Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Palili crkvu 1999. kao srpsku, popravljaju je kao ⎯ katoličku

CC BY-SA 2.0 / JovanStojan / Krst
Krst  - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
Pratite nas
Preimenovanje srpske crkve u katoličku i još njeno obnavljanje bez znanja SPC uz sve ostalo što se radi jeste pokušaj Prištine da nas predstavi kao davno nestalu civilizaciju sa prostora Kosova i Metohije i da je sada sve to što je naše – njihovo, kaže Živojin Rakočević.
Ministarstvo kulture privremenih prištinskih institucija je pravoslavnu crkvu u selu Gornje Vinarce, sedam kilometara od Mitrovice, na severnoj strani reke Ibra, proglasilo „katoličkom“. Ovo je saopštila Eparhija raško-prizrenska nakon što je Priština počela obnovu te crkve.

Pokušaj brisanja srpskog postojanja na KiM

Živojin Rakočević, predsednik UNS i novinar sa Kosova i Metohije, napominje da je crkva u Vinarcu bogoslužbeno mesto koje ne može na ovakav način da bude falsifikovano.
„Suština je u tome da mi znamo da je petnaestoro Srba 1997. godine u toj crkvi za crkvenu slavu bilo na liturgiji. Dakle, taj hram ni u primisli ne može biti katolička crkva. U pitanju je potpuni falsifikat u kom, na žalost, učestvuje čitav jedan sistem. I kako stvari stoje, taj sistem ne uvažava nijedan argument. Ne uvažava svetinje i ne uvažava činjenicu da u neposrednoj blizni hramova koje uzurpiraju žive njihovi vlasni i živi vernici SPC,“ dodaje naš sagovornik.
Eparhija-raško prizrenska, dodaje naš sagovornik, na žalost često biva onemogućena da uđe u svoj posed i svoje domove.
„Hiljade naših svetih mesta, crkvi, crkvišta, isposnica spomenika… nalazi se na teritoriji Kosova i Metohije. To je čitava jedna civilizacija koja se mora štititi i čuvati. Albanske vlasti se ponašaju tako da izgleda kao da smo mi jedna davno nestala civilizacija i da je to naše blago u međuvremenu postalo njihovo vlasništvo jer smo mi, prema njihovom mišljenju, nestali,“ smatra Rakočević.

Međunarodna zajednica gluva

To je jako opasan proces i samo je, smatra Rakočević, pitanje kada ćemo u narednom periodu otkrivati nove crkve koje su uzurpirane i nelegalno popravljane.
„Pitanje je kada ćemo otkrivati nove spomenike koji su nestali ili odneti. Tako da smo mi usred jednog procesa na koji moramo živo i dinamično odgovoriti. Na žalost, međunarodna zajednica i kosovske vlasti nisu ništa uradili kako bi se ovaj proces zaustavio i da bi oni koji na ovakav način skrnave naše svetinje sudskim i zakonskim putem bili onemogućeni da to više rade. Da ne diraju više tuđe svetinje i da ne diraju najveća nasleđa srpske kulture i duhovnosti na Kosovu i Metohiji i čitave jedne civilizacije koja ima svoga vlasnika, ktitore, vernike i svoje stručne službe da ih zaštite“, ističe Rakočević.
Dakle, zaključuje sagovornik Sputnjika, neka nas puste da svoje nasleđe zaštitimo od devastiranja koje evo već 23 godine u kontinuitetu traje.
Inače, pomenuta crkva je pod imenom „katolička crkva u Gornjem Vinarcu“ uvrštena u spisak „spomenika pod zaštitom Ministarstva kulture u Prištini“ iz 2016. godine.
Eparhija raško-prizrenska izražava najoštriji protest zbog procesa koji očigledno predstavlja nameru kosovskih vlasti da crkve koje su albanski ekstremisti rušili ili oštećivali sada „obnavlja“ bez ikakve konsultacije sa crkvom kojoj ti objekti pripadaju i da menja njihov identitet, i pored postojećih istorijskih svedočanstava.

Pokušaj menjanja identiteta

„Ako je prvi deo strategije albanizacije ovog prostora bio proterivanje srpskog stanovništva nakon rata 1999, kada je oko 200.000 Srba i nealbanaca bilo prinuđeno da napusti ove krajeve, i sistematsko uništavanje srpskih pravoslavnih crkava i grobalja da bi se zatreli svi tragovi našeg istorijskog postojanja, sada je protivno svim normama, ali i kosovskim zakonima cilj albanskih institucija na Kosovu da te crkve koje su rušene samostalno obnavljaju menjajući njihov identitet. Menjanje identiteta crkava direktno izaziva etničku i versku netrpeljivost i kažnjivo je po zakonima Kosova,“ ukazuje se pred ostalog u saopštenju Eparhije.
Eparhija raško-prizrenska će povodom ovog incidenta o tome obavestiti međunarodne predstavnike, organizacije koje se bave verskim pravima i zaštitom kulturne baštine, jer kosovske institucije ne reaguju na tužbe SPC i ne izvršavaju svoje pravne obaveze prema našoj Crkvi čak ni u slučaju presuda najviših sudova.
Takvo ponašanje tzv. kosovskih institucija, stoji u saopštenju, glavni je razlog nemogućnosti normalne saradnje SPC sa institucijama koje otvoreno rade na negiranju naše istorije, identiteta i nasleđa, a sve u cilju stvaranja etnički čiste albanske teritorije.
Eparhija raško-prizrenska poziva međunarodne predstavnike da reaguju na ove incidente i preduzmu mere kako bi se buduće nasilje nad crkvama SPC zaustavilo.
SRBIJA
Novi skandal Prištine: Pravoslavnu crkvu u Gornjem Vinarcu kod Mitrovice proglasili katoličkom
Kosovska policija upala u hotel i banjski kompleks Rajska banja - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
SRBIJA
Banjska opet na udaru Kurtijevih specijalaca: Upali u hotel "Rajska banja", radnici isterani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala