- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zapad ulazi u fazu blamiranja - nakostrešeni jež koji bi da ukine reč Rusije

© SputnikSputnjik i RT - cenzura
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
„Mislim da se ovim stalnim ukidanjem sajtova i kanala zapadni blok država pomalo blamira. Ne znam ko tu na kraju pobeđuje, a ko gubi, ali ovo nije više „borba za srca i duše ljudi“, kako su to ranije govorili na Zapadu. Ovo je doba u kojem se nekadašnje liberalne države od gubitka privilegija i vodećeg statusa u svetu brane nekim zastarelim metodama“.
Ovako novinarka Ljilja Smajlović komentariše ponovno ukidanje Jutjub kanala „Pogledi“, glavne urednice Sputnjika u Srbiji, Ljubinke Milinčić. Ovo je drugi put od početka ove godine da iz zapadne „kolevke demokratije“ cenzurišu njen kanal.
Nekadašnji pioniri zapadnog liberalizma lišeni su svojih privilegija i danas se, kaže Smajlović, koriste vrlo starim metodama, poput trgovinskih blokada, tarifa, sankcijama i cenzurom informacija uz drugačije i konkurentnije mišljenje koje ih ugrožava.
Postojalo je vreme kada se taj blok država osećao konkurentnim i jačim od sovjetskog bloka, a sada se „sovjetizovao“ i brani se na isti način na koji su se nekad branili zatvoreni sistemi koji su se plašili zapadnog upliva. Ovde je Zapad postao kao neki nakostrešeni jež koji pokušava da spreči da građani saznaju da nije obavezno stalno ratovati, pokušavati da blokiraš tuđi razvoj i pokušavati da silom ostvariš bolji položaj i bolje šanse za svoje sirovine i robu, rekla je Smajlović za Sputnjik.
Naša sagovornica ističe da Zapad sada izgleda kao zemlja koja pokušava da spreči da se svet menja i da ljudi menjaju mišljenja u skladu sa novim događajima. Žele da čitav svet i dalje veruje u njihovih nekoliko starih dogmi – „mi smo bolji, kod nas je demokratija, kod njih je diktatura“. Čim nešto krene da odudara od toga, kaže Smajlović, oni gledaju da začepe te rupe kako ne bi izgubili podršku, međutim, u tome nisu preterano uspešni.
CC0 / / Cenzura - ilustracija
Cenzura - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Cenzura - ilustracija

Gde je i šta radi Evropska federacija novinara?

Ukidanje kanala poklopilo se sa godišnjom skupštinom Evropske federacije novinara koja se danas održala u Prištini na kojoj bi, kaže Smajlović, bilo logično da je Udruženje novinara Srbije (UNS) registrovalo svoj protest. Ipak, UNS je, kako objašnjava naša sagovornica, na neki način vešto skrajnut i ne učestvuje na pomenutoj skupštini Evropske federacije koja je postala „jedno prilično jednoumno političko društvo“. Danas se, kaže ona, čovek mora oslanjati na podršku društvenih mreža.
Te podrške sa mreža i te kako ima. Nisam primetila da se uspešno blokiraju drugačiji glasovi. Primetila sam nešto sasvim obrnuto. Primetila sam američki strah od Tik Toka koji najbolje oslikava odluka da se on ukine kako bi Izrael postao popularniji, odnosno kako bi se zaustavio odliv simpatija prema Izraelu i povećanje simpatija za Palestince. Amerikanci nemaju drugu ideju nego da Tik Tok ugase. To su stvarno bile metode iz sovjetskog vremena.
Novinar Vladimir Radomirović takođe smatra da bi skup u Prištini bio idealna prilika da se postave pitanja vezana za cenzuru, ali on isto tako ne vidi poentu žalbi Evropskoj federaciji novinara. On veruje da će se čitav skup pretvoriti u još jedan jednostrani prikaz rata u Ukrajini i odnosa Zapada prema Rusiji.
Mogu samo da kažem da je očigledno da je Zapad, odnosno vodeći zapadni mediji, u koje ubrajam i Jutjub, jer to je ipak jedna medijska platforma, postao toliko alergični na Rusiju i informacije koje dolaze iz Rusije, da više i ne znaju da naprave razliku između onoga šta bi trebalo da rade i cenzure. Ovo je čista cenzura i u krajnjoj liniji pokazuje kakav strah vlada na Zapadu od informacija koje dolaze iz Rusije. Očigledno je da ni rat, ni sankcije nisu dali onaj rezultat koji je Zapad očekivao i sada možemo očekivati da se ta cenzura pojača, odnosno da Zapadne države pokušaju potpuno da suzbiju svaki pomen Rusije, pogotovo pozitivan, rekao je Radomirović za Sputnjik.
CC0 / / Sputnjik cenzura - ilustracija
Sputnjik cenzura - ilustracija  - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Sputnjik cenzura - ilustracija
Radomirović kaže da mu je drago što Srbija ne učestvuje u svemu tome, odnosno što u Srbiji mogu da se čuju svi glasovi – i oni što dolaze iz Rusije i oni koji kritikuju Rusiju, i ukrajinski izveštaji i oni koji dolaze sa ruske strane fronta. Srbija je, ističe on, ipak ostala jedna oaza informisanosti u moru laži i cenzure koje se, nažalost, sve više povećava.

Ukidaju sami sebe

Publicista Stanko Crnobrnja kaže da je čitava situacija potpuno jasna i da se radi o politici koja se vodi od ranije, a koja se samo produbljuje i širi na sve moguće adrese. Jedna od mogućih adresa na koje ta cenzorska mašina smatra da treba obratiti pažnju, kaže on, je i adresa Sputnjikove urednice.
To je mašinerija koja ukida. Ukinuta je vaša cela struktura u Americi i Zapadnoj Evropi i to je postalo činjenično stanje. Nema više ni pitanja zbog čega se to radi. Radi se zato što je to njihova politika. Ona je okrutna, cenzorska, ne uzima u obzir nikakva međunarodna pravila, etiku novinarstva ili bilo šta drugo i to je jedna agresivna i konfrontirajuća politika, rekao je Crnobrnja za Sputnjik.
On kaže da se ovakva cenzura dešava pod pritiskom istih interesnih sila i grupa koje to isto rade i na sopstvenom terenu. Oni gase na hiljade naloga u svojim zemljama i samo prošle godine je Jutjub pogasio više od 54 hiljade domaćih, odnosno američkih naloga. Ugasili su ih zato što su smatrali da su ti kanali protiv interesa američke demokratije, a tako će proći i svi drugi, zaključio je Crnobrnja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala