- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Na pomolu novi trgovinski rat | Energija Sputnjika

© AP Photo / Ng Han GuanKina, ekonomija
Kina, ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Pratite nas
Zapadne zemlje započinju novi trgovinski rat sa Kinom. Ministri finansija G7 saopštili su nakon sastanka u Italiji da planiraju da preduzmu mere zbog prekomerne robne proizvodnje Kine, zbog čega su, kako su precizirali, zapadna tržišta preplavljuju subvencionisanim jeftinim proizvodima, prenela je Agencija Frans pres.
Braneći svoje ekonomije od kineske konkurencije ministri sedam najbogatijih ekonomija tvrde da su zabrinuti zato što Kina primenjuje “vantržišnu politiku i praksu” kojima se “nanosi šteta radnicima, industriji i zajedničkoj ekonomskoj snazi zemalja G7”.
Ovu akciju predvode SAD, čija ministarka finansija Džanet Jelen je pozvala je G7 da formira “jasan i ujedinjeni front” naspram “prekomernih industrijskih kapaciteta” Kine. Pozivajući ih da odgovore na ovu “makroekonomsku neravnotežu” zemlje udružene u G7 nameravaju da nastave da” nadgledaju potencijalne negativne efekte preteranih kapaciteta” Kine. U nacrtu sporazuma, u koji je AFP imao uvid piše da planiraju da preduzmu mere da bi se poštovali ravnopravni uslovi konkurencije u skladu sa Svetskom tregovinskom organizacijom”.
Zanimljivo je da je francuski minister Bruno Le Mer, pozivajući članice G7 da naprave jedan front radi zaštite svojih industrijskih interesa od Kine, upozorio da, ipak, treba izbeći trgovinski rat, prenosi Beta.
Zapadne zemlje plaše se da bi velike subvencije koje kineska vlada ubacuje u tehnologije za proizvodnju “zelene energije”, električna vozila ili baterije mogle su da dovedu do toga da se svet preplavi jeftinim proizvodima i time ugrozi konkurentnost njihovi proizvoda.
Pokušavajući da parira kineskoj konkurenciji SAD su sredinom maja značajno povećale carina (ukupno 18 milijardi dolara) na kineske proizvode. Te carine posebno su usmerene na električna vozila i baterije za ta vozila, kao i na ključne metale. I Evropska komisija, posebno Nemačka i Italija optužuju Kinu da remeti evropsko tržište plasirajući veliku količinu robe po nerealno niskim cijenama. Da podsetimo, Brisel je, posle automobila, železnica i solarnih panela, u aprilu otvorio istragu oko nelojalne prakse proizvođača energije na vetar koje subvencioniše Peking. to se tumači kao najava uvođenja carina.
Iz Pekinga stiže odgovor kineskog ministra trgovine Vang Ventao, koji je optužio Evropsku komisiju da time što pokreće istrage o subvencijama Kine vodi protekcionističku, a ne “zelenu politiku”.
O ovom novom pokušaju zapadnih zemalja da se odbrane od kineske konkurencije u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Bojanom Stanićem, pomoćnikom direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije.
Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala