Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ministarstvo odbrane: Maliciozne i apsurdne optužbe Kurtija povodom naoružavanja Vojske Srbije

© Sputnik / Lola ĐorđevićPromocija mladih oficira ispred Skupštine Srbije
Promocija mladih oficira ispred Skupštine Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Ministarstvo odbrane odbacilo je danas, kao apsurdne i maliciozne tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u kojima je naoružavanje Vojske Srbije (VS) doveo u vezu sa eskalacijom situacije u regionu.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, opremanje Vojske Srbije savremenim sistemima naoružanja i vojne opreme je planski i kontinuirani proces koji proističe iz strateškog opredeljenja naše zemlje da ojača svoju odbranu prvenstveno kao instrument odvraćanja od potencijalne oružane agresije.
Ističe se da, kao suverena i međunarodno priznata država, u skladu sa politikom proklamovane vojne neutralnosti, Srbija otvoreno i transparentno sprovodi proces jačanja svoje vojske.
"Pri tome, jasan je stav da takvi koraci ne predstavljaju pretnju bilo kome u okruženju. U prilog tome govori i činjenica da je Republika Srbija članica i kontributor regionalnih inicijativa koje se bave kontrolom naoružanja", navodi se u saopštenju.
S druge strane, kako se navodi, Aljbin Kurti i njegova privremena administracija, protivno odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i drugim međunarodnim pravnim aktima vrši naoružavanje sopstvenih ilegalnih vojnih formacija čija je jedina namena etničko čišćenje preostalog srpskog naroda u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.
Kurti je ranije danas izneo tvrdnju da je pojačano naoružavanje pokazatelj da Srbija "stremi eskalaciji situacije".
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala