- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Jermenski graničari blokirali prilaz selu Kiranc, gde su u toku radovi na delimitaciji

© Foto : Social media of Agnessa HamoyanPolicija u selu Kiranc
Policija u selu Kiranc - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2024
Pratite nas
Pogranične snage Jermenije pripremaju se da uzmu pod zaštitu granicu sa Azerbejdžanom u oblasti sela Kiranc, zbog čega je ulazak u selo privremeno ograničen, saopštio je pres centar Službe nacionalne bezbednosti zemlje.
„Pogranične snage Službe nacionalne bezbednosti sprovode pripremne radove na zaštiti državne granice Republike Jermenije u oblasti sela Kiranc u Tavuškoj oblasti. Iz bezbednosnih razloga i zbog operativne potrebe, pristup tamo za neregistrovane građane u selu Kiranc je privremeno ograničen“, navodi se u saopštenju.
Ranije je poslanica opozicione frakcije „Jermenija“ Agnesa Hamojan saopštila da je policija u nedelju blokirala ulaz u selo Kiranc i da parlamentarcima tamo nije dozvoljen pristup.
U subotu je stanovnik Kiranca Artak Kaharjan saopštio da je stanovnicima dve kuće u selu naređeno da napuste svoje domove do 24. juna. Meštani sela takođe tvrde da će zbog razgraničenja sa Azerbejdžanom koje je pokrenula jermenska vlada, neke kuće u selu i most koji ga povezuje sa spoljnim svetom takođe doći pod kontrolu Bakua.
Državne komisije Jermenije i Azerbejdžana za delimitaciju održale su sastanak 15. maja, nakon čega je potpisan protokol. Sredinom aprila komisija je saopštila da su se u početnoj fazi procesa razgraničenja strane preliminarno dogovorile o pojedinačnim deonicama granice direktno između naselja Baganis (Jermenija) – Baganis Ajrim (Azerbejdžan), Voskepar (Jermenija) – Ašagi Askipara (Azerbejdžan), Kiranc (Jermenija) – Hejrimli (Azerbejdžan) i Berkaber (Jermenija) – Kizil Hadžili (Azerbejdžan).
Od 9. maja na Trgu republike u Jerevanu kod zgrade vlade Jermenije održavaju se mitinzi na kojima se traži ostavka premijera Nikola Pašinjana, prekid procesa razgraničenja sa Azerbejdžanom i predaje niza pograničnih teritorija azerbejdžanskoj strani.
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
SVET
Alijev: Počeo proces demarkacije granice između Azerbejdžana i Jermenije
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala