- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Estonija kleči pred Vašingtonom, a hoće da „baci Rusiju na kolena“

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRusija i Estonija
Rusija i Estonija - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2024
Pratite nas
Smešno je da zemlje koje ukupno imaju tridesetak hiljada vojnika prete najvećoj nuklearnoj sili, koja samo u zoni specijalne operacije broji više od 600 hiljada vojnika, kažu eksperti, reagujući na pretnje baltičkih zemalja i predsednika Estonije Alara Karisa, koji je rekao da će njegova zemlja učiniti „sve što je moguće“ da Rusiju baci na kolena.
Kako dodaju, lideri baltičkih zemalja su već odavno na kolenima pred Vašingtonom.
Nakon izjave Karisa, oglasila se zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja ga je pozvala da pokaže kako će to da „baci Rusiju na kolena“.
Prethodno su, prema pisanju „Špigla“, baltičke zemlje i Poljska upozorile Nemačku da bi mogle da pošalju trupe u Ukrajinu ako se situacija za Ukrajinu primetno pogorša zato što saveznici nerado isporučuju oružje Kijevu.
„Rekao bih vezano za baltičke zemlje – zar vam nije žao svojih građana, oficira, vojnika. Ako izračunamo - Litvanija ima oko 20 hiljada vojnika, Letonija 6 hiljada, Estonija 7 hiljada, odnosno jedna ili dve divizije. Mi imamo 617 hiljada vojnika koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji. Gde oni hoće da pošalju armije koje nikada nisu ratovale, koje nisu dobile ni jednu bitku, nijedan rat, koje nemaju nikakvog borbenog iskustva. Da li žele da ih pošalju u mašinu za mlevenje mesa?! Prosto mi je smešno da čitam takve ratoborne izjave“, kaže ruski ekspert Aleksej Glazunov.
Ekspert napominje da vojske tih zemalja ne mogu da pariraju Rusiju ni po naoružanju, niti naučno-tehničkog progresa.
„Ili njihova elita ne štedi ono što ima, ili se nadaju da nas mogu pobediti. To je onda glupo...“, dodao je Glazunov.
Prema njegovim rečima, računati na pomoć Sjedinjenih Država – uzaludno je.
„Kada su Sjedinjene Države same ratovale - posle Vijetnama praktično nikad. Sve vreme ratuju tuđim rukama. I u ovom slučaju je tako. Oni će huškati ove baltičke zemlje, pa će onda govoriti da je Rusija agresor i okupator“, dodao je Glazunov, ocenjujući da su te zemlje vojno beznačajne.

Opasno je ratovati sa nuklearnom silom

On ističe da pretnje koje se upućuju Rusiji zvuče kao „lakomislena hrabrost“, jer je besmisleno izazivanje države koja ima jednu od najjačih vojski na svetu.
„Jasno je zbog čega Ukrajinci ratuju, ali zašto bi se druge zemlje uvlačile u sukob. Da li im je to potrebno?! Za koga i za šta će oni da ratuju? Mislim na baltičke zemlje. Isto važi i za Nemačku. Sumnjam i da će Francuska i Nemačka odmah krenuti u rat za Litvanijom, Letonijom i Estonijom. Oni će da gledaju kako će sve to da se završi“, kaže Glazunov.
Poljska ima oko 187 hiljada vojnika i oficira i za­cr­tala je cilj da za dve godine stvori naj­ve­ću kop­ne­nu voj­sku u Evro­pi. Plan je da do kraja ove godine Oružane snage broje 220 hiljada vojnika, dok polj­ski ge­ne­ra­li sma­tra­ju da je 300 hiljada voj­ni­ka re­al­na po­tre­ba zemlje.
Glazunov konstatuje da Poljaci imaju „ozbiljnu vojsku“.
„Ali i tu je ista stvar - Poljska je sto godina ratovala, a poslednji rat koji su vodili bio je Drugi svetski rat... Poljaci bi izgubili da nije bilo naše hrabre Crvene armije, koja je oslobodila zemlju i pitanje je šta bi, u suprotnom, od nje ostalo. Dakle, imaju veliku vojsku i najnovije oružje, ali ipak ne može se uporediti sa Amerikom i Rusijom kako u pogledu obuke, tako i u vojno-tehničkoj opremljenosti i borbenoj obuci. Odnosno, nijedna vojska na svetu nema takvo iskustvo kao mi, nijedna vojska na svetu se nikada nije borila u savremenom ratu, u ratu gde se koriste dronovi i rakete“, kaže Glazunov.
Rusija ima i nestrateško nuklearno oružje, dok poljske Oružane snage ne raspolažu takvim naporužanjem, napominje stručnjak.
Ratovati sa nuklearnom državom je veoma opasno. I nisam siguran da bi se usudili da uđu u sukob sa takvom zemljom, nisu toliko glupi“, kaže ekspert.
© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je da Medvedev upozorio je da bi napad SAD na ruske položaje u zoni SVO doveo da svetskog rata.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusiej Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2024
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je da Medvedev upozorio je da bi napad SAD na ruske položaje u zoni SVO doveo da svetskog rata.

Vašington želi da oslabi Evropu i Rusiju

Na izjavu poljskog ministra spoljnih poslova Radeka Sikorskog, koji je rekao da su navodno SAD pripretile Moskvi da će uništiti ruski kontingent u zoni SVO ukoliko Rusija tamo promeni nuklearno oružje, reagovao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, koji je upozorio da bi to dovelo da svetskog rata.
Medvedev je istakao da „jenkiji do sad nisu govorili ništa slično jer su oprezniji nego Poljaci“. Uzimajući u obzir da je još jedan Poljak – predsednik Poljske Andžej Duda - nedavno rekao da želi da se na teritoriji Poljske razmesti taktičko nuklearno oružje, Varšava neće ostati po strani i sigurno će dobiti svoj deo radioaktivnog pepela, poručio je Medvedev.
„Postoje neki planovi... Treba pažljivo oceniti reči premijera Mađarske Orbana, koji je rekao da se Evropa sprema za rat. On nije naš saveznik, ali gaji simpatije ka našoj zemlji. Mislim da je ovo njegovo upozorenje. To jest, rat se sprema, ali to ne znači da može da počne. Još oklevaju, ali pretnja je veoma velika. Nadam se da će tamo, ipak, biti dovoljno pameti da se ne započne još jedan rat, jer će svima biti jako loše, a ne samo Ukrajini“, kaže Glazunov.
Glazunov ocenjuje da je cela evropska politička elita direktno potčinjena Sjedinjenim Državama, dok od cele ove situacije profitira Vašington.
„Oni uvek napuštaju druge u najtežim trenucima. Setite se kako su napustili Vijetnamce i kako su napustili Avganistan, a takvih slučajeva kada su ostavljali na cedilu svoje saveznike je mnogo. Njima odgovara da se mi u Evropi međusobno ubijamo, a onda će SAD i dalje zadržati ulogu hegemona i lidersku poziciju. Stoga im je ovaj rat koristan, a cilj je oslabiti Evropu, Evropsku uniju i Rusiju, najjače i najmoćnije konkurente“.
Pogledajte i:
Američki sistem Patriot u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
RUSIJA
Poljska razmatra mogućnost primene PVO sistema protiv ruskih raketa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala