- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Makron: Treba da budemo spremni za svaki scenario radi postizanja mira u Ukrajini

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2024
Pratite nas
Evropa mora u potpunosti da podržava Kijev i bude spremna za svaki scenario kako bi se postigao mir u Ukrajini, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.
„Napravili smo ovaj skok od samog početka sukoba u Ukrajini, ali moramo da idemo još dalje. Mi to shvatamo i zauzeli smo oštar stav. Ovo pitanje ćemo pokrenuti i na zajedničkom (francusko-nemačkom) savetu ministara i savetu odbrane u utorak. Moramo pomagati Ukrajini da se odupre do samog kraja, naoružavati je, obučavati, podržavati i biti spremni za svaki scenario kako bismo izgradili dugoročni mir u okviru međunarodnog prava“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom.
On je naglasio da bi, nakon svoje trodnevne posete Nemačkoj, želeo da vidi „ambiciozan plan za odbranu Ukrajine“, odbranu i bezbednost Evrope, sa izgradnjom zajedničkog okvira za ovu bezbednost, kao i zajednički pogled na rast, inovacije i konkurentnost Evropske unije.
Makron je u nedelju doputovao u prvu zvaničnu posetu jednog francuskog predsednika Nemačkoj posle 24 godine. Na sastanku sa predsednikom Štajnmajerom, Makron je rekao da današnji izazovi, uključujući sukob u Ukrajini, zahtevaju „skok“ u saradnji Francuske i Nemačke radi „pripreme budućnosti“.
Ranije je francuski predsednik izjavio da se EU složila da stvori „devetu koaliciju za duboke udare“ – isporuke raketa srednjeg i dugog dometa Ukrajini. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. Sa svoje strane, nemački kancelar Olaf Šolc, više puta je izjavio da Berlin ne želi da sukob između Rusije i Ukrajine preraste u sukob između Rusije i NATO-a.
Poljski tenk leopard na vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Baltičke zemlje i Poljska: Ako se situacija pogorša, poslaćemo trupe u Ukrajinu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala