- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako se domoći ruske imovine: Zapad ne odustaje - plan pravi i G7

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaNovac
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Ministri finansija država-članica G7 će na kraju sastanka u Italiji izložiti osnovu plana za korišćenje prihoda od zamrznutih ruskih aktiva za podršku Ukrajini koji potom lideri mogu da razmotre na samitu u junu, objavio je Rojters koji je imao uvid u nacrt kominikea.
Ministarski sastanak počeo je 23. maja i traje do sutra.
„Razmatramo potencijalne sheme za privlačenje prihoda od zamrznutih ruskih sredstava u korist Ukrajine“, navodi se u nacrtu dokumenta koji bi trebalo da bude usvojen u subotu.
Blumberg, međutim, navodi da dokument još može da pretrpi izmene.
„Fajnenšel tajms“ je ranije pisao, pozivajući se na zapadne zvaničnike, da SAD podstiču članice G7 da daju Ukrajini kredit, pri čemu bi kao osiguranje poslužili budući prihodi od zamrznutih ruskih aktiva. Kredit bi trebalo odobriti pre mogućeg povratka Donalda Trampa na čelo Amerike s obzirom da je protivnik finansiranja Kijeva.
Blumberg, s druge strane, piše, takođe pozivajući se na nacrt završnog saopštenja, da će ministri potvrditi da ruska sredstva ostaju zamrznuta se dok Rusija ne plati za navodnu štetu pričinjenu Ukrajini.
Podsetimo, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je konfiskacija zamrznute ruske imovine u korist Kijeva nezakonita radnja koja će biti predmet recipročnih mera i pravnog postupka.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov upozorio je da Rusija razmatra mogućnost snižavanja nivoa diplomatskih odnosa sa SAD kao odgovor na konfiskovanje njene suverene imovine.
Po njegovim rečima, do snižavanja diplomatskih odnosa između Rusije i SAD, koji su sada uspostavljeni na najvišem mogućem nivou, na nivou ambasadora, moglo bi da dođe ako Vašington preduzme „praktične mere“ za konfiskovanje ruske imovine koja je zamrznuta u bankama nakon uvođenja sankcija.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Bela kuća: Američke vlasti će iskoristiti nova ovlašćenja za zaplenu ruske imovine
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala