- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Alijev: Počeo proces demarkacije granice između Azerbejdžana i Jermenije

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2024
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev razgovorao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom kome je rekao da je između Azerbejdžana i Jermenije počeo proces demarkacije granice, saopštila je pres služba azerbejdžanskog lidera.
„Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je predsednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva. Predsednik Azerbejdžana je tokom razgovora istakao da je nakon procesa razgraničenja pozitivan korak bio i početak radova na demarkaciji dveju zemalja“, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da je Alijev izjavio da će se uskoro u Almatiju sastati ministri spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije, Džejhun Bajramov i Ararat Mirzojan.
„Šef države je rekao da će, u skladu sa predlogom kazahstanske strane, ministri spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije uskoro održati sastanak u Almatiju za nastavak pregovora o mirovnom sporazumu“, navodi se u saopštenju.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Krajem septembra 2020. u Nagorno-Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignut 10. novembra 2020.
Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.
Avgusta prošle godine ponovo je došlo do eskalacije napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba.
Oktobra 2023. godine nakon trilateralnog sastanka Azerbejdžan-Jermenija-Rusija u Moskvi ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da postoje pretpostavke koje ukazuju da je put za rešavanje sukoba Jerevana i Bakua pronađen.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala