- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto Rusija želi promenu državne granice

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaNovi trajekt „Maršal Rokosovski“ stigao u Kalinjingrad
Novi trajekt „Maršal Rokosovski“ stigao u Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2024
Pratite nas
Predlog ruskog Ministarstva odbrane da oblast u Finskom zalivu i akvatoriju u blizini gradova Baltijsk i Zelenogradsk proglasi za unutrašnje vode je opravdan s obzirom da se Rusija u akvatoriji Baltika graniči isključivo sa NATO zemljama, kažu eksperti. Definisanjem granica bi se izbegle eventualne provokacije i mogući incidenti na Baltiku.
Nakon što je ruski vojni resor objavio nacrt pravnog akta o revidiranju granica, reagovale su susedne zemlje – Finska i Litvanija. Finske vlasti „proučavaju informacije“ ruskih medija o definisanju morskih zona u Finskom zalivu, uz pretpostavku da Rusija deluje u skladu sa Konvencijom o pomorskom pravu, dok litvanske vlasti ovakve akcije smatraju „namernom, ciljanom, eskalirajućom provokacijom koja ima za cilj zastrašivanje susednih država i njihovih društava“.
Kremlj je obrazložio da predlog ruskog Ministarstva odbrane nema političku pozadinu, iako nivo konfrontacije u regionu zahteva neke korake kako bi se osigurala bezbednost zemlje.
Nikolaj Nikolajev, zamenik predsednika Komiteta Državne dume za imovinu, zemljište i imovinske odnose, kaže da Rusija ima zakonsko pravo da utvrdi državne granice u Baltičkom moru i da Moskva ne treba da brine kako će to biti shvaćeno na Zapadu.
„Mi sigurno ne treba da brinemo o mogućoj reakciji Zapada na takvu odluku – to je činjenica. Mi treba da kažemo da ove granice ne smeju da prelaze. To je naša odluka, a mi ćemo svaku provokaciju doživljavati kao kršenje državne granice, tako da to treba da bude svima jasno. A potom mogu da osporavaju, sude se, reaguju kako hoćete“, dodao je deputat.
Države koje izlaze na Baltičko more su Rusija (Lenjingradska i Kalinjingradska oblast), Danska, Estonija, Letonija, Litvanija, Nemačka, Poljska, Finska i Švedska, a predlog ruskog Ministarstva odbrane konretno se tiče područja koja su u blizini granice sa Finskom i Litvanijom.

NATO pretnja na ruskim granicama

Prema dokumentu ruskog ministarstva, ažuriranje koordinata državnih granica koje podrazumeva dva grada u eksklavi Kalinjingrad, najzapadnijoj ruskoj oblasti koja nema kopnenu granicu sa Rusijom, a graniči se sa Litvanijom i Poljskom i ima izlaz na Baltičko more, je neophodno.
Vojni resor opravdava potrebu za ovom merom činjenicom da direktne polazne linije Rusije u Finskom zalivu nemaju nastavak i ne zatvaraju se na teritoriji Rusije, što zauzvrat ne dozvoljava određivanje spoljne granice njene unutrašnje morske vode.
Osim toga, kako se navodi u obrazloženju dokumenta, geografske koordinate tačaka su nekada bile određene iz malih nautičkih karata sastavljenih na osnovu materijala iz dela sredine 20. veka i ne odgovaraju u potpunosti „savremenoj geografskoj situaciji“.
Trenutno je ovaj regulatorni pravni akt u fazi pripreme. Njegovo stupanje na snagu je predviđeno za januar 2025. godine.
Napominje se da će u cilju obezbeđenja plovidbene bezbednosti, državne pomorske navigacione karte odgovarajuće razmere biti prilagođene i ponovo izdate.
Trenutne ruske granice su zasnovane na koordinatama koje je Sovjetski Savez 1985. godine odredio što se sada smatra nedovoljno efikasnom odlukom, a pretpostavlja se da će, ukoliko se ovaj akt usvoji, lista geografskih koordinata tačaka koje su određivale položaj polaznih linija za merenje širine teritorijalnih voda, ekonomske zone i epikontinentalnog pojasa uz obalu kopna i ostrva Severnog ledenog okeana, Baltičkog i Crnog mora, odobrenih rezolucijom Saveta ministara SSSR-a biti poništeno.
Moskva ukazuje na tenzije koje eskaliraju i nivo konfrontacije, posebno u baltičkom regionu. Zbog toga su potrebni odgovarajući koraci ruskih nadležnih službi kako bi se osigurala bezbednost zemlje.
„To nisu samo zemlje sa kojima se graničimo, to su, pre svega, NATO zemlje, a vojna pretnja od strane alijanse i njenih pojedinačnih zemalja je realna, Ministarstvo odbrane, ako se pogleda tekst dokumenta, poziva na definisanje granica kako kasnije ne bi bilo sporova i mogućih provokacija. U nacrtu se navodi i da će sve ove ažurirane mape, utvrđene koordinate, biti predate Ujedinjenim nacijama, jer sa tim treba da budu upoznate sve zemlje. I ovo je, generalno gledano, ispravan korak, jer u slučaju da se pređu te tačke, granice to će onda biti provokacija ili agresija“, kaže Nikolajev.
Deputat dodaje da bi se preciznim utvrđivanjem granica istovremeno izbegli i mogući sporovi i izgovori sa tvrdnjama da je suprotna strana „slučajno zalutala 5 ili 10 milja u tuđe vode zbog netačnosti na mapi“.

Kalinjingrad - trn u oku Zapada

Ruska Kalinjingradska oblast je trn u oku Zapada. Zapadni mediji su odavno započeli narativ o Baltičkom moru kao o unutrašnjem moru NATO –a, a iz Litvanije su se čule i pretnje da bi Kalinjingrad bio prvi „neutralisan, ako se Rusija usudi da izazove NATO".
NATO zemlje pretile su i izolacijom, blokadom i demilitarizacijom Kalinjingradske oblasti.
Ruski zvaničnici su više puta ponovili da se Baltičko more nikada neće pretvoriti u unutrašnje more NATO-a, a Moskva je i više puta isticala da ne predstavlja pretnju nijednoj od zemalja NATO-a, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Istovremeno, ostaje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, a Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.
Novi trajekt „Maršal Rokosovski“ stigao u Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
RUSIJA
Baltičko more nikada neće postati unutrašnje more NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala