Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Banjska opet na udaru Kurtijevih specijalaca: Upali u hotel "Rajska banja", radnici isterani

© Foto : Kosovo onlajnKosovska policija upala u hotel i banjski kompleks "Rajska banja"
Kosovska policija upala u hotel i banjski kompleks Rajska banja - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Pripadnici tzv. kosovske policije upali su u hotel i banjski kompleks "Rajska banja" u mestu Banjska u opštini Zvečan i isterali radnike, javlja Kosovo onlajn. Tim povodom se oglasio i direktor vladine KiM Petar Petković koji je ocenio da upad policije u taj kompleks predstavlja deo plana etničkog čišćenja Srba iz južne pokrajine.
Zamenik direktora tzv. kosovske policije za region sever Veton Eljšani tvrdi da je Agencija za privatizaciju u Prištini danas preuzela kontrolu nad kompleksom "Rajska banja" u selu Banjska u Zvečanu.
On je za Kljan Kosova rekao da je ta akcija počela u 12 sati i da je još u toku. Prema njegovim rečima akcija je pokrenuta jer navedeni objekat navodno nema adekvatnu dozvolu za rad.
Agencija je uz pomoć policije na početku akcije isterala radnike iz objekta i promenila brave.

Petković: Akcija u Banjskoj deo plana etničkog čišćenja Srba

"Priština je i na ovaj način potvrdila svoju nameru sveobuhvatne okupacije severa Kosova i Metohije i poručila da Srbija nema pravo da na bilo koji način pomaže svom narodu, budući da je turističko-rekreativni kompleks 'Rajska banja' jedna od strateških investicija Beograda na severu Kosova i Metohije" istakao je Petković u saopštenju.
Prema njegovim rečima, osim što su ovom demonstracijom sile još jednom napadnuta kolektivna prava srpskog naroda, prekršeno je i u današnjem svetu neprikosnoveno pravo na nepovredivost imovine, "jer ekstremisti iz Prištine i opštinama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i privatnim licima na severu pokrajine sad već svakodnevno, bez ikakve zadrške i potrebe da se za to pravdaju, na najbezočniji način povređuju i otimaju imovinu".
"Politički ekstremisti u Prištini uživaju u zlostavljanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a posebno to vole da rade na naše velike nacionalne i verske praznike. Tako su i danas, na Svetog Nikolu, pripadnici Kurtijeve policije upali u kompleks 'Rajska banja', u opštini Zvečan, i odande potpuno bespravno i pod pretnjom silom isterali radnike koji rade na održavanju istoimenog hotela i restorana. Srbima je na ovaj način još jednom iz Prištine poručeno da nemaju pravo na razvoj svojih lokalnih zajednica, niti pravo na posao i socijalnu sigurnost", dodaje se u saopštenju.
Petković napominje da "granice bezobrazluka i bahatosti Kurtija i njegovih siledžija očito ne postoje".
"I o ovom napadu ćemo, razume se, informisati međunarodnu zajednicu, uključujući i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine", istakao je Petković.
Prema njegovim rečima akcija je pokrenuta jer navedeni objekat, navodno, "nema adekvatnu dozvolu za rad", a agencija je, kako je rekao, uz pomoć policije isterala radnike iz objekta i promenila brave.
Inače, hotel "Rajska banja" otvoren je 2019. godine, a vrpcu su presekli direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević.
Predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević poručio je tom prilikom da je "Rajska banja" drugi veliki infrastrukturni objekat u toj opštini čiju je izgradnju finansirala Vlada Srbije preko Kancelarije za KiM.

Srpska lista osudila upad policije u "Rajsku banju"

Srpska lista danas je najoštrije osudila današnji upad prištinske policije u kompleks "Rajska banja" u Banjskoj, kod Zvečana, i zatražila hitnu intervenciju međunarodne zajednice.
"Srpska lista najoštroije osuđuje otimačinu kompleksa 'Rajska banja' u Banjskoj, u režiji antisrpskog režima Aljbina Kurtija koji pred očima međunarodne zajednice otima ovaj izuzetno vredan i značajan banjski kompleks od srpskog naroda", napominje se u saopštenju.
Kako se podseća, kompleks "Rajska banja" je izgrađen isključivo novcem Vlade Republike Srbije investiranog preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
"Ovaj kompleks je otvoren 2019. godine i kosovske institucije nisu u njega uložile ni jedan jedini dinar te nemaju nikakvog pravnog osnova da budu u njemu ili glume vlasnike ovog kompleksa", ističe se u saopštenju.
Kako se navodi, u ovom kompleksu, koji je blokiran skoro četiri meseca, svoje parče hleba zarađuje više desetina srpskih porodica, a više hiljada bolesnih građana lek za svoje bolesti je pronalazio u ovoj banji godinama unazad, sve dok uz brutalnu silu kompleks nije zatvoren septembra meseca, a danas i uzurpiran.
Srpska lista ukazuje da je otimanje zemlje srpskim domaćinima u Leposaviću i Zubinom Potoku, koji je prošao bez adekvatne reakcije međunarodnih predstavnika, "dao prostor Kurtijevom režimu da nastavi sa takvim aktivnostima", pa je danas na red da se otima došla Rajska banja i zemlja srpskim domaćinima u selu Banov Do.
"Što se grbo rodi vreme ne ispravi, pa ni karakter ovog antisrpskog režima koji svakoga dana svima jasno pokazuje svoj okupatorski i tiranski karakter koji ne bira način da teroriše srpski narod. Zahtevamo hitnu reakciju međunarodne zajednice, zemalja Kvinte i posrednika u dijalogu. Otimačina i razbojništvo Kurtijevog režima mora prestati a međunarodne snage moraju reagovati na ovo ogoljeno kršenje elementarnih prava srpskog naroda, pravo na imovinu, pravo na lečenje i rad", piše u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala