- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU traži garancije od SAD: Kako je američki plan o korišćenju ruskih aktiva podelio saveznike

© Sputnik / Mariя DevahinaPodizanje novca sa bankomata
Podizanje novca sa bankomata - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2024
Pratite nas
Plan SAD da iskoriste sredstva od zamrznutih ruskih aktiva za kredit Ukrajini u iznosu od 50 milijardi dolara podelio je saveznike, piše „Politiko“.
„Posle višemesečnih nesuglasica ministri finansija su se okupili u Italiji i pokušali da pokažu jedinstvo, ali pojavile su se pukotine jer je EU iskazala apatičnu podršku tom planu“, navodi se u članku.
Unija je zabrinuta da će upravo zemlje-članice na kraju morati sve da plate ako Kijev ne bude u stanju da vraća kredit, dok će SAD ostvariti marketinšku pobedu.
Konkretno, Nemačka, Francuska i Italija su tražile garancije od Vašingtona da će biti sprema da isplati svoj udeo.
Evropska unija, Kanada, SAD i Japan zamrznuli su sredstva Rusije u iznosu od oko 300 milijardi dolara nakon početka specijalne vojne operacije. Od toga se oko šest milijardi dolara nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveći deo je u Evropi, uključujući na međunarodnoj platformi „Juroklir“ u Belgiji, gde se čuva 210 milijardi dolara.
Predlozi zakona o pružanju vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, konfiskovanju zamrznute imovine Rusije za njihovu faktičku predaju Kijevu, kao i uvođenju dodatnih sankcija Kini odobreni su 20. aprila u Predstavničkom domu SAD.
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
SVET
Kako se domoći ruske imovine: Zapad ne odustaje - plan pravi i G7
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala