- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li biste četbotu poverili svoj novčanik: Šta kažu naučnici, a šta nikako ne treba smetnuti sa uma

© Foto : Slika generisana veštačkom inteligencijomveštačka inteligencija
veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2024
Pratite nas
GPT-4 (dži-pi-ti 4) nadmašuje ljudske analitičare u finansijskim predviđanjima, revolucionišući finansijsku industriju svojom vrhunskom preciznošću i izvršenjem strategija trgovanja, pokazala je nova naučna studija.
Studija američkih naučnika naglašava superiornost OpenAI-ovog GPT-4 nad ljudskim finansijskim analitičarima. Istraživanje „Booth School of Business“ Univerziteta u Čikagu otkriva da se ovaj veliki lingvistički AI model ističe u analizi finansijskih izveštaja i predviđanju zarade.

„Čak i bez narativa ili informacija specifičnih za industriju, LLM nadmašuje finansijske analitičare u svojoj sposobnosti da predvidi promene u zaradi, tvrdi studija. Ova prednost je posebno uočljiva kada se analitičari suočavaju sa poteškoćama“, dodaju autori studije.

Koristeći uputstva takozvanog „lanca misli“, GPT-4 je vođen za prepoznavanje trendova u finansijskim podacima i izračunavanje različitih finansijskih pokazatelja. Zatim je tu analizu koristio da predvidi buduću zaradu.
„Kada koristimo lanac misli da bi oponašali ljudsko razmišljanje, otkrivamo da GPT postiže tačnost od 60 odsto, što je značajno više od one koju su postigli analitičari“, kaže studija.
Nasuprot tome, ljudski analitičari su postigli tačnost predviđanja u rasponu od niskih 50 odsto.
Autori studije sugerišu da sposobnost GPT-4 da razazna finansijske obrasce i poslovne koncepte, čak i sa nepotpunim podacima, pozicionira AI model kao vredan alat za donošenje finansijskih odluka.
Pored toga, primenom GPT-4 uvida u strategije trgovanja, proizveli su bolje rezultate, nadmašujući tržište akcija.
„Verujemo da dugo-kratka strategija zasnovana na GPT prognozama nadmašuje tržište i generiše značajne alfa i Šarpeove pokazatelje“, zaključuju autori studije.
Međutim, iako se u studiji to ne pominje, AI ima tendenciju da halucinira podatke, što je složen problem kojeg bi svako ko koristi AI alate trebalo da bude svestan, posebno oni koji razmišljaju o tome da svoj novac povere prognozama veštačke inteligencije“, preneo je „Biznis insajder“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala