Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

NATO pravi formaciju koja se sprema za rat na teritoriji Srbije

© AP Photo / Visar KryeziuKosovske bezbednosne snage
Kosovske bezbednosne snage - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
Pratite nas
Aljbin Kurti koristi modernizaciju Vojske Srbije kako bi nametnuo opšte mišljenje da je Srbija militantno nastrojena prema Prištini vešto zaobilazeći činjenicu da NATO na tlu Srbije stvara novu nelegalnu albansku oružanu silu, i da su Albanci ti koji žele eskalaciju sukoba, ocena je vojno-političkog analitičara Mitra Kovača.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na Odbrambenoj Konferenciji u Londonu rekao je da pojačano naoružavanje Srbije pokazatelj da Beograd „stremi eskalaciji situacije“.

Kurtijeva manipulacija

Profesor Kovač, general-major i osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma kaže da je upravo Priština glavni generator dizanja tenzija:
„Srbija neće sigurno da napadne samu sebe s obzirom da su Kosovo i Metohija i dalje deo države Srbije po Rezoluciji 1244. Osim toga, ista Rezolucija jasno i glasno je odredila koje vojne strukture i formacije mogu da se nalaze na KiM. I pored toga, lažna država izgrađuje svoje oružane snage u veoma dinamičnom i ubrzanom projektu u saradnji sa NATO. Dakle, nije Vojska Srbije i njena modernizacija problem, već je nelegalno stvaranje tzv. vojske Kosova i njeno opremanje i obuka od strane NATO suštinska opasnost po bezbednost u regionu,“ ocenjuje Kovač.

Modernizacija srpske vojske izgovor

Dakle, suština problema i potencijalna opasnost, dodaje Kovač, ne potiče od nas nego od izgradnje oružane sile koja nije u skladu sa donetom Rezolucijom 1244 SB UN koja je obavezujuća za sve članice Ujedinjenih nacija.
„Glavna je neodgovornost vodećih zemalja NATO koje učestvuju u realizaciji tog projekta. I ako neko dovede do ratnog stanja na KiM onda će to biti ta nelegitimna oružana sila koju je izgradio, ili gradi NATO sa namerom da je promoviše kao legitimnu,“ napominje sagovornik Sputnjika.
Drugim rečima, kaže Kovač, to je klopka u koju pokušaju da nas uvuku i da putem prihvatanja Ohridskog sporazuma, Priština dobije mogućnost da pristupa regionalnim organizacijama, a na spisku je i NATO.
„Dakle, nije problem što se srpska vojska modernizuje i to u redovnom procesu obnove borbenih sistema. To nema veze sa militarizacijom radi nekog agresivnog čina uperenog ka Prištini to jest prema svojoj Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija. Ovo što je Kurti izneo je čista manipulacija informacijama koju onda zapadni mediji koriste kako bi se izgradila neka loša slika, posebno nakon ove takozvane rezolucije o genocidu u Srebrenici. Cilj je da se Srbija predstavi kao agresivna i militantna država, koja se „sprema“ da započne neki novi rat“, kaže Kovač.

Ništa bez ruskog faktora

Kurti ni ovoga puta nije izbegao da pomene Rusiju i naše odnose sa ovom državom, ističući da je „srpsko svrstavanje sa Rusijom, i njen destruktivni pristup našoj Republici, brzo i ogromno naoružanje, pokazatelji da Beograd teži eskalaciji sa namerom da ostvari svoje teritorijalne ambicije.
„Tri od četiri brigade kombinovane vojske Srbije, uključujući 48 isturenih operativnih baza oko granice Kosova, ne uključujući druge specijalizovane jedinice, stacionirane su na južnoj teritoriji, u blizini granice sa Kosovo. Pretnja nije samo teoretska. Rizik od novog rata je realan“, poručio je Kurti.
Ministarstvo odbrane Srbije, sa druge strane, optužilo je Prištinu da ona „sprovodi etničko čišćenje“ i da su Kurtijeve tvrdnje apsurdne i maliciozne, s obzirom da je opremanje Vojske Srbije savremenim sistemima naoružanja i vojne opreme planski i kontinuirani proces koji proističe iz strateškog opredeljenja naše zemlje da ojača svoju odbranu prvenstveno kao instrument odvraćanja od potencijalne oružane agresije.
Promocija mladih oficira ispred Skupštine Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
SRBIJA
Ministarstvo odbrane: Maliciozne i apsurdne optužbe Kurtija povodom naoružavanja Vojske Srbije
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala