- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Strelьbы iz tяžёloй ognemёtnoй sistemы TOS-1A Solncepёk na V Meždunarodnom voenno-tehničeskom forume Armiя-2019 - Sputnik Srbija

UŽIVO Oboren ukrajinski MiG-29; Iznad Belgorodske oblasti uništena bomba „hamer“ i raketa „oljha“

Pratite nas
Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje Luganska. Odluka o slanju vojnih instruktora iz Francuske i drugih zemalja u Ukrajinu još nije doneta, navodi se na Telegram kanalu ukrajinskog Ministarstva odbrane.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:34 28.05.2024
20:53 28.05.2024
Ruski PVO sistemi su oko 20 časova uništili francusku vođenu avionsku bombu „hamer“ i jednu raketu „oljha“ iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
20:44 28.05.2024
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
SVET
Makron: Dozvoliti Kijevu da gađa vojne objekte u Rusiji odakle ruske snage napadaju Ukrajinu
20:15 28.05.2024
Ukrajina će u junu dobiti na desetine hiljada komada municije kalibra 155 milimetara u okviru češke inicijative, rekao je češki premijer Petar Fijala pred početak samita EU.
18:43 28.05.2024
Iznad Hersonske oblasti oborena je ukrajinska protivbrodna raketa „neptun“ koja je letela ka Krimu. Nema povređenih.
18:13 28.05.2024
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki mediji: Zapad neka se pomiri sa činjenicom – Ukrajina će izgubiti teritorije
18:13 28.05.2024
U Harkovu je odjeknula eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.
Ranije je ukrajinska televizija „Obščestveno“ takođe saopštila o seriji eksplozija u ovom gradu.
17:41 28.05.2024
Ukrajinska vojska je minimum jednom bez odobrenja koristila sistem PVO „patriot“, koje je dobila od Berlina, za udare na ruske ciljeve, piše „Bild“ pozivajući se na izvore.
„Rezultat: ljutiti pozivi iz Berlina i Vašingtona i pretnja da će se obustaviti isporuka raketa za PVO ako se takvi incidenti ponove“, navodi se u članku.
17:37 28.05.2024
Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov najavio je obnavljanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine i apelovao na zapadne zemlje da preuzmu pokroviteljstvo nad njima radi njihovog opremanja.
„Aktivno obnavljamo borbene jedinice radi jačanja Oružanih snaga. U vezi sa tim, pozvao sam svaku od zemalja-saveznica da preuzme pokroviteljstvo nad jednom od tih brigada radi njenog opremanja“, napisao je Umerov na društvenim mrežama na kraju onlajn-obraćanja na sednici o inostranim poslovima uz učešće ministara odbrane.
On je takođe apelovao da se Ukrajini dozvoli da dobijenim oružjem izvodi napade na teritoriju Rusije, kao i da se razmotri mogućnost korišćenja zamrznute ruske imovine u Evropi za kupovinu odbrambenih sredstava za Ukrajinu.
17:22 28.05.2024
Ako zapadne zemlje realizuju pretnje koje se čuju na račun Rusije u poslednje vreme, mnoge od njih će nestati sa mape nakon raketnih napada, piše u članku za „InfoBRIKS“ analitičar Drago Bosnić.
„Pretiti zemlji kao što je Rusija je suludo“, istakao je on.
On je podsetio na izjavu poljskog ministra inostranih poslova Radoslava Sikorskog koji je rekao da će Sjedinjene Američke Države gađati položaje Rusije u zoni specijalne operacije ako ona primeni nuklearno oružje.
„Sama Varšava treba da shvati da će samo moskovska postrojenja sa termonuklearnim oružjem u Kalinjingradskoj oblasti biti dovoljna da se Poljska gotovo zauvek pretvori u radioaktivnu pustinju za samo nekoliko sekundi“, upozorio je Bosnić.
Prema njegovim rečima, SAD u slučaju agresije prema Rusiji čeka ista sudbina.
„Iako bi uništenje SAD zahtevalo malo više vremena, nuklearni arsenal Moskve je garancija da je niko ne može nekažnjeno napasti“, zaključio je analitičar.
16:45 28.05.2024
Ukrajinski zvaničnik Jegor Černjev optužio je Zapad za velike gubitke ukrajinske vojske usled proboja ruskih snaga u Harkovskoj oblasti i to zbog zabrane da se zapadnim oružjem gađaju ciljevi na ruskoj teritoriji.
„Imali smo informacije od naših obaveštajnih službi da Rusi nagomilavaju snage na drugom delu granice, ali mi nismo mogli da ih gađamo i tako sprečimo ofanzivu… morali smo da čekamo da pređu granicu. To je koštalo mnogo života“, rekao je Černjev, zamenik predsednika komiteta rade za nacionalnu bezbednost, u izjavi za „Njujork tajms“.
13:03 28.05.2024
Kamerman ruske televizije "Rusija 1" Aleksandar Pušin stao je na minu u Volčansku, Harkovska oblast, navodi se na telegram kanalu kompanije.
On se nalazi u bolnici i ne nalazi se u životnoj opasnosti.
12:58 28.05.2024
Ruski PVO sistemi oborili su u protekla 24 sata lovac MiG-29, ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Sistemi PVO oborili su avion Mig-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, a takođe su uništili: 39 bespilotnih letelica, operativno-taktičku raketu Atakams, proizvedene u SAD, 7 navođenih bombi Hamer, proizvedenih u Francuskoj i raketu Hajmars, proizvedenu u SAD“, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je od početka specijalne vojne operacije oboreno 604 aviona, 274 helikoptera, 24.739 bespilotnih letelica, uništeno je 524 protivvazdušna raketna sistema, 16.182 tenka i drugih oklopnih vozila, 1.322 višecevna raketna sistema, uništeno je 9.914 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 22.060 jedinica specijalnih vojnih vozila.
12:41 28.05.2024
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da za sada nema govora o održavanju konferencije o mirnom rešavanju ukrajinskog sukoba uz učešće Rusije u Saudijskoj Arabiji.
„To su ipak hipotetičke diskusije. Sada se vodi mnogo diskusija na tu temu sa pozivanjem na neke efemerne izvore. Teško da se to za sada može shvatiti ozbiljno“, rekao je Peskov za RT.
Ranije je agencija „Blumberg“ pisala da je moguće da se takav sastanak održi na jesen ove godine.
Peskov je takođe rekao da „mirovna“ konferencija u Švajcarskoj, koja će se održati u junu, nema perspektivu jer je apsurdno raspravljati o načinima rešavanja sukoba u Ukrajini bez Rusije.
11:40 28.05.2024
Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov pozvao je susedne zemlje, koje su deo NATO, da zaštite nebo iznad zapadnog dela zemlje. On se obratio učesnicima Parlamentarne skupštine NATO.
„Ruski napadi na naše energetske objekte predstavljaju pretnju po naše susede. Zato sam se obratio susednim zemljama članicama NATO, koje ne mogu da nas obezbede svojim sistemima PVO, da sa svoje teritorije zatvore nebo iznad naših zapadnih regiona“, rekao je Umerov.
10:55 28.05.2024
Poljska nije poslala trupe u Ukrajinu, ali to ne isključuje u budućnosti, rekao je novinarima portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Pavel Vronski.
„Gospodina ministra su pitali da li isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu. On je više puta ponovio da mi ne šaljemo vojsku u Ukrajinu, ali je u isto vreme nemoguće isključiti takvu situaciju u budućnosti, jer ne znam kako će se ova situacija odvijati. Trenutno ne šaljemo trupe u Ukrajinu“, rekao je Vronski.
Ranije, u intervjuu za Gazeta Wyborcza, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski nije isključio mogućnost slanja poljskih trupa u Ukrajinu.
10:25 28.05.2024
Dva ukrajinska drona oborena su iznad Belgorodske oblasti, saopštilo jer Ministarstvo odbrane Rusije.
09:07 28.05.2024
Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski, u intervjuu za Gazeta Wyborcza, nije isključio mogućnost slanja poljskih trupa u Ukrajinu.
„Ne treba isključiti bilo koju mogućnost“, rekao je on.
Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija probije liniju fronta i stigne zahtev Kijeva. Prema njegovim rečima, „mnoge zemlje“ su se složile sa pristupom Francuske o mogućem slanju trupa.
09:04 28.05.2024
07:18 28.05.2024
Odluka o slanju vojnih instruktora iz Francuske i drugih zemalja u Ukrajinu još nije doneta, navodi se na Telegram kanalu ukrajinskog Ministarstva odbrane.
kako su istakli, Ukrajina je još u februaru 2024. godine izrazila interesovanje da primi strane instruktore u zemlju.
„Još uvek vodimo razgovore sa Francuskom i drugim zemljama o ovom pitanju“, rekli su oni.
Ministarstvo odbrane je dodalo da zajedno sa Generalštabom rade na potrebnim dokumentima "kako ne bi gubili vreme na koordinaciju birokratskih pitanja kada se donese odgovarajuća odluka".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala