratorijskih prostorija, kao i gubitak bioloških uzoraka", rekao je on.
Po njegovim rečima, SAD su stvorile mrežu laboratorija u blizini ruskih granica koje se bave vojno-biološkim programima.
„Sjedinjene Države nastavljaju da aktivno sprovode vojno-biološke programe koji imaju za cilj stvaranje veštačkih patogena i mikroorganizama otpornih na antibiotike, standardne vakcine i tradicionalne terapije“, istakao je ruski zvaničnik.
„Vašington je formirao mrežu bioloških laboratorija u Ukrajini i u drugim susednim državama Rusiji, u kojima se vojna biološka istraživanja i eksperimenti vrše korišćenjem biomaterijala, uključujući i one uzete od predstavnika slovenskih naroda“, dodao je Patrušov.
„Postupci Amerikanaca da lociraju biološke laboratorije u neposrednoj blizini ruskih granica i prošire obim vojnih bioloških istraživanja svakako stvaraju ozbiljne biološke pretnje i zahtevaju preduzimanje efikasnih mera za njihovo eliminisanje“, istakao je sekretar Saveta bezbednosti.

Opasnost od radijacije

Isporuke Ukrajini granata sa osiromašenim uranijumom značajno povećava opasnost od radijacije, ali zapadne političke elite nisu zabrinute za zdravlje čak ni sopstvenog stanovništva, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.
„Naša upozorenja nisu poslušana. Kao rezultat uništavanja skladišta sa granatama sa osiromašenim uranijumom koje su anglosaksonci isporučili – kako bi sprečili njihovu upotrebu protiv Rusije – već nekoliko meseci Evropljani beleže porast radijacije u njihovim zemljama“, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala