- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska razmatra mogućnost primene PVO sistema protiv ruskih raketa

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaAmerički sistem "Patriot" u Poljskoj
Američki sistem Patriot u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Poljska razmatra mogućnost primene svojih PVO sistema, raspoređenih u blizini granica, protiv ruskih raketa, iako nikakva odluka za sada po tom pitanju nije doneta, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Pavel Vronski u intervjuu portalu „Ukrinform“.
„Ovo pitanje se razmatra sa pravnog i tehničkog stanovišta, ali odluka o ovome još nije doneta“, rekao je on, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe o mogućnosti primene poljskih PVO sistema protiv ruskih raketa iznad teritorije Ukrajine.
Vronski je dodao da se Kijev obraćao Varšavi sa zahtevom za takvu inicijativu.
Prema rečima portparola poljskog MIP-a, diskusije o ovom pitanju u Poljskoj počele su nakon što je u martu ruska raketa, navodno, narušila vazdušni prostor Poljske na 39 sekundi.
„Diskusije se vode na temu mogu li poljski PVO sistemi da obaraju takve rakete iznad teritorije Ukrajine i kakve mogu biti pravne posledice ovakvog koraka“, objasnio je Vronski.
Istovremeno on je istakao da nema reči o fizičkoj predaji poljskih PVO sistema Ukrajini.
„U Poljskoj se o tome uopšte ne raspravlja. Nema nikakve mogućnosti da poljski PVO sistem bude izvan granica zemlje“, poručio je on.
Prethodno, krajem marta ove godine poljska vojska je saopštila da je ruska krstareća raketa u nedelju na kratko ušla u vazdušni prostor Poljske.
Prema navodima u saopštenju, vojni radari su pratili raketu tokom celog leta, a u vazduh su se podigli i poljski vojni avioni i avioni saveznika iz NATO-a.
Američki raketni sistem patriot - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
U Bundestagu predlažu da se ruske rakete nad Ukrajinom obaraju iz zemalja NATO
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala