- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron: Dozvoliti Kijevu da gađa vojne objekte u Rusiji odakle ruske snage napadaju Ukrajinu

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron založio se da se Kijevu da odobrenje da izvodi napade na vojne objekte na teritoriji Rusije odakle ruske snage gađaju ukrajinsku vojsku.
Isporuke Kijevu oružja velikog dometa koje može da uništava ruske vojne objekte ne predstavljaju eskalaciju sukoba, dodao je on na konferenciji za novinare s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
"Ne želimo eskalaciju u Ukrajini ... Ali, kako možemo da isporučujemo Ukrajini oružje i da govorimo - ne možete da ga koristite za zaštitu? Treba dozvoliti Ukrajini da uništava vojne objekte na teritoriji Rusije odakle ruske snage pucaju. To nije eskalacija", rekao je Makron.
Francuski predsednik je odbio da komentariše izjave o francuskim istruktorima u Ukrajini. Kako je naveo, razmotriće to pitanje sa ukrajinskim vlastima naredne nedelje.
Ranije danas visoki predstavnik EU Žozep Borelj je rekao da su napadi Ukrajine zapadnim oružjem na teritoriju Rusije su „legitimni prema međunarodnom pravu“, ako se „izvode proporcionalno“, iako za sada niz članica Evropske unije nije saglasno sa tim.
On je istakao da su „samo jedna-dve zemlje EU spremne da ukinu ta ograničenja, a da ostale trenutno razmišljaju o tome“.
Takođe, Borelj je naglasio da niko ne može da primora bilo koju državu EU da donese takvu odluku i da svaka zemlja odlučuje samostalno o tome.
Sjedinjene Države su kao i do sada protiv toga da Ukrajina koristi američko oružje za udare na ruskoj teritoriji, bez obzira na poziv generalnog sekretara NATO, saopštio je Stejt department.

Amerika pod pritiskom Evrope i NATO

Američke vlasti suočavaju se sa sve većim pritiskom Evrope i NATO koje traže da Vašington ukine zabranu ukrajinskoj vojsci da američkim oružjem gađa rusku teritoriju, iako Britanija ni sama nije ukinula sopstvena ograničenja, piše „Vašington post“.
Pritisak je, kako se navodi, posledica straha Zapada zbog uspeha Rusije na frontu u poslednje vreme, uključujući oslobađanje više naselja u Harkovskoj oblasti i DNR.
Pri tome, Britanija nije dala zvaničnu dozvolu Kijevu za korišćenje britanskog oružja iako je šef britanske diplomatije Dejvid Kameron tako nešto najavljivao.
„Zvanične odluke nema“, rekao je za američki dnevnik anonimni ukrajinski vojni zvaničnik, komentarišući razmimoilaženje Kamerona i aktivnosti Londona.
On tvrdi da ukrajinska vojska nijednom nije koristila britanske rakete „storm šedou“ za napade u dubini ruske teritorije i van Krima i teritorija koje je Rusija oslobodila posle početka specijalne operacije.
Kako je dodao, na Kameronove reči treba gledati kao na ideju ubačenu u informativni prostor da bi se videla reakcija stanovništva a tek potom donela formalna odluka.
Vladimir Putin u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
RUSIJA
Putin: Zemlje koje govore o napadima na rusku teritoriju treba da budu svesne sa čim se igraju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala