- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Protesti u Jerevanu, opozicija preložila arhiepiskopa Bagrata za premijera /video/

© Sputnik / Aram Nersesyan / Uđi u bazu fotografijaJermenski arhiepiskop Bagrat na protestu opozicije u Jerevanu
Jermenski arhiepiskop Bagrat na protestu opozicije u Jerevanu - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2024
Pratite nas
U centru Jerevana počeo je protest pristalica opozicije. Nekoliko stotina mladih pristalica pokreta „Tavuš za otadžbinu“ započele su protestnu šetnju centralnim ulicama Jerevana, gde se pridružilo mitingu.
Pre početka protesta, jermenska policija okružila je zgradu vlade.
Tokom govora na mitingu, jedan od lidera organizacije Gurgen Melikjan, saopštio je da je opozicioni pokret „Tavuš za otadžbinu“ predložio arhiepiskopa Bagrata Galstanjana za premijera Jermenije.
„Mesec dana smo održavali sastanke i savetovali se. Sastajali smo se sa predstavnicima raznih oblasti, političkih partija i društvenih pokreta. Apsolutna većina ljudi sa kojima smo razgovarali bila je jednoglasna da Bagrat Galstanjan bude kandidat za premijera“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, neophodno je „zatvoriti vrata rata (sa Azerbejdžanom), doneti stabilnost u Jermeniju, ostvariti pravednu upravu, ojačati granice naše zemlje i izvesti zemlju iz haosa“.
Sa svoje strane, arhiepiskop Bagrat Galstanjan izjavio je da namerava da „zamrzne“ svoju službu u crkvi i o tome pitao katolikosa svih Jermena Garegina Drugog.
„Preuzimam ličnu odgovornost za ceo ovaj proces. Ovo je moja lična odluka, spreman sam da se žrtvujem za svoju domovinu“, rekao je on.
Arhiepiskop je takođe napomenuo da protestni pokret ulazi u odlučujuću fazu i pozvao premijera Nikola Pašinjana da dobrovoljno podnese ostavku.
U Jermeniji se održavaju protesti koje predvodi lider Tavuške eparhije Jermenske apostolske crkve, arhiepiskop Bagrat, nakon vesti o sporazumu između Bakua i Jerevana o razgraničenju u Tavuškoj oblasti.
Jerevan je faktički pristao da Bakuu preda četiri sela koja su bila u sastavu Azerbejdžanske SSR, a od 1990-ih se nalazila pod kontrolom Jermenije. Pokret „Tavuš za otadžbinu“ traži ostavku jermenskog premijera Nikola Pašinjana, optužujući ga da je jednostrano predao zemlje Azerbejdžanu.
Policija u selu Kiranc - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2024
SVET
Jermenski graničari blokirali prilaz selu Kiranc, gde su u toku radovi na delimitaciji
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala