- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Baltičke zemlje i Poljska: Ako se situacija pogorša, poslaćemo trupe u Ukrajinu

© AFP 2023 / WOJTEK RADWANSKIPoljski tenk "leopard" na vojnim vežbama
Poljski tenk leopard na vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2024
Pratite nas
Baltičke zemlje i Poljska upozorile su Nemačku da bi mogle da pošalju trupe u Ukrajinu ako se situacija za Ukrajinu primetno pogorša zato što saveznici nerado isporučuju oružje Kijevu, piše nemački „Špigl“.
List navodi da su na marginama konferencije o spoljnoj i bezbednosnoj politici u Talinu prošle nedelje predstavnici baltičkih zemalja „upozorili“ Nemačku na posledice njene politike u vezi sa sukobom u Ukrajini.
„Ako Rusima uspe strateški prodor na istoku Ukrajine, jer Zapad nerado pomaže Kijevu, situacija se može naglo pogoršati. U tom slučaju, baltičke zemlje i Poljska neće čekati da se ruske snage rasporede na njihovim granicama, upozoravaju baltički političari – one će same poslati trupe u Ukrajinu“, ističe se u članku.
Prema njihovim rečima, na taj način će NATO postati strana u sukobu, a upravo toga se plaše nemački kancelar Olaf Šolc i američki predsednik Džozef Bajden.
Šolc je u nedelju izjavio da se protivi reviziji pravila za upotrebu nemačkog oružja od strane Ukrajine i davanju mogućnosti Kijevu da izvodi napade na rusku teritoriju. Kancelar je ranije više puta naglašavao da Berlin ne želi da sukob Rusije i Ukrajine preraster u sukob između Rusije i NATO-a.
Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za „Ekonomist“ rekao da Alijansa ne namerava da šalje trupe u Ukrajinu.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je retorika Pariza i Londona u vezi sa mogućnošću slanja vojnika u Ukrajinu opasna. U Kremlju su takođe naveli i da su obratili pažnju na Makronove reči da se u Evropi razmatrala tema slanja vojnika, kao i da je Moskvi dobro poznat njegov stav o nanošenju „strateškog poraza“ Rusiji.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
RUSIJA
„Odgovor neće biti samo politički“: Rusija o potencijalnom slanju francuskih vojnika u Ukrajinu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala