- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Velikoj Britaniji zabrinuti: Sputnjik i RT uticajniji od zapadnih medija

© Sputnik / Alexey KudenkoMikrofon na Radiju Sputnjik
Mikrofon na Radiju Sputnjik  - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Pratite nas
U Velikoj Britaniji su zabrinuti zbog toga što su ruska međunarodna informativna agencija Sputnjik i televizija RT ispred zapadnih medijskih kompanija po pokrivenosti i uticaju, sledi iz dokumenata koji su objavljeni na sajtu parlamenta Velike Britanije u okviru studije o finansiranju britanskog „Bi-Bi-Sija“.
„Danas se Sputnjik i RT emituju širom sveta. Globalna rasprostranjenost međunarodnih operacija ruskih medija je, možda, veća od zapadnih“, navodi se u dokumentu koji je parlamentu predstavilo britansko Udruženje za međunarodnu radio-difuziju.
Napominje se da ruski državni mediji, radi veće pokrivenosti, objavljuju sadržaj na nekoliko jezika. Tako autori britanskog izveštaja ukazuju na to da RT emituje program na španskom, arapskom, francuskom i nemačkom, dok Sputnjik zakupljuje vreme kod lokalnih medijskih kompanija u SAD i drugim zemljama.
Pored toga, sklopljen je niz sporazuma o razvoju delatnosti Sputnjika i RT u Venecueli, Siriji, Meksiku, Gvatemali, Indiji, Pakistanu i Južnoj Africi, navodi se u dokumentu.
Britanska potrošačka grupa „Glas slušaoca i gledaoca“ takođe je izrazila zabrinutost zbog širenja uticaja ruskih državnih medija. U sličnom dokumentu, objavljenom na sajtu britanskog parlamenta, organizacija je priznala da Sputnjik i RT „nastavljaju da vrše uticaj“ uprkos zabrani njihovog emitovanja na Zapadu zbog sukoba u Ukrajini.
U dokumentu se navodi da pomenuti ruski mediji, naprotiv, nastavljaju sa radom u „ključnim” strateškim regionima poput Afrike i Latinske Amerike. Britanska organizacija je skrenula pažnju na činjenicu da ruski međunarodni emiteri (kao što su Sputnjik i RT) dobijaju značajna sredstva od države.
Istovremeno, u dokumentu se tvrdi da Moskva koristi Sputnjik i RT za formiranje javnog mnjenja u „ciljanim“ zemljama. Ruski mediji navodno nastoje da „utiču na politički diskurs u drugim zemljama i da ga poremete“, što se, kako tvrde, postiže stvaranjem i širenjem sadržaja o spornim pitanjima i pitanjima koja izazivaju neslaganja, navodi se u dokumentu.
Podsećamo, situacija sa ruskim medijima na Zapadu poslednjih godina postaje sve teža. Evropski parlament je u novembru 2016. usvojio rezoluciju u kojoj se govori o potrebi suprotstavljanja ruskim medijima. Pritom su Sputnjik i RT označeni u dokumentu kao glavne pretnje. EU je uvela sankcije protiv najvećih ruskih medija, zabranjujući njihovo emitovanje unutar EU. Ta odluka je doneta bez obraćanja sudu ili nacionalnim regulatorima u zemljama EU, koji su odgovorni za medijska tržišta svojih zemalja.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da represivne mere protiv ruskih medija neće proći bez reakcije Moskve.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
DRUŠTVO
Zapad ulazi u fazu blamiranja - nakostrešeni jež koji bi da ukine reč Rusije
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala