Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština sprema završni udar na Srbe na KiM – na njihove svetinje

© Sputnik / Milica Trklja / Manastir GračanicaManastir Gračanica
Manastir Gračanica - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2024
Pratite nas
Nije isključeno da Priština iza kulisa već obavlja neku vrstu tihe „primopredaje“ srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji Vatikanu, iako to Vatikan ne bi nikad javno priznao. To se verovatno dešava putem obnova nekih starih srpskih crkava, u mestima na KiM gde više nema ni Srba ni srpskih grobova, ali ima temelja srpskih crkava.
Ovo je mišljenje istoričara sa Kosova i Metohije Luke Jovanovića na vest koja se pojavila u medijima da je na Kosovu i Metohiji na delu pokušaj otimanja manastira i crkava SPC i kulturno-istorijske baštine Srba na KiM sa ciljem da se oni dodele Katoličkoj crkvi.

Stare aspiracije Vatikana

Jovanović kaže da će to Albanci pravdati kao pomoć pri obnovi hrišćanskih objekata na KiM u manirima evropske civilizacije.
„Poslednja dva veka uvek je bila prisutno delovanje Katoličke crkve i nametanje njihovog mišljenja u celom procesu koji se odvijao na Balkanu. Vatikan je uvek imao težnju da prodre na Balkan i smatrao je da slabljenjem pravoslavlja može polako da prebaci vernike na svoju stranu kao što je bilo sa srpskim narodom u vreme Austrougarske u Slavoniji,“ podseća Jovanović.
U sklopu takvog istorijskog konteksta, dodaje on, a gledano iz današnje perspektive politika Zapada koju vode prema Srbima i uopšte prema Kosovu i Metohiji se uklapa u dugovekovne aspiracije Katoličke crkve.
„Vatikan i dan danas ima zavode i kongregacije i odbore koji se striktno bave pravoslavnim stanovništvom. Setimo se čuvenog zavoda Svetog Jeronima, koji je naročito među Srbima u Hrvatskoj obavio pokatoličavanje Srba, što je bilo izraženo tokom Drugog svetskog rata,“ napominje on.

Albanci nemaju jako uporište u veri

Što se tiče Albanca, Jovanović smatra da oni nisu nikad imali jaka uporišta u veri.
„Albanci nikada nisu imali ono što su imali Srbi ili Grci i Bugari a to je jaka nacionalno-verska organizacija ili što su na kraju imali Turci. Zato oni mogu da variraju pa su po potrebi veći muslimani od sultana, a kada je potrebno veći katolici od pape,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.
U tom kontekstu Jovanović posmatra i ovo što se dešava na prostoru KiM.
„Zapravo su stare težnje Vatikana i dalje žive. Vatikan je vrlo svestan činjenice da neki procesi mogu da taju decenijama pa i vekovima ali se sprovode planski i u tom procesu dugog trajanja dolaze do svog konačnog cilja. Na KiM smo mogli videti da je glavna težnja katoličkih misionara u poslednja dva veka bila manastir Visoki Dečani i Pećka patrijaršija pre svega. Katolička crkva je uvek bila prva tu da pomogne našim manastirima na KiM ako se nađu u neprilici, to jest, da se nude kao zaštitnici. A zapravo pokušavaju da se uvuku u sistem kako bi bili spremni za ostvarenje svoga cilja,“ smatra Jovanović.
S druge strane, Vatikan iako ne priznaje Kosovo kao državu ozbiljno je podržao njegovo stvaranje.
„To što nisu priznali Kosovo je podatak koji ne treba da nas navede na razmišljanje da je Vatikan naklonjen Srbima jer on nikada neće biti naklonjen jednom pravoslavnom narodu već narodu koji smatraju da je njemu verniji, u ovom slučaju su to Albanci, gde su Albanci katolici vrlo aktivni u lobiranju u katoličkim državama i preko samog Vatikana za nezavisnost Kosova,“ napominje Jovanović.

Na KiM niču katoličke katedrale

Naš sagovornik kaže da ako se krene u obilazak Kosova i Metohije malo kome neće upasti u oči da u mnogim malim mestima i gradovima ima katoličkih katedrala koje su izgrađene u poslednjih 10-15 godina.
„Prođite recimo koz Klinu i videćete da u samom mestu i okolni ima tri ili četiri katoliče katedrale. I u samoj Prištini izgrađena je katedrala u periodu posle jednostranog proglašenja nezavisnosti od strane Prištine. Sve je to u kontekstu obostrane politike i interesa i Albanca i Vatikana, jer Albanci igraju katoličku igru pokazujući i prikazući sebe kao bogzna koje katolike da bi ispunili svoje političke ciljeve i interese. S druge strane Katolička crkva ne igra prvi put ovu igru,“ kaže Jovanović.
On podseća da je Vatikan otvorio kancelariju u Prištini u januaru ove godine a da se nedugo zatim desilo da Ministarstvo kulture privremenih prištinskih institucija, pokrene kampanju navodne „obnove“ pravoslavne crkve u selu Gornje Vinarce, udaljenom sedam kilometara od Mitrovice, i to tako što o tome nije obavestila SPC već je tu crkvu proglasila „katoličkom“ očigledno u nameri da se prisvoji duhovna baština Srpske pravoslavne crkve, Čak su postavili i znak Ministarstva kulture tzv. Kosova, gde se opet pominje naziv „katolička crkva u Vinarcu“, ispred pravoslavne crkve koju sa navodno obnavljali.
Krst  - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
SRBIJA
Palili crkvu 1999. kao srpsku, popravljaju je kao ⎯ katoličku
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala